Τελευταία Νέα

Μελέτη της Aurora Energy Research εξηγεί γιατί είναι φθηνότερο το μπλε υδρογόνο

Μελέτη της Aurora Energy Research εξηγεί γιατί είναι φθηνότερο το μπλε υδρογόνο
Η Γερμανία ηγείται του αγώνα υδρογόνου στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Το εισαγόμενο υδρογόνο θα είναι φθηνότερο από το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στην ΕΕ το 2030, σύμφωνα με νέα μελέτη της Aurora Energy Research, στην οποία συγκρίθηκε το κόστος παροχής υδρογόνου από τέσσερις χώρες της ΕΕ και έξι παγκοσμίως.

Οι εισαγωγές υδρογόνου παρέχουν μια λύση για χώρες που έχουν φιλόδοξους στόχους για τη χρήση υδρογόνου αλλά ενδέχεται να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όλη αυτή τη ζήτηση τοπικά, δήλωσε η Aurora. Οι χώρες που αναλύθηκαν είναι η Αυστραλία, η Χιλή, το Μαρόκο, η Νορβηγία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι καλυπτόμενες χώρες της ΕΕ είναι η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία.

Οι διαπιστώσεις της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για έναν καταναλωτή υδρογόνου στη βορειοδυτική Ευρώπη, η φθηνότερη πηγή υδρογόνου χαμηλού άνθρακα το 2030 θα είναι το μπλε υδρογόνο που παράγεται στις Κάτω Χώρες ή τη Νορβηγία, ακολουθούμενη από τις εισαγωγές πράσινου υδρογόνου από το Μαρόκο.

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το υδρογόνο καθορίζει ένα όραμα για ευρεία χρήση υδρογόνου για την επίτευξη των στόχων του Net Zero, και πολλά κράτη μέλη έχουν επίσης ορίσει τις δικές τους εθνικές στρατηγικές υδρογόνου.

Πρότυπο η Γερμανία

Η Γερμανία ηγείται του αγώνα υδρογόνου στην Ευρώπη, έχοντας μια πιο ανεπτυγμένη πολιτική, μια ισχυρή προοπτική ζήτησης και έχει επενδύσει πιο σημαντικά στην παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, τόνισε η Aurora.

Χώρες, όπως η Γερμανία, θα πρέπει όχι μόνο να αλλάξουν τις μεγάλες βιομηχανίες από τη χρήση αερίου σε υδρογόνο, αλλά και να προωθήσουν αυτό το υδρογόνο από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή το μπλε υδρογόνο από αέριο, με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Oι επισημάνσεις της Aurora

Η μελέτη της Aurora διαπίστωσε ότι ακόμη και για μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Γερμανία, θα ήταν «δύσκολο να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές».

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο το κόστος παραγωγής, στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στο Μαρόκο από ηλιακή συγκατάθεση με ηλεκτρολύτες έχει το χαμηλότερο κόστος το 2030, κερδίζοντας μπλε υδρογόνο που παράγεται στη Νορβηγία, τη Ρωσία ή τις Κάτω Χώρες, καθώς και οποιοδήποτε πράσινο υδρογόνο που παράγεται στην Ευρώπη.

Η Aurora διαπίστωσε ότι το μπλε υδρογόνο που παράγεται στις Κάτω Χώρες κερδίζει ως τη φθηνότερη πηγή υδρογόνου χαμηλού άνθρακα που διατίθεται στους καταναλωτές στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας έως το 2030.

Ο επικεφαλής των παγκόσμιων εμπορευμάτων της Aurora Research, Anise Ganbold, δήλωσε: «Χώρες εκτός Ευρώπης όπως η Χιλή, το Μαρόκο, ο Καναδάς και η Ρωσία σχεδιάζουν να παράγουν υδρογόνο για εξαγωγή στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Εξετάζοντας το κόστος που συνεπάγεται η παραγωγή αυτού του υδρογόνου και το φέρνουμε στην Ευρώπη, διαπιστώσαμε ότι το εισαγόμενο υδρογόνο θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος με το υδρογόνο που παράγεται στην Ευρώπη, παρά το κόστος μετατροπής και μεταφοράς. «Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σχεδιάσουν να αναπτύξουν τις οικονομίες υδρογόνου τους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης