Ενέργεια

Έκθεση του Irena φωτίζει τα «πρέπει» των ενεργειακών επενδύσεων ως το 2050

Έκθεση του Irena φωτίζει τα «πρέπει» των ενεργειακών επενδύσεων ως το 2050
Σημαντική η επένδυση σε νέες τεχνολογίες για την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων
Σχετικά Άρθρα

Εκτενή αναφορά στις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ενέργειας έως το 2050, έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΙRENA), Μεταξύ άλλων χρειάζονται επενδύσεις σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση κατά 30% των επενδύσεων σε 131 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.

Στην παρούσα φάση, τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν 98 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακά συστήματα μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα, αλλά αυτό πρέπει να ενισχυθεί κατά 30%, ώστε ο κόσμος να παραμείνει στην πορεία των 1,5 βαθμών Κελσίου για τους Στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.  Το ύψος των 131 τρισ. δολ. έως το 2050 μεταφράζεται σε ετήσιες επενδύσεις 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε λύσεις καθαρής ενέργειας.

Το μενού των επενδύσεων

Περισσότερο από το 80% της επένδυσης τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ή περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, πρέπει να επενδύονται σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης (εκτός από ορυκτά καύσιμα και πυρηνικά) όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, ηλεκτροδότηση τελικής χρήσης, ηλεκτρικά δίκτυα , καινοτομία ευελιξίας (υδρογόνο) και μέτρα αφαίρεσης άνθρακα υπογραμμίζει ο IRENA.

Παράλληλα, επενδύσεις ύψους 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να μεταφερθούν από τα ορυκτά καύσιμα σε τεχνολογίες μετάβασης ενέργειας κατά την περίοδο έως το 2050. Στο σενάριο 1,5 ° C, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να μειωθεί κατά περισσότερο από 75% έως το 2050, με τη συνολική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων να μειώνεται συνεχώς από το 2021 και μετά.

Περί πετρελαίου

Η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί σημαντικά κατά περίπου 85% έως το 2050 σε σύγκριση με το επίπεδο του 2018, δήλωσε ο IRENA, ενώ ο άνθρακας ως παραγωγή ενέργειας πρέπει να σταματήσει για να φτάσει στο σενάριο του 1,5 ° C.Ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε μια ή δύο δεκαετίες θα τερματίσει η ζήτηση για τον μαύρο χρυσό, τα δεδομένα στην Ασία δείχνουν το αντίθετο. Αυτό γιατί, προβλέπεται η ζήτηση να συνεχίζει να αυξάνεται στην Κίνα και την Ινδία.

Η αναγκαιότητα των ΑΠΕ

Για να επιτευχθεί το σενάριο του 1,5 δεν θα χρειαστεί μόνο δραστική μείωση της ζήτησης πετρελαίου και άνθρακα. Θα χρειαστεί επίσης σημαντική αύξηση της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δεκαπλάσιο επίπεδο.  Αυτό θα σήμαινε ότι κάθε χρόνο, ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερα από 840 GW νέων προσθηκών ανανεώσιμης χωρητικότητας, από περίπου 200 GW που προστίθενται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο IRENA.

«Οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ του σημείου που βρισκόμαστε και πού πρέπει να είμαστε δεν μειώνεται, αλλά διευρύνεται. Προχωρούμε προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, σε σημείωμα της έκθεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης