Ενέργεια

Με ρεκόρ ξεκίνησε το 2021 για την αγορά εκπομπών άνθρακα CO2 στην Ευρώπη

Με ρεκόρ ξεκίνησε το 2021 για την αγορά εκπομπών άνθρακα CO2 στην Ευρώπη

Οι τιμές CO2  έφτασαν τα 34,25 ευρώ ανά τόνο CO2 τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της αγοράς το 2005

 

Σχετικά Άρθρα
Η τιμή των συμβολαίων CO2 στην αγορά άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ τις πρώτες ημέρες του έτους, αυξάνοντας δραματικά το κόστος για τους ρυπαίνοντες καθώς η ΕΕ προετοιμάζει μέτρα για την επιβολή βαθύτερων μειώσεων εκπομπών.
Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) είναι το κύριο εργαλείο των «27» για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος.
Αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τα εργοστάσια και τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν ευρωπαϊκές πτήσεις να αγοράσουν άδειες δικαιωμάτων για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν, θέτοντας ουσιαστικά μια τιμή στη ρύπανση.
Οι τιμές των αδειών δικαωμάτων άνθρακα της ΕΕ έφτασαν τα 34,25 ευρώ ανά τόνο CO2 τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της αγοράς το 2005.
Οι τιμές υποχώρησαν ελαφρά την Τρίτη, αλλά παρέμειναν περίπου 33 ευρώ ανά τόνο.
Ο κρύος καιρός, που προκαλεί τη ζήτηση ενέργειας και θέρμανσης, και η καθυστέρηση στην έναρξη των πλειστηριασμών για τις άδειες άνθρακα του τρέχοντος έτους συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο άνθρακας βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία, καθώς η ΕΕ εντείνει τις πολιτικές της για την κλιματική αλλαγή.

Νέα επίπεδα τιμών - στόχων τίθενται


Η τιμή των διακιωμάτων αδειών άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 12% από τη συνάντηση του Δεκεμβρίου όταν οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία.
«Υπάρχουν τόσα πολλά που είναι καθ’ οδόν στην bullish χάραξη πολιτικής που όλοι περιμένουν να έρθουν», δήλωσε ο Trevor Sikorski, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου και άνθρακα στη συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects.
Με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990 η ΕΕ αντικαθιστά έναν προηγούμενο μείωσης εκπομπών 40% .
Οι Βρυξέλλες θα δημοσιεύσουν ένα  νέο πακέτο μέτρων τον Ιούνιο για τον περιορισμό των εκπομπών σε όλους τους τομείς.
Αυτό θα περιλαμβάνει μια ανανέωση του ETS, για να περιορίσει το όριο στον αριθμό των αδειών δικαιωμάτων στην αγορά - μια συμπίεση της προσφοράς που οι αναλυτές αναμένουν να αυξήσει τις τιμές τα επόμενα χρόνια.
Οι αναλυτές στο Refinitiv αναμένουν ότι η άδεια άνθρακα της ΕΕ θα κοστίζει 89 ευρώ ανά τόνο CO2 έως το 2030, στο πλαίσιο του στόχου μείωσης των εκπομπών «τουλάχιστον 55%» της ΕΕ.
Αυτό είναι πολύ πάνω από τα 23 ευρώ ανά τόνο CO2 που περίμεναν έως το 2030, στο πλαίσιο του στόχου μείωσης των εκπομπών 40%. «Είναι ένα τεράστιο χτύπημα. Η φιλοδοξία έχει μεγάλη σημασία για το ETS », δήλωσε ο αναλυτής της Refinitiv Ingvild Sorhus.
Ο σκληρότερος στόχος εκπομπών του 2030 είναι η «αλλαγή παιχνίων» για τις τιμές του άνθρακα στην ΕΕ, δήλωσε ο Tom Lord, επικεφαλής στην εταιρεία συμβούλων περιβάλλοντος και εμπορικών εταιρειών Redshaw Advisors. "Θα έρθει ένα σημείο όπου αυτή η αγορά πρέπει να μετακινηθεί σε υψηλότερα εύρη τιμών, επειδή «σφίγγει» τόσο πολύ που δεν υπάρχει η προσφορά εκεί έξω για να καλύψει τη ζήτηση."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης