Ενέργεια

Μνημόνιο διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου - Σήμερα 19/10 οι υπογραφές

Μνημόνιο διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου - Σήμερα 19/10 οι υπογραφές
Oι υπουργοί Ενέργειας των τριων χωρών θα υπογράψουν παρουσία των τριων πρωθυπουργών

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου για την διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Μοχάμεντ Σάκερ και Νατάσα Πηλείδου κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Η υπογραφή του Μνημονίου θα γίνει παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των προέδρων της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η τριμερής σύνοδος κορυφής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται ακόμη να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Ηλεκτρικός κόμβος

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών έρχεται σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Μοχάμεντ Σάκερ για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας.
Πρόκειται για συμφωνίες με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου θα αποτελέσει την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική και είναι ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ηλεκτρικό κόμβο.
Παράλληλα μετά την κρίση με τον Euroasia παρέχεται η ευκαιρία στην Κύπρο να εξέλθει της ενεργειακής απομόνωσης.

Επιχειρηματικό Φόρουμ

Η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου.
Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.
Νωρίτερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 11:00 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου. Αργότερα το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών οι οποίοι στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Οι τουρκικες προκλήσεις επανέρχονται;

Την ίδια ώρα νέα περίοδος εντάσεων αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς, καθώς η Τουρκία βγάζει εκ νέου τα σκάφη έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μπορεί να δηλώνει ότι το Oruc Reis και Barbaros θα παραμείνουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά η παρελθούσα εμπειρία αποδεικνύει ότι η Τουρκία εύκολα παραβιάζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Συν τοις άλλοις υπενθυμίζουμε ότι το Καλοκαίρι του 2020 το Oruc Reis για 100 ημέρες ερευνούσε στην θεωρητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρόδου – Καστελορίζου τονίζοντας ότι βρίσκεται εντός τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας που απέκτησε όψιμα με την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη.
Μια ΑΟΖ όμως που δεν έχει επί της ουσίας αναγνωριστεί….

Νέο γύρο ερευνών ξεκινάει η Τουρκία στα χωρικά της ύδατα, καθώς οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες υπέβαλαν αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαϊκών Υποθέσεων για άδεια εξερεύνησης πετρελαίου στη Μεσόγειο σε έξι ξεχωριστά οικόπεδα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Οι 4 από τις 6 περιοχές βρίσκονται δυτικά της Κύπρου και η μια από τις έξι περιοχές βρίσκονται στις παρυφές με την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε ότι «αναμένεται κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τις επόμενες εβδομάδες.

Στεφάτος (ΕΔΕΥ): Στα 250 δισ η δυνητική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Η ανάπτυξη του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας θα μπορούσε να συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση σημαντικών οικονομικών και γεωστρατηγικών ευκαιριών». Aυτό ανέφερε ο κ. Α. Στεφάτος, διευθύνων της ΕΔΕΥ κατά την χθεσινή παρουσίασή του στον τύπο.

'' Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει -συνέχισε ο κ. Στεφάτος- είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι μελέτες μας (που έχουν βασιστεί στα αρχικά ευρήματα των εταιρειών-παραχωρησιούχων των οικοπέδων) δείχνουν ότι η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 250 δις. ευρώ. Με τις σημερινές τιμές ενέργειας, αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση! Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι όπως η TotalEnergies και η ExxonMobil ήρθαν στην Ελλάδα όχι ωθούμενες από οπορτουνισμό, αλλά λόγω των ρεαλιστικών προοπτικών για ύπαρξη μεγάλων ευρημάτων"

Τούτου δοθέντος το μύνημα ενεργοποίησης της αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων μετά από αναβολές και παρατάσεις, λόγω του COVID είναι σαφές ότι θα οξύνει το κλίμα με τις αναμενόμενες αντιδράσεις των Τούρκων, οι οποίοι ήδη ξεκινούν την επανάκαμψή τους στις έρευνες, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει.
Για τον λόγο αυτό και η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποκτά μεγάλη σημασία της ενόψει όλων αυτών εξελίξεων.

www.worldenergynews.gr









Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης