Πρωτοβουλία επτά εταιρειών για την αύξηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου

Πρωτοβουλία επτά εταιρειών για την αύξηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου
Κοινή πρωτοβουλία για την αύξηση της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου τα επόμενα έξι χρόνια
Επτά εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ανάπτυξης ACWA Power και της ισπανικής εταιρείας Iberdrola, έχουν δημιουργήσει μια κοινή πρωτοβουλία για την αύξηση της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου τα επόμενα έξι χρόνια και τη μείωση του κόστους, ανακοίνωσαν την Τρίτη 8/12/2020.

Το «πράσινο» υδρογόνο είναι ένα καύσιμο μηδενικού άνθρακα που παράγεται με ηλεκτρόλυση, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια για να διαχωρίσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Προωθείται ολοένα και περισσότερο ως τρόπος για να απαλλαγούμε από τον άνθρακα βαρέων κλάδων και μεταφορών υψηλής έντασης εκπομπών, αλλά επί του παρόντος το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό για να είναι ανταγωνιστικό με άλλα καύσιμα.

Ανάπτυξη

Η λεγόμενη πρωτοβουλία Green Hydrogen Catapult περιλαμβάνει επίσης τον ιταλικό όμιλο φυσικού αερίου Snam, τον επενδυτή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας CWP Renewables, τον όμιλο τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα Envision, την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Ørsted και την εταιρεία λιπασμάτων Yara.
Στοχεύει να αναπτύξει 25 γιγαβάτ (GW) παραγωγής υδρογόνου με βάση τις ανανεώσιμες πηγές έως το 2026, και να μειώσει κατά το ήμισυ το τρέχον κόστος του καυσίμου κάτω από 2 $ ανά κιλό.
Ο στόχος του θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων - που θα συγκεντρωθούν από ένα συνδυασμό παρόχων χρέους και μετοχών, με κάποια δημόσια συν-επένδυση - και θα προσφέρει περισσότερες από 120.000 θέσεις εργασίας, ανέφερε.
Οι ειδικοί της βιομηχανίας λένε ότι μια τιμή 2 $ / kg θα καταστήσει το πράσινο υδρογόνο πιο ανταγωνιστικό με άλλα καύσιμα και θα ενθαρρύνει περισσότερα έργα μεγάλης κλίμακας.
«Από τη βιομηχανική σκοπιά, δεν βλέπουμε τεχνικά εμπόδια στην επίτευξη αυτού, οπότε ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε με τον ενάρετο κύκλο μείωσης του κόστους μέσω της αύξησης της κλίμακας», δήλωσε ο Paddy Padmanathan, διευθύνων σύμβουλος της ACWA Power.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης