Χρηματιστήριο & Αγορές

Υποτιμημένες οι ενεργειακές μετοχές παρά το ράλι των τιμών του πετρελαίου

Υποτιμημένες οι ενεργειακές μετοχές παρά το ράλι των τιμών του πετρελαίου

Οι ενεργειακές μετοχές διαπραγματεύονται επί του παρόντος με μόλις 12,3 φορές τις εκτιμήσεις κερδών και είναι ο φθηνότερος κλάδος S&P 500.

 

Ο ενεργειακός τομέας έχει τις καλύτερες επιδόσεις από τους 11 τομείς της αγοράς των ΗΠΑ το τρέχον έτος, με απόδοση 26,9% YTD έναντι -7,2% του S&P 500. Την Παρασκευή οι αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή τώρα» ανέβασαν το αργό στα 95 δολάρια/βαρέλι συνεχίζοντας την ανοδική πορεία για όγδοη συνεχόμενη εβδομαδιαία .

Το Brent για παράδοση Απριλίου έκλεισε +3,3% στα 94,44 $/βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο για συμβόλαιο πρώτου μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ το αργό WTI Μαρτίου έκλεισε +3,6% στα 93,10 $/βαρέλι. επίσης το καλύτερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2014.
«Η αγορά πετρελαίου περίμενε έναν σημαντικό καταλύτη για να δικαιολογήσει μια κίνηση άνω των 100 δολαρίων και φαίνεται ότι η κατάσταση στην Ουκρανία απλώς πήρε μια στροφή προς το χειρότερο», δήλωσε στο Bloomberg ο Ed Moya της Oanda.

Ο Moya εκτιμά ότι τυχόν διαταραχές στον εφοδιασμό αργού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου κατά 10% υψηλότερες. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται επίσης ανοδικά μετά την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι ο ΟΠΕΚ+ δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής, καθώς η συμμαχία παρήγαγε 900 χιλιάδες βαρέλια/ημέρα κάτω από τον στόχο τον Ιανουάριο.
Οι «ΟΠΕΚ 10», χώρες εντός του ΟΠΕΚ εξαιρουμένων της Βενεζουέλας, της Λιβύης και του Ιράν, είχαν προϋπολογιστεί να αυξήσουν την παραγωγή κατά 254 kb/d τον Ιανουάριο, με το υπόλοιπο της ποσόστωσης των 400 kb/d να διατίθεται στη Ρωσία και σε άλλους. Τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη δείχνουν ότι ο OPEC 10 είχε αυξήσει την παραγωγή μόνο κατά 135 kb/ημέρα και τώρα βρίσκεται 748 kb/d κάτω από τα επίπεδα των ποσοστώσεων που επιβλήθηκαν από τους ίδιους.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή ανταπόκριση προσφοράς στην αύξηση των τιμών και στη μείωση των αποθεμάτων. Όταν η Chevron ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου πριν από δύο εβδομάδες, ανέφερε ότι διατηρεί σταθερή την παραγωγή το 2022.
Η Exxon έκανε το ίδιο, όπως και η BP και η ConocoPhillips. Η εταιρεία παραγωγής Bakken Whiting ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το capex 55% το 2022 και να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία για μόνο ~3% αύξηση της παραγωγής. Η Driller Nabors ανακοίνωσε κέρδη την Τρίτη και ανέφερε ότι δεν αναμένει να προσθέσει εξέδρες εκτός ΗΠΑ το 1ο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ επαναλήφθηκαν στη Βιέννη οι συνομιλίες με το Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, εκτιμώντας ότι η πλήρη επιστροφή του Ιράν στις αγορές πετρελαίου να δημιουργεί ενδεχομένως σε πλεόνασμα.
Όμως, συνολικά, η ανοδική θέση παραμένει ανέπαφη, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές για χρόνια καθώς η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.

Σε έκθεση στις 10 Φεβρουαρίου, αναλυτές της BCA Research ανέφεραν ότι πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν την επόμενη δεκαετία χάρη στην κυβερνητική δράση που περιορίζει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων καθώς και στον «κλιματικό ακτιβισμό σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων σε μεγάλους προμηθευτές ενέργειας».

Ο ενεργειακός τομέας έχει τις καλύτερες επιδόσεις από όλους τους 11 τομείς της αγοράς των ΗΠΑ το τρέχον έτος, με απόδοση 26,9% YTD έναντι -7,2% από τον S&P 500. Το Energy Select Sector SPDR ETF έχει εκτιναχθεί κατά 60 % τους τελευταίους 12 μήνες.
Αλλά εδώ είναι το ενδιαφέρον: παρά το τεράστιο ράλι, οι ενεργειακές μετοχές είναι από τις φθηνότερες στην αγορά σήμερα καθώς διαπραγματεύονται επί του παρόντος με μόλις 12,3 φορές τις εκτιμήσεις κερδών και είναι ο φθηνότερος κλάδος του S&P 500 και με άνετο περιθώριο.
Αυτό είναι λιγότερο από το μισό της αναλογίας P/E του S&P 500 που είναι 25,2 με τουςαναλυτές της BCA ευνοούν τη μακροχρόνια έκθεση στο πετρέλαιο μέσω των ETF.

Πέντε κορυφαίες ενεργειακές μετοχές της Wall Street ευνοούνται από τουλάχιστον το 80% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet. Και οι πέντε βασίζονται στο πετρέλαιο Καναδά. Ο Καναδάς ξεχωρίζει με την επέκταση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, τα αποθέματά του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι φθηνά και πολλά έχουν χαμηλά σημεία εξόδου, προσφέροντας έτσι ένα καλό μέτρο προστασίας από την αρνητική πλευρά εάν οι αγορές πετρελαίου κατευθυνθούν προς τα νότια.

1. Birchcliff Energy

Με έδρα το Κάλγκαρι, η Birchcliff Energy Ltd. είναι μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εξαγοράζει, εξερευνά, αναπτύσσει και παράγει φυσικό αέριο, ελαφρύ πετρέλαιο, συμπύκνωμα και υγρά φυσικού αερίου στον Δυτικό Καναδά. Η εταιρεία έχει συμφέροντα στο παιχνίδι πόρων Montney/Doig, καθώς και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην περιοχή Peace River Arch της Αλμπέρτα. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η Birchliff είχε συμφέροντα σε διάφορες εγκαταστάσεις αερίου, μπαταρίες πετρελαίου, συμπιεστές, εγκαταστάσεις και υποδομές και 198.553,7 καθαρά στρέμματα μη αξιοποιήσιμης γης, καθώς και αποδεδειγμένα πιθανά αποθέματα 1.040,5 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Στα τελευταία αποτελέσματα της, η Birchliff ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ρεκόρ ετήσια προσαρμοσμένη ροή κεφαλαίων ύψους 539,7 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 2,03 δολαρίων ανά βασική κοινή μετοχή, αύξηση 192% και 194%, αντίστοιχα, από το 2020.
Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ήταν 515,4 εκατομμύρια δολάρια. 174%

2. Tourmaline Oil

Παραγωγός που εδρεύει στο Κάλγκαρι, η Tourmaline Oil Corp. αποκτά, εξερευνά, αναπτύσσει και παράγει ιδιότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη του Δυτικού Καναδά. Έχει συμφέροντα σε ακίνητα που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αλμπέρτα, στη βορειοανατολική Βρετανική Κολομβία Μόντεϊ και στο πετρελαϊκό συγκρότημα Peace River High Triassic. Οι μετοχές της έφθασαν σε υψηλό επταετίας μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίας αύξησης μερίσματος 11% και ειδικού μερίσματος 1,25 C$/μετοχή. Το τριμηνιαίο μέρισμα αυξήθηκε επίσης στα 0,20 $/μετοχή από 0,18 $/μετοχή το 1ο τρίμηνο, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι αναμένει να πληρώσει περαιτέρω ειδικά μερίσματα το 2022.

3. Parex Resources

Η Parex Resources Inc. δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κολομβία. Η εταιρεία έχει συμφέροντα σε χερσαία τμήματα εξερεύνησης και παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2.323.941 μικτών στρεμμάτων. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, είχε πιθανά αποθέματα 194.491 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Η Parex Resources ανακοίνωσε ότι το Χρηματιστήριο του Τορόντο ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως και 11.820.533 κοινές μετοχές της Εταιρείας.
Η Προσφορά θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου 2022 και θα λήξει στις 3 Ιανουαρίου 2023 ή νωρίτερα όταν η θα ολοκληρωθεί ή θα τερματιστεί κατά την επιλογή της Parex. Από το κλείσιμο των εργασιών στις 22 Δεκεμβρίου 2021, η Parex είχε 120.555.447 κοινές μετοχές σε κυκλοφορία και μια δημόσια διασπορά 118.205.330.

4. ARC Resources

Η ARC Resources Ltd. εξερευνά, αναπτύσσει και παράγει αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και υγρά φυσικού αερίου στον Καναδά. Η εταιρεία έχει συμφέροντα στα ακίνητα του Montney που βρίσκονται στη βορειοανατολική Βρετανική Κολομβία και τη βόρεια Αλμπέρτα και ακίνητα στην κεντρική Αλμπέρτα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, τα πιθανά αποθέματα 929 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.
Η ARC Resources σημείωσε άνοδο αφού ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη του 4ου τριμήνου και δήλωσε ότι θα διαθέσει τα πλεονάζοντα κεφάλαια που δημιουργήθηκαν το 2022 στις αποδόσεις των μετόχων και τη μείωση του χρέους.

Τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου τετραπλασιάστηκαν σε 1/8 σε 1,88 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά από 405,9 εκατομμύρια δολάρια Καναδά. Τα καθαρά έσοδα του 4ου τριμήνου εκτινάχθηκαν στα 678 εκατομμύρια C$ ή 0,96 C$/μετοχή, από 121 εκατομμύρια C$ ή 0,34 C$/μετοχή, το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι σχεδόν διπλασίασε τους όγκους των αποθεματικών της και τριπλασίασε την αξία των αποθεματικών της κατά τη διάρκεια του έτους μέσω προσθηκών υψηλής αξίας από τη συνένωση επιχειρήσεων και ισχυρών οργανικών προσθηκών σε όλο το χαρτοφυλάκιο.

5. Whitecap Resources

Η Whitecap Resources Inc. εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Κάλγκαρι αποκτά και αναπτύσσει ιδιότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Καναδά. Τα κύρια ακίνητά της βρίσκονται στη Δυτική Κεντρική Αλμπέρτα, τη Βορειοδυτική Αλμπέρτα και τη Βρετανική Κολομβία, το Νοτιοανατολικό Σασκάτσουαν, το Δυτικό Σέντραλ Σασκάτσουαν και το Νοτιοδυτικό Σασκάτσουαν.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2021, η WhiteCap Resources είχε συνολικά αποδεδειγμένα συν πιθανά αποθέματα 507.287 χιλιάδων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Ωστόσο, η εταιρεία σε ενημέρωση πριν από την έναρξη της αγοράς τη Δευτέρα, ανακοίνωσε αύξηση 53% στα αποδεδειγμένα αναπτυγμένα αποθέματα παραγωγής (PDP).
Οι αυξήσεις των αποθεματικών ήρθαν μετά από πολλές στρατηγικές εξαγορές το 2021, συμπεριλαμβανομένων τριών συναλλαγών που ανακοινώθηκαν στην Αλμπέρτα και το Σασκάτσουαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης