Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η Ρωσία ξεκινά και πάλι την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ρωσία ξεκινά και πάλι την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Το πλοίο Fortuna θα τοποθετήσει τμήμα 2,6 χλμ. του αγωγού στη Γερμανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Η Ρωσία επανέλαβε την κατασκευή του πολιτικά φορτισμένου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Γερμανία, τοποθετώντας αγωγούς μετά από ένα χρόνο καθυστέρησης που προκλήθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο χειριστής του αγωγού την Παρασκευή 11/12/2020.

Ο αγωγός, τον οποίο η Ουάσινγκτον λέει ότι θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, έχει γίνει σημείο τριβής στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις κυρώσεις «αθέμιτο ανταγωνισμό». Η ελβετική-ολλανδική εταιρεία Allseas ανέστειλε την τοποθέτηση σωλήνων τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την απειλή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, αφήνοντας τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πόρους για την κατασκευή του αγωγού των 1.230 χιλιομέτρων (km), ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει το ετήσιο αέριο των 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, χωρητικότητα του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream.

Οι δύο αγωγοί, που παρακάμπτουν την Ουκρανία, θα έχουν την ικανότητα να διοχετεύουν πάνω από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Η διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Κίεβου σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου οδήγησε σε διακοπή των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Το πλοίο Fortuna θα τοποθετήσει τμήμα 2,6 χλμ. του αγωγού στη Γερμανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε βάθος μικρότερο των 30 μέτρων (100 ft)», ανέφερε η Nord Stream 2 σε ανακοίνωση την Παρασκευή.
Πρόσθεσε ότι όλα τα κατασκευαστικά έργα θα υλοποιηθούν σε πλήρη συμμόρφωση με τις υπάρχουσες άδειες και θα παρέχει πληροφορίες για περαιτέρω υπεράκτιες κατασκευαστικές δραστηριότητες σε εύθετο χρόνο. Η κοινοπραξία, με επικεφαλής τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, δεν έχει ακόμη τοποθετήσει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα αγωγού, αν και πάνω από το 90% του έργου έχει ολοκληρωθεί. Η ναυτιλιακή αρχή στη γερμανική πόλη Στράλσουντ ενημέρωσε τους φορτωτές ότι θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες αγωγού από τις 5 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας όπου ο Nord Stream 2 θα καταλήξει.
Οι δυτικοί εταίροι της Gazprom στο έργο, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η γερμανική Uniper, η Wintershall Dea της BASF, η μεγάλη αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή Shell, η OMV της Αυστρίας και η Engie.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης