Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βουτιά» των κερδών της Total κατά 60% το 2020

«Βουτιά» των κερδών της Total κατά 60% το 2020
Τεράστιες απώλειες έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα

Τεράστια πτώση σημείωσε στα κέρδη της για το 2020 ανακοίνωσε σήμερα (9/2) η Total, εξαιτίας της δύσκολης χρονιάς με τον κορωνοϊό που προκάλεσε την κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το καθαρά κέρδη για το 2020 ανήλθαν στα 4,06 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 3,86 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Refinitiv. Πρόκειται για πτώση 66% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τα 11,8 δισ. δολάρια του 2019.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Patrick Pouyanne δήλωσε ότι: «Η Total αντιμετώπισε δύο μεγάλες κρίσεις το 2020: την πανδημία Covid-19 που επηρέασε σοβαρά την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και την πετρελαϊκή κρίση που οδήγησε την τιμή του Brent κάτω από τα  20 δολ/βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο. Σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο πλαίσιο, ο Όμιλος εφάρμοσε ένα άμεσο σχέδιο δράσης και απέδειξε την ανθεκτικότητά του χάρη στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου του».

Η Total δήλωσε ότι θα προτείνει πληρωμή μερίσματος τέταρτου τριμήνου 0,66 ευρώ (0,8 $) ανά μετοχή, σύμφωνα με τα προηγούμενα τρίμηνα, και θα ορίσει το μέρισμα για το 2020 στα 2,64 ευρώ ανά μετοχή.

Αυξάνεται η πίεση

Αξίζει να τονιστεί ότι τον περασμένο μήνα, η Total έγινε η πρώτη μεγάλη παγκόσμια εταιρεία ενέργειας που εγκατέλειψε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Είχε αποφασίσει να μην ανανεώσει τη συμμετοχή της στο API φέτος, επικαλούμενη διαφωνίες σχετικά με τις πολιτικές για το κλίμα και την υποστήριξη της ομάδας για τη χαλάρωση των κανονισμών γεώτρησης.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν γενικά θεωρηθεί πιο πρόθυμες να επιταχύνουν τα σχέδια μείωσης των εκπομπών άνθρακα τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αμερικανοί ομότιμοι, όπως η Chevron και η Exxon Mobil, αντιστέκονται στις εκκλήσεις για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους.

Και όλο αυτό συμβαίνει την ώρα που η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από υπερασπιστές του κλίματος, ακτιβιστές επενδυτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης