Ενέργεια

ΔΕΗ:Το νέο 7ετές επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των αγορών - Στόχος 350 εκατ, ποιά η νέα ρήτρα αειφορίας, στο 3,75%το αρχικό κουπόνι

ΔΕΗ:Το νέο 7ετές επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των αγορών - Στόχος 350 εκατ, ποιά η νέα ρήτρα αειφορίας, στο 3,75%το αρχικό κουπόνι
Το κουπόνι ξεκινά στο 3,75% αλλά αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά.
Άνοιξε σήμερα 12/7 το βιβλίο για το νέο ομόλογο αειφορίας της ΔΕΗ, ανεβάζοντας το στόχο στα 350 εκατ ευρώ.
Joint Global Coοrdinators και Physical Bookrunners, δηλαδή βασικοί ανάδοχοι για τη Διεθνή Κάλυψη είναι η Goldman Sachs Ευρώπης, Citi Group, HSBC.
Eπίσης, θα συμμετάσχουν στην έκδοση η Alpha Bank, Eurobank, Ambrosia Capital, JP Morgan, AXIA Ventures, Εθνική Τράπεζα, Credit Suisse και Τράπεζα Πειραιώς.
H ρήτρα αειφορίας προσδιορίζει μείωση 57% στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2023, έναντι 40% μέχρι το 2022 που ήταν η προηγούμενη έκδοση.
Το κουπόνι ξεκινά στο 3,75% αλλά αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ


Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (η «ΔΕΗ») ανακοινώνει σήμερα ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 59 και το άρθρο 74 του νόμου 4548/2018 και το άρθρο 14 του νόμου 3156/2003, η ΔΕΗ προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά (η «Προσφορά») ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €350 εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028 (οι «Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας» ή οι «Ομολογίες»), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά. Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας  (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια τελικούς πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου € 2 δισεκατομμυρίων στις 9 Ιουλίου 2021.

Πετυχημένη στρατηγική

Η ΔΕΗ έχοντας αρχίσει να κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών βλέπει την απόδοση της τελευταίας 5ετούς έκδοσης να υποχωρεί στο 2,89% και σπεύδει να επιτύχει ακόμα καλύτερους όρους δανεισμού με στόχο να επαναχρηματοδτήσει υφιστάμενες υποχρεώσεις.

Η έκδοση θα είναι 7ετούς διαρκείας και θα έχει αυξημένη ρήτρα αειφορίας που θα συνδέεται με μείωση των εκπομπών CO2 στο 40% και για χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2024.Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε το κόστος δανεισμού θα επιβαρυνθεί με +0,50% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη στρατηγική της διοίκησης Στάσση καθώς η διαρκής βελτίωση και αναπροσαρμογή της παραγωγικής βάσης της επιχείρησης σε ορίζοντα διετίας - τρετίας ενδέχεται να της επιτρέψει την χρηματοδότηση με όρους που θα είναι παρασάγγες καλύτεροι σε σχέση με τους τρέχοντες.

Η ΔΕΗ θα εξαργυρώνει την στροφή της στην πράσινη ενέργεια και διαθέτει τεράστια περιθώρια βελτίωσης των κριτηρίων ESG καθώς σε όλους τους τομείς προωθούνται ταχείς αλλαγές.
Κομβικό σημείο θα είναι η τροφοδοσία της βιομηχανίας με PPAs με δεδομένο μάλιστα ότι η δίοικηση είδε θετικά την διαμόρφωση των τιμών στην τελευταία δημοπρασία των ΑΠΕ, που σημαίνει ότι στα σχέδιά της περιλαμβάνεται μια τέτοια στρατηγική.

Η αγορά της δίνει ήδη το μπόνους

Η βελτίωση εξάλου εντός ολίγων μηνών, τριμήνου, στην μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της επιχείρησης υπήρξε αξιοσημείωση καθώς το αρχικό κουπόνι στο 3,875% "μειώθηκε" στο 2,89%, στοιχείο που αντανακλά την εμπιστοσύνη των αγορών.
Αν όλα αυτά συγκριθούν με την εικόνα της επιχείρησης μόλις 2 χρόνια πριν ή την πορεία του ομολόγου της το 2017 αντιλαμβάνεται τα άλματα που επιτεύχθησαν.
Κομβικό σημείο πάντως είναι οι τελικές προσφορές από τους ενδιαφερομένους για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που αναμένονται στο χρονικό διάστημα μέσα Αυγούστου μέχρι αρχών Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και της Grant Thornton, που δεν είναι δεσμευτική αλλά έχει ολοκληρωθεί για την απόσχιση της θυγατρικής από την ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να αποτιμηθεί μεταξύ 3 και 4 δισ ευρώ. Αν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις 1,4 δισ τότε η αποτίμηση θα είναι μεταξύ 1,6 και 2,6 δισ για το 100%, οπότε αντίστοιχα θα κινηθεί και το 49%.
Με την ολοκλήρωση της κίνησης αυτής η ΔΕΗ θα επιτύχει μια μεγάλη χρηματοοικονομική ενίσχυση, που θα την φέρει σε άλλες ταχύτητες, θα ενεργοποιήσει ένα ισχυρό μάνατζμεντ στον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να χάσει τον έλεγχο και ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί και η αδικία που συντελέσθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, όταν η απόσχισχη του ΑΔΜΗΕ με τον τρόπο που έγινε, της προσέφερε ελάχιστη ωφέλεια με τον ιδεοληπτικό στόχο μπλόκου της ιδιωτικοποίησης του δεύτερου, αφήνοντας ουσιαστικά την ΔΕΗ σε μια μεγάλη περιπέτεια.
Αυτά όλα προεξοφλούν οι αγορές προσδοκώντας στην ισχυροποίηση της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης