Διεθνή

Cumhuriyet: Οι S-400 θα παραμείνουν στα υπόστεγα της Τουρκίας

Cumhuriyet: Οι S-400 θα παραμείνουν στα υπόστεγα της Τουρκίας
Eκτιμάται ότι οι S-400 θα παραμείνουν για χρόνια στις αποθήκες και δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Το συμπέρασμα ότι η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 για χρόνια, εξάγει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet με βάση τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση για το θέμα, προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου -ίσως και για χρόνια, με τις ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτιμάται ότι οι S-400 θα παραμείνουν για χρόνια στις αποθήκες και δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Reuters, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι είπε στον ομόλογο του ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της χώρας του για τους S-400.

Μιλώντας σε ρεπόρτερ σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σύμφωνα με το TRT ότι «Ξεκαθάρισα στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η στάση μας για τους S-400 δεν θα αλλάξει. Η χώρα έκανε το καθήκον της στο ζήτημα των μαχητικών F-35».

Παράλληλα, ανέφερε ότι μετέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο τις πάγιες τουρκικές θέσεις σχετικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, καθώς και την τουρκική ενόχληση για τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία δήλωση για το ζήτημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του ότι «Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης