Ενέργεια

ΕΛΠΕ: H νέα διοικητική δομή στην Γ.Σ. και ο σχεδιασμός για την Holding

ΕΛΠΕ: H νέα διοικητική δομή στην Γ.Σ. και ο σχεδιασμός για την Holding
H συγκρότηση της Holding και των θυγατρικών θα εξασφαλίσει την επιστροφή των εργαζομένων σε Δ.Σ.

Η απουσία των δυο εκπροσώπων των εργαζομένων θα είναι όπως όλα δείχνουν, η μόνη ουσιαστική αλλαγή στα πρόσωπα αλλά και στη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων, που αναμένεται να εγκριθεί από την εξ αναβολής έκτακτη γεγνική συνέλευση των μετόχων, που θα συνέλθει την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα έχει 11 αντί για 13 μέλη, εκ των οποίων τα τέσσερα θα ορίζονται από το ελληνικό δημόσιο που ελέγχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, δυο θα είναι οι εκπρόσωποι των μετόχων της μειοψηφίας και πέντε θα προτείνονται από την εταιρία Paneuropean του ομίλου Λάτση που ελέγχει περίπου το 47% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της 28ης Μάϊου θα κληθεί να εγκρίνει την πολιτική καταλληλότητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας με βάση το νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και την εναρμόνιση διατάξεων του καταστατικού της εταιρίας με τον ίδιο νόμο (Ν.4706/2020).

Παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου

Επίσης κατά την γενική συνέλευση θα παρουσιαστεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ-ΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, το σχέδιο του στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου που προβλέπει στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργία εταιρίας holding και μιας σειράς θυγατρικών αναλόγως της δραστηριότητας, όπως και αλλαγή του ονόματος του ομίλου προκειμένου να αποτυπώνεται η νέα «πράσινη» ταυτότητα του.

Κάτι που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στα ΕΛΠΕ εύκολη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος το οποίο προβλέπει επενδύσεις της τάξεως των 1,5-2 δις ευρώ στην πράσινη ενέργεια και συνολικές επενδύσεις 3-4 δις ευρώ έως το 2025.

Στο σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού που θα παρουσιάσει ο κ. Σιάμισιης στη γενική συνέλευση περιλαμβάνεται επίσης στόχος για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% έως το 2030 και υιοθέτηση της ESG (Environmental, Social, Corporate Governance).

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο σχεδιασμός για την ίδρυση της εταιρίας holding και την αλλαγή του ονόματος, τοποθετείται χρονικά για τις αρχές του επομένου έτους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα υπάρχουν σε διοκητικά συμβούλια των θυγατρικών εταιριών που θα βρίσκονται κάτω από την μητρική, holding.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση ήταν προγραμματισμένη με τα ίδια ακριβώς θέματα για τις 20 Μαΐου και αναβλήθηκε μετά από αίτημα του που που ως εκπρόσωπος του δημοσίου υπέβαλε τη δική του πρόταση ως προς τον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Πέρασε η πρόταση ΤΑΙΠΕΔ για το διοικητικό συμβούλιο

Συγκεκριμένα ενώ η εισήγηση της διοίκησης που φαίνεται ότι είχε συμφωνηθεί και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ήταν το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου να οριστεί από την γενική συνέλευση κάτι άλλωστε που προβλέπει ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση.

Το ΤΑΙΠΕΔ μετά και από σχετική αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα πρότεινε την εναλλακτική που προβλέπει ο νόμος δηλαδή τον διορισμό από το Δημόσιο των 2/5  των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ως εκ τούτου το δημόσιο θα ορίσει τα τέσσερα από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Έτσι από το νέο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛ-ΠΕ θα απουσιάζουν οι κ.κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και  Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος που σήμερα είναι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μη εκπροσώπηση των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο έχει ξεσηκώσει μεγάλη συζήτηση και  αντιδράσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από την αντιπολίτευση.

Μη υποχρεωτική νομικά η εκπροσώπηση εργαζόμενων

Η διοίκηση του ομίλου πάντως υποστηρίζει ότι νομικά η εκπροσώπηση των εργαζομένων δεν είναι υποχρεωτική όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη ΔΕΗ καθώς και ότι οι εργαζόμενοι θα εκπροσωπούνται στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών εταιριών που θα ιδρυθούν κάτω από τη holding.   

Το νέο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛ-ΠΕ θα συνεχίσει να έχει μόνο δυο εκτελεστικά μέλη που θα είναι οι κ. κ. Ανδρέας Σιάμισιης και Γεώργιος Αλεξόπουλος ενώ πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος ως εκπρόσωπος του δημοσίου αναμένεται να παραμείνει ο Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο κ. Θεόδωρος- Αχχιλέας Βάρδας επίσης μη εκτελεστικό μέλος θα παραμείνει εκπροσωπώντας την Paneuropean, ενώ ως εκπρόσωποι των μετόχων μειοψηφίας θα παραμείνουν οι κ. κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και Σπυρίδων Παντελιάς.

Οι δυο κυρίες που ορίστηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από το δημόσιο Αναστασία Μακαριγάκη και Αναταστία Μαρτσέκη προφανώς και θα παραμείνουν αφού καλύπτουν και την υποχρέωση του νόμου όσον αφορά την ποσόστωση στη συμμετοχή των γυναικών. 

Σήμερα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛ-ΠΕ είναι επίσης οι κ.κ. Ιορδάνης Aϊβάζης, ο Αλέξανδρος Μεταξάς και Αλκιβιάδης- Κωνσταντίνος Ψαράς.  

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ προς τη γενική συνέλευση το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να διορίζει τέσσερα από τα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εφόσον διατηρεί αμέσως ή εμμέσως το 35% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρία μειωθεί κάτω από το 35% (για παράδειγμα σε περίπτωση αποκρατικοποίησης)  θα μπορεί να τροποποιηθεί το δικαίωμα αυτό και η σχετική απόφαση θα λαμβάνεται με απλή απαρτία και πλειοψηφία.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης