Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής .... στις αυξήσεις ρεύματος

Π.Μπουσμπουρέλης: Από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής .... στις αυξήσεις ρεύματος
Οι αυξήσεις ρεύματος θα είναι δικαιολογημένες, όμως πολιτικά πάντα κοστολογούνται
Ο Ανασχηματισμός σίγουρα δημιούργησε περισσότερα προβλήματα παρά έλυσε με την τροπή που πήρε το θέμα Αποστολάκη, αφού ακόμα και αρθρογραφία που πρόσκειται παραδοσιακά στην κυβέρνηση καυτηριάζει την πολιτική διαχείριση από πλευράς Μαξίμου.
Το ζητούμενο δεν είναι αν στην εικόνα της κυβέρνησης θα γράφει μείον από ένα τέτοιο συμβάν, το ζητούμενο είναι πως θα ξεπεραστεί χαμένος χρόνος για την οικονομία και τις επενδύσεις, που έχει κοστίσει λόγω COVID.

Σίγουρα η ακροβασία με την επιλογή Αποστολάκη ήταν μια υπερφύαλη στρατηγική, που στόχο είχε να δείξει στην κοινή γνώμη ότι για ένα κρίσιμο τομέα, που χρεώθηκε στην κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, άλλωστε απομακρύνθηκαν τόσο ο Χρυσοχοϊδης όσο και ο Χαρδαλιάς, θα ερχόταν να καλύψει την ανάγκη του ένας "τεχνοκράτης", που πολιτικά προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να τονιστεί η υπερκομματική φιλοσοφία και η ανοιχτή πολιτική γραμμή. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ρίσκο που δεν έπρεπε να ληφθεί, καθώς και ο ίδιος ο Αποστολάκης δεν αποτελεί καμία προσωπικότητα διαμετρήματος τέτοιου που να δικαιολογεί τέτοιες επιλογές.

Το πρόβλημα παραμένει καθώς δεν γνωρίζουμε πως το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής θα ανταποκριθεί σε ένα αντικειμενικά δύσκολο έργο, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η υλικοτεχνική υποδομή του, που φάνηκε ότι είναι αναγκαία κατά την διάρκεια των πυρκαγιών αλλά και η παρουσία ανθρώπων που να γνωρίζουν το αντικείμενο, όπως για παράδειγμα οι καθηγητές Ζερεφός και Συνολάκης. Αντίθετα έγινε ένα πολιτικό σπέκουλο με τον Αποστολάκη, τον οποίο από μόνη της η κυβέρνηση ανήγαγε σε ιερή αγελάδα.

Κατόπιν όλων αυτών ο ΥΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας προειδοποίησε μιλώντας σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι για επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Το γιατί θα συμβεί αυτό το ανέφερε και ο ίδιος, είναι όμως κάτι που αναλυτικά έχει παρουσιαστεί και εξηγηθεί από τα ρεπορτάζ του WEN.
Είναι εξάλλου κάτι το αναπόφευκτο με τους παράγοντες κόστους της αγοράς, τόσο για τις μονάδες φυσικού αερίου όσο και για τους  λιγνίτες.
Οι τιμές ανεβαίνουν εδώ και μήνες στην χονδρική με πρώτους απόδέκτες την Μέση Τάση, όμως η ώρα έχει φτάσει και για την Χαμηλή, δηλαδή την λιανική.

Από πολιτικής πλευράς όμως αυτό είναι ένα ζήτημα που θα απαιτήσει διαχείριση, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνική βάση προέρχεται από την δύσκολή φάση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID. Ασφαλώς και δεν κάνει νόημα να υιοθετηθούν πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν την ΔΕΗ στα όρια της χρεωκοπίας για να μην γίνει η παραμικρή αύξηση στα τιμολόγια. Θα πρέπει όμως να υπάρξει μια ενδελεχής παρακολούθηση και για τον λόγο αυτό η ΡΑΕ λαμβάνει πολλά μέτρα, που μένει στην πράξη να δούμε πως θα λειτουργήσουν. Να σημειώσουμε ότι αυξήσεις αναμένονται και στα τιμολόγια φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης