Περιβάλλον

Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα: Όσα πρέπει να ξέρουμε

Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα: Όσα πρέπει να ξέρουμε
Ο Πρόεδρος Biden επανένταξε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η κίνηση του Biden εκπληρώνει μια υπόσχεση εκστρατείας για την επιστροφή στη συμφωνία του Παρισιού την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Ο πρόεδρος υπέγραψε μια επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη (20/1) και ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία των 30 ημερών για την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία.

Ας ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι αυτής της Συμφωνίας και τα όσα έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.


Η ιστορία της συμφωνίας του Παρισιού

Τον Δεκέμβριο του 2015, σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο, συμφώνησε με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη. Ήταν ένα ορόσημο διπλωματικό επίτευγμα και το αποκορύφωμα της περιβαλλοντικής ατζέντας του προέδρου Barack Obama.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι εάν οι εκπομπές άνθρακα στον κόσμο συνεχίσουν ανεξέλεγκτες, οι ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ο πλανήτης δεν θα είναι απλώς πιο θερμός, αλλά θα υποφέρει επίσης από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, από ισχυρότερες καταιγίδες, ξηρασίες που οδηγούν σε έλλειψη τροφίμων και άλλες σοβαρές διαταραχές.

Η ιδέα της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ήταν ότι κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή, θα θέσει στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Ο Trump «ακυρώσει» τη συμφωνία

Ο πρώην πρόεδρος Trump χαρακτήρισε την αλλαγή του κλίματος "μπλόφα" και δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016 να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού.

Στις αρχές της προεδρίας του, ο Trump κατέστησε σαφή την πεποίθησή του ότι η κοινή παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή ήταν ασυμβίβαστη με το μήνυμα «Η Αμερική πρώτα».
Προέβλεψε επίσης ότι η Συμφωνία του Παρισιού θα ήταν επιβλαβής για την οικονομία. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί υποστηρικτές αμφισβήτησαν το επιχείρημα ότι η συμφωνία του Παρισιού θα κόστιζε θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να αποχωρήσουν επίσημα έως τις 4 Νοεμβρίου 2020. Δηλαδή, την επομένη μέρα των προεδρικών εκλογών, ένα χρονικό πλαίσιο που εγγυάται ότι η συμφωνία θα είναι ζήτημα εκστρατείας του 2020.

Οι μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα στην ιστορία επιστρέφουν

Ενώ οι Αμερικανοί αποτελούν λίγο περισσότερο από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπεύθυνοι για σχεδόν το ένα τρίτο του υπερβολικού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η Κίνα εκπέμπει περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα σήμερα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια μακρά αρχή στην καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μερικοί είπαν ότι ήταν ηθική επιταγή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν στο σύμφωνο του Παρισιού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης