Ναυτιλία

Έκρηξη των ναύλων στο LNG - Ανοδικό ξεκίνημα για τις ναυτιλιακές σύμφωνα με Capital Link

Έκρηξη των ναύλων στο LNG - Ανοδικό ξεκίνημα για τις ναυτιλιακές σύμφωνα με Capital Link
Δυναμικό άνοιγμα για τη ναυτιλία το 2021 - Οι δείκτες και οι μετοχές
Oι ναύλοι του LNG έχουν απογειωθεί με αποτέλεσμα να φτάσουν σε μέσο επίπεδο ημέρας τα 253.270 δολ για τις διαδρομές από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία, το υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τον Balitic Exchange και ανάλυση του Reyters που δημοσιεύει το qCaptain.

Kαι αυτό, γιατί σύμφωνα με πηγές της ναυτιλίας το πάγωμα της Κίνας εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία, όπως δημοσιοποιήθηκε από τα κινέζικα media έστρεψε την ζήτηση στις εισαγωγές LNG.
Οι ναύλοι στο τέλος του 2020 ήταν μόλις στα 174.000 δολάρια ανά ημέρα και έχουν λάβει μια δυναμική που οδηγεί διαρκώς σε νεά υψηλά.

Όπως είναι γνωστό η μεγάλη διοχέτευση των νεότευκτων LNGC στην αγορά έγινε το 2018 στα 48 και ακολούθησαν 38 την περίοδο 2019-2020.
Ο βασικός εξαγωγέας LNG είναι οι ΗΠΑ και η συμφόρηση που παρατηρείται στο κανάλι του Παναμά οδηγεί σε αναμονή μέχρι και 10 ημέρες τα πλοία.
Παράλληλα η αποθήκευση LNG είναι χαμηλή και κατά συνέπεια η ζήτηση λόγω του ψυχρού χειμώνα ανεβαίνει ειδικά στην Ασία.
Αντίστοιχα το πρόβλημα ισχύει και για το LPG, το υγροποιημένο δηλαδή πετρέλαιο.

Όπως φαίνεται πιο κάτω, από τους πίνακες των εβδομαδιαίων στοιχείων της Capital Link, οι εισηγμένες ναυτιλιακές του κλάδου έχουν σημειώσει φρενήρη άνοδο την τελευταία εβδομάδα, χωρίς ακόμα να έχουν πιάσει τα υψηλά των 52 εβδομάδων. Πολλές ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές:
Συγκεκριμένα η Dynagas στον Προκοπίου, Gaslog στον Λιβανό, Stealth στον Βαφειάς, Dorian στον Χατζηπατέρα.
O LNG/LPG δείκτης της Capital Link έχει ήδη απόδοση 10,48% από την αρχή του έτους.
Αντίστοιχα ανοδικά έχει ξεκινήσει η χρονιά για τον Baltic Dry Index 16,89% με μεγαλύτερη άνοδο στον Baltic Capesize 26,89%.
Όπως βλέπουμε πιο κάτω όλοι ο κλάδοι των εισηγμένων ναυτιλιακών έχουν ξεκινήσει με μεγάλη άνοδο την χρονιά του 2021, αλλά και το σύνολο των δεικτών.

Οι μετοχές με τα υψηλά μερίσματα σύμφωνα με την Capital Link



capital1.13

 Οι δείκτες και οι εισηγμένες




capital2.13



capital3.13



Capital4.13


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης