Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή σοκάρουν

Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή σοκάρουν
Η τελευταία ανάλυση του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι εκπομπές θα αυξηθούν κατά 16% έως το 2030

Ο πλανήτης βρίσκεται «σε δρόμο προς την καταστροφή» αν η διεθνής κοινότητα δεν δεσμευτεί σε πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, προειδοποίησε την Παρασκευή (17/9) ο ΟΗΕ, ενόψει της συνόδου που ξεκινά τον επόμενο μήνα στη Γλασκώβη. Οι υφιστάμενες δεσμεύσεις οδηγούν σε καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το BBC, ενώ η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται, εν μέσω άνισης κατανομής των εμβολίων, περίπου το 1/3 των 193 κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύουν να στείλουν και πάλι μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των ηγετών τους.

Οι σχεδόν 200 κυβερνήσεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία έχουν δεσμευτεί να αναθεωρούν κάθε πέντε χρόνια τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Συνολικά 133 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η ΕΕ, υπέβαλαν φέτος νέες δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μείωση των συνολικών εκπομπών τους κατά 12% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η ανάγκη και η πραγματικότητα

Για να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού, οι καθαρές παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030 και να μηδενιστούν έως το 2050.

Ωστόσο η τελευταία ανάλυση του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι εκπομπές θα αυξηθούν κατά 16% έως το 2030.«Ο κόσμος βαδίζει σε καταστροφικό δρόμο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Χωρίς τη λήψη μέτρων από όλες τις χώρες, ειδικά από τις μεγάλες οικονομίες, οι προσπάθειες κινδυνεύουν να αποβούν μάταιες» δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άλοκ Σάρμα, ο οποίος θα προεδρεύσει στη σύνοδο COP26 που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη.

Μέχρι τότε πάντως δεν αποκλείεται να κατατεθούν νέες δεσμεύσεις. Ο ΟΗΕ θα παρουσιάσει νέα έκθεση στις 25 Οκτωβρίου, η οποία θα συμπεριλάβει τυχόν νέες δεσμεύσεις που θα έχουν υποβληθεί μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης