Φυσικό Αέριο

Κομισιόν: Παρέμβαση Ελλάδας + 8 χωρών υπέρ της «πράσινης ετικέτας» στο φυσικό αέριο

Κομισιόν: Παρέμβαση Ελλάδας + 8 χωρών υπέρ της «πράσινης ετικέτας» στο φυσικό αέριο
Σημαντικές επενδύσεις που σήμερα θεωρούνται βιώσιμες, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν «σε μία νύκτα» μη βιώσιμες

Σε νέα παρέμβαση στις Βρυξέλλες για να χαρακτηριστεί   το  φυσικό αέριο ως αειφόρος επένδυση προέβη η Ελλάδα και άλλες 8 χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου στο μέλλον, με βάση τους νέους κανόνες που διαμορφώνει η ΕΕ για την κατηγοριοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων (Τaxonomy).

Οι 9 χώρες με κοινή επιστολή τους διατύπωσαν την αντίθεσή τους για την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν για το θέμα, τονίζοντας ότι υπολείπεται σε πολλά σημεία.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα , η Τσεχία, η Πολωνία, η Βουλγαρία,  η Κροατία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Μάλτα και η  Ρουμανία, συνυπέγραψαν την Παρασκευή 26 Μαρτίου ένα κοινό έγγραφο, που αντιτίθεται στη νέα πρόταση.

Η ίδια ομάδα, καθώς και η Σλοβακία, είχαν επίσης αντιταχθεί και στην πρώτη πρόταση της Επιτροπής για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με το κείμενο της “Ομάδας των 9”  η νέα πρόταση της Κομισιόν αγνοεί τις ατομικές ανάγκες των κρατών μελών της ΕΕ. 

Οι περισσότερες από τις χώρες, που συνυπογράφουν την επιστολή, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν φυσικό  αέριο για να αντικαταστήσουν υφιστάμενη ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα ή λιγνίτη.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από την Επιτροπή να δώσει πράσινη ετικέτα σε περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου.

«Οι επενδύσεις που θεωρούνται σήμερα βιώσιμες, δεν πρέπει να γίνουν μη βιώσιμες εν μία νυκτί, επειδή δεν περιλαμβάνονται ή δεν ταιριάζουν στον ορισμό της ταξινόμησης», αναφέρει το κείμενο των 9 χωρών. 

Τεχνικά ανέφικτη η τελευταία πρόταση της Κομισιόν

Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ένα όριο εκπομπών 100 γραμμαρίων ισοδυνάμου CO2 ανά κιλοβατώρα για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λάβουν την ετικέτα βιωσιμότητας, με βάση τον νέο κανονισμό.

Οι 9 χώρες όμως δηλώνουν ότι το όριο αυτό  πρέπει να χαλαρώσει και να διαμορφωθεί σε «τεχνικά εφικτό» επίπεδο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η λεγόμενη Taxonomy της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί βασικό εργαλείο προσδιορισμού των βιώσιμων επενδύσεων και κατά συνέπεια της χρηματοδότησής τους, σε μία περίοδο που η ΕΕ στοχεύει να διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Η Επιτροπή σχεδίαζε  να δημοσιεύσει τους κανόνες για ορισμένα τμήματα του Taxonomy, που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή τον Ιανουάριο, αλλά μετέθεσε τις ανακοινώσεις για τον Απρίλιο, αφού χώρες και εταιρείες αντιτάχθηκαν σε ένα πρώτο σχέδιο κανόνων, το οποίο απέρριπτε την πράσινη ετικέτα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου.

Ένα νέο σχέδιο πρότασης, που αποκάλυψε  το Reuters την περασμένη εβδομάδα έδειχνε ότι η Επιτροπή προσανατολιζόταν να δώσει την  ετικέτα βιωσιμότητας σε ορισμένες μόνον μονάδες φυσικού αερίου, υπό πολύ αυστηρούς όρους. Αλλά και αυτή, η νέα πρόταση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, προκάλεσε αντιδράσεις.

www/worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης