Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ανάμεσα στην Σκύλλα και τη Χάρυβδη οι ενεργειακές αγορές αλλά και οι οικονομίες - Π.Μπουσμπουρέλης

Ανάμεσα στην Σκύλλα και τη Χάρυβδη οι ενεργειακές αγορές αλλά και οι οικονομίες - Π.Μπουσμπουρέλης
Η αποτίμηση της κλιμάκωσης της κρίσης δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για μεγάλες αναταράξεις και έλλειψη ορατότητας - 'Αρθρο του Π.Μπουσμπουρέλη
Σχετικά Άρθρα
Πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης που κλιμακώνεται, όταν σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν στέλνει την αντιπροσωπεία του σε διαπραγματεύσεις με τα πυρηνικά σε red alert. Και ακόμα πιο απαιτητικό είναι το ερώτημα τι μπορεί να παραχωρήσουν οι Ουκρανοί, έχοντας αντέξει το πρώτο κύμα επιθέσεων και λαμβάνοντας διαρκείς ενισύσεις από ΗΠΑ , ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εξάλλου το χαρακτηριστικό που έχουν διαγνώσει τα υπουργεία Εξωτερικών και τα διπλωματικά σώματα των Δυτικών είναι οι μπλόφες των Ρώσων αλλά και οι ακραίες διατυπώσεις ( ο στρατός να καταλάβει την εξουσία, τα όσα ελέχθησαν για Σουηδία και Φινλανδία κλπ).
Αυτό που προκύπτει από τις δύο πλευρές είναι, ότι παίζουν σκληρά και στα άκρα. Πολεμικές επιχειρήσεις, κυρώσεις σκληρές, απειλές πυρηνικών.

Το πρώτο συμπερασμα είναι ότι όσοι επένδυσαν σε μια γρήγορη εκτόνωση της κρίσης με ξεκαθάρισμα του μετώπου της Ουκρανίας από τους Ρώσους βιάστηκαν.
Η σύγκρουση διαρκείας για την οποία προετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι σε πολλά επίπεδα θα έχει μεγάλα οικονομικά τιμήματα και σίγουρα δεν δημιουργεί θετικές προσδοκίες σε οικονομίες και αγορές. Σύμφωνα με αναλύσεις του Bloomberg η σημερινή σύγκρουση μπορεί να συγκριθεί σε κινδύνους και ρίσκα, αντίστοιχα μόνο με αυτά του Δευτέρου Παγκοσμίου πόλεμου.
Οι Ρώσοι έχουν σαν βαικούς εμπορικούς εταίρους τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τοςυ Γάλλους και τους Κινέζους. Άρα οι κυρώσεις θα τους χτυπήσουν και μάλιστα πολύ.

Η Goldman προειδοποίησε σήμερα ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα αυξηθούν λόγω του ουκρανικού.

Προς χρεωκοπία η Sberbank

Η ΕΚΤ με ανακοινωσή της προειδοποιεί για χρεωκοπία του ρωσικού κολοσσού Sberbank, στοιχείο που δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο απρόβλεπτες και επικίνδυνες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η Κίνα παίρνει αποστάσεις από την Ρωσία, χωρίς να παραγνωρίζει κάποιες βάσεις στις θέσεις της, αλλά ανακοινώνει ότι βασική της θέση είναι η πρόληψη ακραίων καταστάσεων που θα οδηγήσουν σε καταστροφές και η πσύση πυρός.

Οι αναλυτές υιοθετούν σενάρια για να προσδιορίσουν την πορεία των πραγμάτων και ένα πολύ ενδιαφέρον έχει να κάνει με τις διακοπές της ενεργειακής τροφοδοσίας από την ρωσική πλευρά, στοιχείο που αποτελεί και το ισχυρό αβαντάζ του προέδρου Πούτιν. Μια επιστροφή των τιμών φυσικού αερίου στα πρόσφατα υψηλά με το πετρέλαιο στα 120 δολάρια θα στείλει στο 4% τον πληθωρισμό στην Ευρώπη για το κλείσιμο του 2022. Θα υπάρχουν διακοπές ρεύματος, η ανάκαμψη του ΑΕΠ θα περιορισθεί σημαντικά και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μετατεθούν.
Για τις ΗΠΑ ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 9%, κλείνοντας στος τέλος του χρόνου στο 6% και ανατρέποντας όλον τον μέχρι τώρα σχεδιασμό.

Τα χαρτιά των δυό πλευρών και οι εκατέρωθεν ζημιές

Αν η τροφοδοσία από τις ενεργειακές πηγές διακοπεί, σε ένα σενάριο ακόμα πιο επωδυνο, θα έχουμε ύφεση.
Ένα πιο αισιόδοξο σενάριο θα είναι ενεργειακές ροές να συνεχίσουν κανονικά, αλλά αυτό δεν θα σημάνει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα, με αποτέλεσμα και πάλι ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα οι χρηματοοικονομικές αγορές μπορεί να χτυπηθούν από χρεωκοπίες ρωσικών τραπεζών, ενώ θα υπάρξουν και υφεσιακά αποτέλεσματα στην διεθνή σκηνή από τις αναταράξεις που λαμβάνουν χώρα, που θα συγκρατήσουν τους ρυθμούς ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση αν οι Ρώσοι αποφασίσουν να πιέσουν ανοδικά τις τιμές με ενδεχόμενες περικοπές, τα προβλήματα δεν θα λυθούν εύκολα. Και αυτό το ομολογούν κορυφαία μέλη των ευρωπαϊκών κυβενήσεων. Είναι άλλωστε και το ισχυρό χαρτί των Ρώσων, καθώς δεν μπορεί να γίνει για την Ευρώπη γρήγορα η όποια ενεργειακή μετάβαση.
Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι θα χτυπηθούν από τις κυρώσεις χρηματοοικονομικά και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας και μάλιστα καίρια και σε αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται αποφασισμένοι να το κάνουν, θυσιάζοντας καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια και τις τιμές των χωρών τους.Τα αντίποινα δηλαδή θα είναι σκληρά.

Τα δεδομένα λοιπόν είναι επικίνδυνα και αυτή η διπίστωση για να ανατραπεί απαιτεί γρήγορες και ηχηρές εκπλήξεις στην διαπραγμάτευση Ρώσων και Ουκρανών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης