Ενέργεια

Τον Μάρτιο του΄22 ο Nord Stream 2, λένε κυβενητικές πηγές της Γερμανίας - Λύση με "αυτόνομη εταιρία" ζητούν από τους Ρώσους

Τον Μάρτιο του΄22 ο Nord Stream 2, λένε κυβενητικές πηγές της Γερμανίας - Λύση με
Εταιρικό σχήμα με αυτονομία ζητούν οι Γερμανοί από τους Ρώσους αντί του κονσόρτιουμ που έχει τώρα το NORD STREAM 2
Σχετικά Άρθρα
" Αναμένω τον Μάρτιο του 2022 σαν το χρονικό ορόσημο για την λειτουργία του Nord Stream 2" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters γερμανική κυβερνητική πηγή, σήμερα 17/11.
Η πηγή τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσει η GAZPROM μια εταιρία περιορισμένης ευθύνης, υπό την γερμανική νομοθεσία, σημειώνοντας ότι ο ρωσικός κολοσσός θα ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Άρα το ελβετικό κονσόρτιουμ πρέπει να δημιουργήσει μια θυγατρική, υπό το γερμανικό νομικό καθεστώς, που θα αποδεικνύει, ότι έχει αρκετή ανεξαρτησία και αυτονομία από την ρωσική μητρική εταιρία, προτού ξεκινήσει η φάση πιστοποίησης υπό τον ενδελεχή έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πηγές αναφέρουν, ότι η Γερμανία προειδοποιεί την GAZPROM να σεβαστεί τους νομικούς κανόνες .
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σημείωσε ότι δεν συντρέχουν πολιτικές αιτίες, πίσω από την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να αναστείλει τη διαδικασία έγκρισης του έργου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Peskov, η κοινοπραξία του Nord Stream 2 με έδρα την Ελβετία πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει εγκαίρως τα αιτήματα της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, άρα η Ρωσία οφείλει να επιδείξει υπομονή. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Η απόφαση προέρχεται από τον γερμανικό ρυθμιστή, άρα εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Nεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρώσοι έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα εταιρικό σχήμα, που θα είναι ο αποκλειστικός φορέας της δικίνησης του φυσικού αερίου, που θα περνά μέσα σπό τον Nord Stream 2 και προφανώς θα καλύπτει πλήρως τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές των αγωγών.

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου Δεκεμβρίου στο ολλανδικό hub ξεπέρασαν τα 100 ευρώ/Mwh ενώ αυτά του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κινούνται με άνοδο 6,8% οριακά πάνω από τα 100 ευρώ/MWh.

Δυσοίωνες οι προοπτικές για την χώρα μας

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν, ότι η γερμανική και ρωσική πλευρά βρίσκονται σε επικοινωνία παρά το γεγονός, ότι φαίνεται να τις χωρίζουν αρκετές διαφορές για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας. Διαφαίνεται ακόμα, ότι οι Γερμανοί δεν βιάζονται να ολοκληρώσουν μια συμφωνία με τους Ρώσους και  βλέπουν τον χρονικό ορίζοντα του Μαρτίου του 2022.
Άρα θα πρέπει να περιμένουμε έναν δύσκολο χειμώνα, ειδικά για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει κάποια αύξηση της τροφοδοσίας από τους Ρώσους, που θα "ρίξει" τις τιμές, καθώς οι Γερμανοί έχουν την πολυτέλεια πολλααπλών εναλλακτικών λύσεων.

Η Λευκορωσία διέκοψε την τροφοδοσία

Παράλληλα η Λευκορωσία ανακοίνωσε, ότι απαιτούνται «μη προγραμματισμένες επισκευές» στον αγωγό που θα μεταφέρει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης, σύμφωνα με πληροφορίες του RT. Ειδικότερα, οι εργασίες συντήρησης θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.


Μάλιστα, σε χθεσινές της (16/11) δηλώσεις ο ρωσικός γίγαντας εξαγωγών ενέργειας Transneft είπε, ότι οι προμήθειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμη διακοπή. Ο εκπρόσωπος Igor Demin είπε στους δημοσιογράφους, ότι ενημερώθηκε για τις αυτοσχέδιες εργασίες επισκευής, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο. Ο αγωγός συνδέει κοιτάσματα πετρελαίου στην Κεντρική Ρωσία με καταναλωτές στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Γερμανία.

Η εταιρεία εκμετάλλευσης της Λευκορωσίας, Gomeltransneft Druzhba, φέρεται να ξεκίνησε τις εργασίες της το απόγευμα της Τρίτης (16/11), με τις προμήθειες να έχουν μειωθεί. Ωστόσο, λένε οι αξιωματούχοι, οι μηνιαίοι όγκοι εξαγωγών δεν θα πρέπει να επηρεαστούν και ο Demin επέμεινε, ότι η Transneft ελπίζει να διασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι ποσοστώσεις παράδοσης. Από την πλευρά του, ο Putin προειδοποιεί τη Λευκορωσία για μεγάλες επιπτώσεις εάν διακόψει το φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Οι επισκευές σε μία από τις γραμμές του αγωγού ξεκίνησαν την Τρίτη και ο μηνιαίος στόχος για τις προμήθειες πετρελαίου δεν αναθεωρήθηκε, σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο της ρωσικής κρατικής εταιρεία μεταφοράς αγωγών Transneft.


www.wοrldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης