Περιβάλλον

Οι οριακές πλειοψηφίες πρόβλημα για τις μεταρρυθμίσεις Biden στην κλιματική αλλαγή

Οι οριακές πλειοψηφίες πρόβλημα για τις μεταρρυθμίσεις Biden στην κλιματική αλλαγή

Ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους εκλεγμένους Δημοκρατικούς από πολιτείες που κυριαρχεί ο άνθρακας

 

Σχετικά Άρθρα

Ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς προσφέρει στον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden την ευκαιρία να προωθήσει την ατζέντα του για το κλίμα, αλλά η οριακή πλειοψηφία καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης σειράς μεταρρυθμίσεων για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η εκλογή των Δημοκρατών Raphael Warnock και Jon Ossoff στην Γεωργία την Τρίτη οδήγησαν τη Γερουσία στο 50-50, δίνοντας στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Kamala Harris την ψήφο ισοπαλίας και αφαιρώντας τον έλεγχο της από τον αρχηγό της πλειοψηφίας Mitch McConnell και τους Ρεπουμπλικάνους.
Αυτό εγγυάται ουσιαστικά ότι οι υποψήφιοι του Biden που ασχολούνται με την πολιτική για το κλίμα θα έχουν το πράσινο φως της Γερουσίας με απλές πλειοψηφίες.
Οι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του Michael Regan διαχειριστή της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), σκοπεύουν να καταστήσουν τον κανονισμό για την κλιματική αλλαγή έναν από τους πυλώνες της κυβέρνησης αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Biden στις 20 Ιανουαρίου.
Σημαίνει επίσης ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να προωθήσουν μετριοπαθείς προτάσεις που υποστηρίζουν πολλά μέλη του Κογκρέσου και των δύο κομμάτων, όπως η μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις μεταφορές, η προηγμένη τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας και η εγχώρια παραγωγή κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οριακές Πλειοψηφίες - Δύσκολες μεταρρυθμίσεις

Ωστόσο, το όραμα του Biden για ένα κλιματικό σχέδιο ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ορίων στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ή ομοσπονδιακών εντολών για καθαρή ενέργεια, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί μέσω νομοθεσίας σε μια διχοτομημένη Γερουσία που εξακολουθεί να συγκλονίζεται από τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις απαιτούν 60 ψήφους από τους 100 για να εγκριθούν. Ωστόσο μια χούφτα μετριοπαθών Δημοκρατικών ή υπέρ των ορυκτών καυσίμων - συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Joe Manchin της πολιτείας άνθρακα Δυτικής Βιρτζίνια - θα μπορούσε να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια έγκρισης για εκτεταμένα κλιματικά μέτρα σε νομοσχέδια του προϋπολογισμού που απαιτούν απλή πλειοψηφία, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.
"Δεν πρόκειται να καταλήξετε σε συμφωνία σε ζητήματα όπως η τιμή του άνθρακα σύντομα", δήλωσε ο George David Banks, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Trump και του πρώην Πρόεδρου George W. Bush για το κλίμα. «Αλλά είμαστε ακόμα σε θέση να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο σε άλλα μεγάλα κλιματικά ζητήματα».
"Μια λεπτή ισορροπία στην Γερουσία θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκριση ενός μεγαλύτερου πακέτου πράσινων κινήτρων, αλλά η φορολογία του άνθρακα και η νομοθεσία για το κλίμα εξακολουθούν να φαίνονται εκτός ορίων", δήλωσε ο Kevin Book, αναλυτής της ClearView Energy Partners.
Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι απίθανο να υποστούν το ίδιο είδος πίεσης με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, όπου οι πολιτικές δυνάμεις είναι πιο ευθυγραμμισμένες πίσω από την επιθετική δράση για την κλιματική αλλαγή.

Μερικά από αυτά που η διοίκηση του Biden δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στο Κογκρέσο μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσω εκτελεστικών εντολών, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε αγωγές και αλλαγές πολιτικής από μελλοντικούς προέδρους.

Αξιωματούχος που ασχολείται με την μετάβαση της εξουσίας στο Biden δήλωσε ότι η εκτελεστική δράση μπορεί να είναι αργή επειδή οι ομάδες αναθεώρησης της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ανακάλυψαν ότι η EPA και άλλες υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump.
Ο αξιωματούχος είπε την περασμένη Τρίτη ότι η νέα κυβέρνηση δεν σταματά να συνεργάζεται τόσο με τους Δημοκρατικούς όσο και με τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο, «Επειδή και οι δύο προσπαθούμε να βρούμε ένα μέλλον που θα είναι υγιές , ασφαλές και βιώσιμο και θα δημιουργεί μια καλή συνεργασία με πρόσβαση σε θέσεις εργασίας".

Τα πρόσωπα κλειδιά των Δημοκρατικών

Η νομοθεσία για το κλίμα δεν θα είναι εύκολο αντικείμενο διαχείρισης από τους Δημοκρατικούς όπως ο Manchin, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της επιτροπής ενέργειας της Γερουσίας και την γερουσιαστή Kyrsten Sinema της Αριζόνα.
Ο Manchin, ο οποίος πυροβόλησε ένα ψεύτικο αντίγραφο ενός ομοσπονδιακού νομοσχεδίου για το κλίμα με ένα όπλο σε μια διαφημιστική καμπάνια του 2010, όταν ήταν κυβερνήτης και διεκδικούσε τη Γερουσία, θα αποκτήσει ισχύ σε μια Γερουσία με "στενή" πλειοψηφία, ανέφεραν ειδικοί.
«Η νομοθεσία για ... την αλλαγή του κλίματος και την καθαρή ενέργεια πρέπει απλώς να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του Manchin και άλλων μετριοπαθών, διαφορετικά θα έχουν λίγες πιθανότητες να προχωρήσουν», δήλωσε ο Scott Segal, στο δικηγορικό γραφείο Bracewell.
Από το 2010, ο Manchin έχει πιέσει για ορισμένα διμερή μέτρα για το κλίμα, πιο πρόσφατα ένα νομοσχέδιο δαπανών που περιλάμβανε χρήματα για πυρηνική ενέργεια υψηλής τεχνολογίας, δέσμευση και αποθήκευση εκπομπών άνθρακα που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη ζωή ορισμένων μονάδων άνθρακα.
Ωστόσο, οι αντίθετες πολιτικές που προωθούν οι φιλελεύθεροι, όπως η επέκταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαιτούν πλειοψηφία 60 ψήφων για τα περισσότερα νομοσχέδια, κάτι που οι προοδευτικοί λένε ότι εμποδίζει τη λήψη τολμηρών νομοθεσιών για το κλίμα.

Η Sinema ξεκίνησε την καριέρα της ως υποστηρικτής του Πράσινου Κόμματος, αλλά έκτοτε έγινε συντηρητική. Το Govtrack.com κατέταξε τη Sinema το 2019 ως την κορυφαία «πολιτικά σωστή» Δημοκρατική γερουσιαστής, ενώ ο Manchin ήταν τρίτος.
Ο γερουσιαστής Bernie Sanders, υποστηρικτής της λήψης επιθετικών μέτρων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πρόκειται να προεδρεύει της Επιτροπής Προϋπολογισμών.
Πολλοί λογαριασμοί προϋπολογισμού απαιτούν μόνο μια απλή πλειοψηφία και μπορούν να αποτελέσουν όχημα για κλιματικά μέτρα, όπως ενεργειακά αποδοτικά αυτοκίνητα και φορτηγά για τον ομοσπονδιακό στόλο.
Με την πλειοψηφία, οι Δημοκρατικοί είναι επίσης πιθανό να αυξήσουν τον έλεγχο της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στο Κογκρέσο, χρησιμοποιώντας ακροάσεις και έρευνες προκειμένου να ασκήσουν πίεση για αλλαγή πρακτικών.
Η Bethany Aronhalt, εκπρόσωπος του βιομηχανικού ομίλου American Petroleum Institute, δήλωσε ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει πραγματικές λύσεις, όχι κομματικά σημεία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης