Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε άνοδο το αλουμίνιο μετά τη μείωση της παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας

Σε άνοδο το αλουμίνιο μετά τη μείωση της παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας

Διαμορφώθηκε στα 2.816 δολάρια ο τόνος

 

Οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, αφού δύο μεταλλουργεία μείωσαν την παραγωγή λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, τροφοδοτώντας ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις.

Το αλουμίνιο τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 2.816 δολάρια ο τόνος στις 17:00 GMT μετά από δύο ημέρες απωλειών.
Το αλουμίνιο της Σαγκάης αυξήθηκε έως και 3,6% στα 20.585 γιουάν ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου.

Διακοπή δραστηριοτήτων

Η Alcoa διέκοψε την παραγωγή της στο San Ciprian στην Ισπανία για δύο χρόνια, ενώ το εργοστάσιο αλουμινίου της Norsk Hydro στη Σλοβακία, θα μειώσει την παραγωγή στο 60% περίπου της παραγωγικής ικανότητας. «Αν και (η Alcoa) μπορεί να είναι η πρώτη, πιθανότατα δεν θα είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος παραγωγός μετάλλου που θα αναλάβει αυτή τη δράση με το ενεργειακό κόστος που προβλέπεται να διπλασιαστεί δυνητικά το 2022», δήλωσε ο Malcolm Freeman της Kingdom Futures.
Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη φέτος οδήγησε σε μειώσεις της παραγωγής σε μεταλλουργεία, χημικά εργοστάσια και άλλες βιομηχανίες.
Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων, πιθανότατα ούτε αυξήθηκε ούτε συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ανά 10.000 γιουάν (1.570 $) αξίας παραγωγής έως το 2025 σε 15% κάτω από τα επίπεδά του 2020, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Commodities

Ο χαλκός LME αυξήθηκε 0,1% στα 9.685,50 δολάρια ο τόνος. «Η ζήτηση χαλκού αναμένεται να εισέλθει στο δεύτερο έτος επέκτασής της, ειδικά αφού το COP26 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έδειξε αυξανόμενη προθυμία από τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Howie Lee, οικονομολόγος στο OCBC στη Σιγκαπούρη.
Επίσης η κυβέρνηση του Περού απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφάλιζε την επανεκκίνηση του τεράστιου ορυχείου χαλκού Las Bambas της MMG Ltd (1208.HK), δήλωσε κοινοτικός σύμβουλος και κυβερνητική πηγή την Τετάρτη.
Ο ψευδάργυρος LME σημείωσε άνοδο 0,5% στα 3.530,50 δολάρια ο τόνος, το νικέλιο ανέβηκε 1% στα 20.585 δολάρια και ο μόλυβδος αυξήθηκε 0,4% στα 2.294,50 δολάρια. Ο κασσίτερος υποχώρησε 0,2% στα 39.080 δολάρια.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης