Χρηματιστήριο & Αγορές

54 δισ. δολ. για επαναγορές και μερίσματα θα διαθέσουν ευρωπαϊκές πετρελαϊκές το 2022

54 δισ. δολ. για επαναγορές και μερίσματα θα διαθέσουν ευρωπαϊκές πετρελαϊκές το 2022

BP, Shell, Total, Equinor και Eni επικεντρώνονται στην επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων μετρητών στους μετόχους

 

Οι ευρωπαϊκές Big Oil εταιρείες πετρελαίου σχεδιάζουν να ξοδέψουν τα απροσδόκητα κέρδη τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας για να γίνουν... Small Oil.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το 2021 απέφεραν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου, σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, όταν οι τιμές της ενέργειας κατέρρευσαν καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα.

Συνήθως, οι εταιρείες επένδυαν τη μερίδα του λέοντος αυτών των εσόδων σε μακροπρόθεσμα έργα για την ενίσχυση της παραγωγής και των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τις βαθιές περικοπές του προηγούμενου έτους.
Αλλά σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία τους, η BP, η Royal Dutch Shell, η Total Energies, η Equinor και η Eni επικεντρώνονται στην επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων μετρητών στους μετόχους για να τους κρατήσουν ευχαριστημένους, καθώς ξεκινούν μια επικίνδυνη στροφή προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές.

«Όλες οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου διαχειρίζονται σε ένα βαθμό την παρακμή τους», μετατοπίζοντας τη δραστηριότητα τους σε πεδία που παρέχουν μεγαλύτερες αποδόσεις στους μετόχους και αφήνοντας πίσω τους πιο ώριμα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Ben Cook, της BP Capital Fund Advisors.
Η αυξανόμενη πίεση από επενδυτές, ακτιβιστές και κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί γίγαντες κλείνουν τις στρόφιγγες στις δαπάνες για το πετρέλαιο, παρόλο που οι προοπτικές για τις τιμές και τη ζήτηση παραμένουν ισχυρές.

Η διττή στρατηγική της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και της ενίσχυσης των αποδόσεων των μετόχων υπογραμμίστηκε όταν η Shell πούλησε την επιχείρηση σχιστολιθικού πετρελαίου Permian στις Ηνωμένες Πολιτείες για 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο, υποσχόμενη να επιστρέψει 7 δισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές.
Οι επενδυτές σε αμερικανικές εταιρείες μπορούν επίσης να αναμένουν ότι οι πληρωμές τους θα αυξηθούν σε ποσά ρεκόρ, αλλά η Exxon Mobil και η Chevron, οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, σχεδιάζουν να συνεχίσουν να ποντάρουν σε νέα έργα πετρελαίου, ενθαρρυμένες από τον Λευκό Οίκο που ζητά περισσότερη παραγωγή πετρελαίου για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού.
Το 2022, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρόκειται να επιστρέψουν στους επενδυτές ποσό - ρεκόρ 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, σύμφωνα με ανάλυση του Bernstein, ενώ η Exxon και η Chevron πρόκειται να πληρώσουν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια μαζί.

Ενεργειακή μετάβαση και πετρέλαιο

Μέρος της παραγωγής πετρελαίου θα παραμείνει βασικό καύσιμο στην ενεργειακή μετάβαση και η παραγωγή φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθεί καθώς χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα προσπαθούν να υποκαταστήσουν το φυσικό αέριο για το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο - τον άνθρακα.
Ταυτόχρονα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου ενισχύουν τις δαπάνες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, υποσχόμενες ότι οι αποδόσεις από τις δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα ταιριάζουν ή και θα αυξηθούν πέρα από αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές εταιρείες, όπου η Exxon και η Chevron έμειναν σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουόρθ, δήλωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «δεν παράγουν τις διψήφιες αποδόσεις που θέλουν οι επενδυτές».

Η απότομη πτώση που έχει ήδη παρατηρηθεί στις επενδύσεις σε νέα έργα πετρελαίου από ευρωπαϊκές εταιρείες τα τελευταία χρόνια βοήθησε να ενισχυθούν μακροπρόθεσμα οι τιμές του πετρελαίου λόγω της προσδοκίας ότι η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης.
"Κάτι τετοια θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές των υδρογονανθράκων, καθώς η ζήτηση ενέργειας φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται... και η προσφορά θα μπορούσε να περιοριστεί, ειδικά καθώς οι ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν φαίνονται ακόμη έτοιμες να αντεπεξέλθουν στη χαλάρωση του βασικού φορτίου", δήλωσε ο Russ Mold, διευθυντής επενδύσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα AJ Bell.
Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 2030 σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Τα στελέχη του πετρελαίου γνωρίζουν την πίεση του κοινού, τις περιβαλλοντικές τους ευθύνες και την κακομεταχείριση που θα μπορούσε να επιφέρει κάθε σημαντική νέα δουλειά», είπε ο Μολντ, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα αντισταθούν στον πειρασμό να αυξήσουν την παραγωγή.

Η στρατηγική της Ευρώπης θα είναι μια δοκιμαστική περίπτωση, δήλωσε ο Cook της BP Capital Fund.
«Είναι δύσκολο να πούμε ποιος είναι σωστός στον ρυθμό της μετάβασης. Ο χρόνος θα δείξει αν η Ευρώπη πήγε πολύ γρήγορα».


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης