Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς η δικαστική απόφαση κατά της Shell για τους ρύπους ωφελεί Ρώσους και Σ.Άραβες

Πώς η δικαστική απόφαση κατά της Shell για τους ρύπους ωφελεί Ρώσους και Σ.Άραβες
Μεγάλες εταιρείες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των BP και Τotal έχουν εκπονήσει σχέδια για ταχεία μείωση των εκπομπών έως το 2050
Σχετικά Άρθρα

Νίκη ορόσημο για τους ακτιβιστές του κλίματος η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία διατάζει την εταιρεία Royal Dutch Shell  να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών της το 2019, σημειώνει το Reuters.

H συγκεκριμένη εξέλιξη θέτει τις ExxonMobil και  Chevron υπό πίεση για μείωση των εκπομπών άνθρακα γρηγορότερα. Αυτά είναι καλά νέα για τους οπαδούς της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco , της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι και της ρωσικής Gazprom  και της Rosneft.

«Η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου απέχει πολύ από την αιχμή και θα χρειαστούν προμήθειες, αλλά οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου δεν θα επιτρέπεται να επενδύουν σε αυτό το περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου πρέπει να κάνουν το βήμα» δήλωσε η Amrita Sen από τη συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects.

Επίσης, την ίδια μέρα οι δύο κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ, η Exxon Mobil και η Chevron  έχασαν μάχες με μετόχους που τους κατηγόρησαν ότι συνέβαλαν με τις επιλογές τους στην αλλαγή του κλίματος.

Πιέσεις

Μεγάλες εταιρείες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των BP και Τotal έχουν εκπονήσει σχέδια για απότομη μείωση των εκπομπών έως το 2050. Αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από τους επενδυτές να κάνουν περισσότερα για να επιτύχουν τους στόχους που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Saudi Aramco, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η πλειοψηφία του ανήκει στο κράτος, δεν δέχεται το ίδιο είδος πίεσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα, αν και οι κυβερνήτες του βασιλείου στοχεύουν να αυξήσουν απότομα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών στη χώρα.

Η Gazprom αναμένει ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες και θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές και το υδρογόνο. Οι δυτικές εταιρείες πετρελαίου ελέγχουν περίπου το 15% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν μερίδιο περίπου 40%. Αυτό το μερίδιο ήταν σχετικά σταθερό τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση συναντήθηκε με νέους παραγωγούς όπως μικρότερες ιδιωτικές εταιρείες σχιστόλιθου των ΗΠΑ, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις που σχετίζονται με το κλίμα.

Μέγιστα μερίσματα

Από το 1990, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου έχει αυξηθεί στα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από 65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με την Ασία να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης. Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου, η οποία κατά κεφαλήν εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα των επιπέδων στη Δύση. Η Κίνα θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για να μειώσει την τεράστια κατανάλωση άνθρακα.

Παρά την πίεση από ακτιβιστές, επενδυτές και τράπεζες να μειώσουν τις εκπομπές, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης έχουν επίσης την ευθύνη να διατηρήσουν υψηλά μερίσματα εν μέσω μεγάλου χρέους. Μερίσματα από εταιρείες πετρελαίου αντιπροσωπεύουν σημαντικές εισφορές σε συνταξιοδοτικά ταμεία.

«Είναι ζωτικής σημασίας η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου να ευθυγραμμίσει την παραγωγή της με τους στόχους του Παρισιού. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την πολιτική, τις αλλαγές στην πλευρά της ζήτησης και την ανοικοδόμηση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος» δήλωσε ο Nick Stansbury, στέλεχος της Legal & General που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 11,8 τρις. δολ. για λογαριασμό αποταμιευτών, συνταξιούχων και ιδρυμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης