Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Τα funds ανεβάζουν τον πήχυ στην αύξηση της ΔΕΗ - Κομβικό το δίμηνο για την Mytilineos

Τα funds ανεβάζουν τον πήχυ στην αύξηση της ΔΕΗ - Κομβικό το δίμηνο για την Mytilineos
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ανεβαίνει με επίκεντρο τις βασικές ενεργειακές μετοχές
Σχετικά Άρθρα
Μήνας - φωτιά αναμένεται ο Οκτώβριος για τις ενεργειακές μετοχές και κυρίως για την ΔΕΗ και την Μυτιληναίος που ξεχώρισαν μέσα στην τρέχουσα χρονιά για την μεγάλη άνοδο της κεφαλαιοποίησης και την υποψηφιότητά που έχουν θέσει για τον MSCI.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν, ότι η ΔΕΗ θα ακολουθήσει την τακτική της Alpha, όσον αφορά την εισαγωγή της, στον εν λόγω δείκτη με την αύξηση κεφαλαίου σε εξέλιξη, δηλαδή θα αναγγείλει προς τον MSCI την αύξηση κεφαλαίου της με στόχο να λάβει υπόψη ο διεθνής Δείκτης την εξέλιξη αυτή κατά την αξιολόγηση.

Αναλυτές που είναι σε επαφή με διεθνή επενδυτικά σχήματα μεταφέρουν την άποψη, ότι η αύξηση αυτή, θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει την ΔΕΗ στον MSCI, καθώς η κεφαλαιοποίηση και το free float θα ανέλθουν σε νέα επίπεδα.
Το ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην αύξηση αποτυπώνεται από την εξέλιξη της τιμής της μετοχής, καθώς η δίοικηση βρίσκεται σε καθημερινές επαφές ενημέρωσης με επενδυτές. Η τιμή την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε μια άνοδο της τάξης του 6% ανερχόμενη σε 8,5 ευρώ από 8 και δείχνοντας ότι η αύξηση θα είναι της τάξης του 1 δισ ευρώ. Το σίγουρο είναι ότι το παρόν θα δώσουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και το νέο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το πως θα διαμορφωθεί η εταιρική διακυβέρνηση.

Παράλληλα η Mytilineos διατηρώντας την κεφαλαιοποίησή της στα 2 δισ ευρώ, αργά ή γρήγορα θα εισέλθει στον MSCI. Παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα της κεφαλαιοποίησης η απόδοση από την προ - COVID περίοδο είναι της τάξης του 44%, στοιχείο που δεν αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της εταιρίας και τις μελλοντικές προοπτικές της λόγω της υψηλής κερδοφορίας από τα νέα δεδομένα του κλάδου του αλουμινίου αλλά και από τις λοιπές δραστηριότητες, που έχουν να κάνουν τόσο με τον κλάδο των ΑΠΕ, όσο και με την έναρξη λειτουργίας του CCGT. O διπλασιασμός της κερδοφορίας για την επόμενη χρονιά είναι κάτι, που η αγορά έχει ακούσει και καταλαβαίνει ότι δεν είναι πολλές οι εταιρίες που μπορούν να υποσχεθούν και να εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών αγορών, είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει και να εκτιμήσει που θα διαμορφωθεί η αγοραστική ευκαιρία και πότε θα εδραιωθεί μια ανοδική πορεία.

Η ΔΕΗ

Επανερχόμενοι στην ΔΕΗ η δίοκηση Στάσση βρίσκεται ήδη σε συνεχείς επαφές με επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού για την αύξηση κεφαλαιου με στόχο την ενημέρωσή τους για τις προοπτικές που διαμρφώνονται. Η Γενική Συνέλευση της εταιρίας θα πργματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου και στην συνέχεια θα έχουμε το book building που θα προσδιορίσει το ύψος της τιμής των νέων μετοχών που θα εκδοθούν αλλά και τον αριθμό αυτών. Τα μέχρι τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι η τιμή θα είναι στο εύρος 8 - 8,5 ευρώ και η αύξηση στο 1 δισ ευρώ. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μεχρι ττις αρχές Νοεμβρίου και αντιλαμβάνεται κανείς, ότι θα διαμορφωθεί ένα νέο εταιρικό σχήμα με τα εξής χαρακτηριστικά:
 - Αρχική κεφαλαιοποίηση 3 δισ ευρώ με νέα μετρητά 2,3 δισ ευρώ.
- Αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ για το 51% που διατηρεί στα 2,3 δισ ευρώ και
- Σχέση καθαρου δανεισμού προς EBITDA 1/0,9.

Με αυτά τα δεδομένα και με το συγκεκριμένο bussiness plan στροφής σε ΑΠΕ, Υπεράκτια και Αποθήκευση αλλά και περιφερειακές αγορές η ΔΕΗ θα είναι πλέον το ιδανικό επενδυτικό όχημα για εκείνους που θα τσεκάρουν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι στόχους θα δώσουν οι αναλυτές με δεδομένο ότι μετά το deal με τον ΔΕΔΔΗΕ ήδη υπάρχει μια σύγκλιση για τα 14,5 ευρώ.

Η Mytilineos

Η Mytilineos από την πλευρά της αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την CITI με στόχο τα 21 ευρώ, ωστόσο έχει αφήσει να ενοηθεί η αανάλυση αυτή, ότι υπό όρους μπορεί να αναβαθμιστεί στα 26 ευρώ. Ο στόχος αποτίμησης όμως φέρνει την Mytilineos να περνά τα 3 δισ κεφαλαιοποίηση, στοιχείο  που θα στηριχθεί από τον διπλασιασμό της κερδοφορίας. Για την Mytilineos οι επενδυτές αναμένουν, πως θα διαχειριστεί το ζήτημα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου σε μια περίοδο που πλησιάζει το CCGT αλλά ταυτόχρονα θα κλείσει και την πρώτη χρονιά σαν βασικός παραγωγός ενέργειας με την λειτουργία του Target Model.

H κερδοφορία και η ανάπτυξη των porjects έχει αναλυθεί ήδη σε σημαντικό βαθμό και κυρίως η πορεία της κεφαλαιοποίησης θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών αγορών.

Οι αποτιμήσεις καιτά την BETA με βάση κλεισίματα 30/9


3_56.jpg


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης