Χρηματιστήριο & Αγορές

Ποιές ενεργειακές μετοχές συγκεντρώνουν την δυναμική της ανάκαμψης

Ποιές ενεργειακές μετοχές συγκεντρώνουν την δυναμική της ανάκαμψης
Ισχυρά αναπτυξιακά και επιχειρηματικά δεδομένα για τις μετοχές του κλάδου
Σχετικά Άρθρα
H ανάκαμψη της Wall  έχει επαναφέρει το θετικό μομέντουμ στην ελληνική αγορά που διέσπασε εκ νέου τον ΚΜΟ των 200 ημερών.
Οι ενεργειακές μετοχές έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο με την Mytilneos, που έχει ενταχθεί στον MSCI με κρίσιμη ημερομηνία την 1η Ιουνίου και την Motor Oil να κερδίζουν επίπεδα.
Η Mytilineos έχει υψηλότερες των 21 ευρώ τιμές- στόχους από τους αναλυτές με βάση τις προσδοκώμενες κερδοφορίες.

H Motor Oιλ με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της ΕΛΤΕΧ  Άνεμος εισέρχεται στον χώρο των AΠΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο και σύνολο χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των αδειών άνω των 2 GW.
Μένει να αποσαφηνίσει το πλάνο των εξαγορών που έχει ανακοινώσει 30% στον Ελλάκτορα και τα 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ σε τίμημα και χρηματοδότηση.

Στο προσκήνιο παράλληλα υπάρχουν δύο σημαντικά deals που αφορούν τον ενεργειακό κλάδο:
Το πρώτο την πώληση της Tέρνα Ενεργειακής από την ΓΕΚ Τέρνα και τον Γιώργο Περιστέρη στην Macquarie, το οποίο όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε μια τελική ευθεία.
Κανείς δεν μπορεί να πει  σε ποιό νούμερο από 20 ευρώ και πάνω ανά μετοχή για την Τέρνα Ενεργειακή θα γίνει, το σίγουρο είναι ότι βασικά ωφελημένη θα είναι η ΓΕΚ Τέρνα η οποία θα μπορέσει να μειώσει το καθαρό της χρέος κατά 600 εκατ ευρώ με συντηριτικές προβλέψεις, που θα πέσει κάτω από τα 700 εκατ ευρώ.Η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ Τέρνα στην παρούσα φάση είναι στπ 1 δισ ευρώ.

Σημαντικό deal επίσης είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Cenergy με την Orsted για την κατασκευή της μονάδας υποθαλασσίων καλωδίων στις ΗΠΑ, η οποία είναι σε φάση οριστικοποίησης.
Παράλληλα η Cenergy δείχνει φέτος ισχυρή ανάκαμψη κερδοφορίας από το πρωτο τρίμηνο του 2022, καθώς πέραν των άλλων έχει ξεκινήσει να τιμολογεί το τεράστιο έργο του Dogger Bank στην Βρετανία.
Τα υψηλά περιθώρια αφορούν και την προέκταση του έργου, που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο κατά το οποίο σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, η Hellenic Cables θα σχεδιάσει, κατασκευάσει, πραγματοποιήσει τους δοκιμαστικούς ελέγχους και προμηθεύσει περίπου 240 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE και όλα τα σχετικά εξαρτήματα. Πρόκειται για ένα έργο επιπλέον των 650 χλμ. inter-array καλωδίων που έχει ήδη αναλάβει η εταιρεία για τις φάσεις Α & Β του ίδιου έργου.

ΕλβαλΧαλκόρ
και η μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ με εξαιρετικά κερδοφόρα χρονιά παραμένουν επίσης ελκυστικές.

Τέλος ο Όμιλος Quest με μικρή συμμετχοή στα ενεργειακά αλλά πολύ καλό α΄ τρίμηνο διακαιούται σαφώς υψηλότερης αποτίμησης.

Παράλληλα έχει σημασία και οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις που εξασφαλίζουν οι μετοχές αυτής της κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων των ΕΛΠΕ και του ΑΔΜΗΕ.

BETA : Τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό έδωσε την δυνατότητα στους επενδυτές να κινηθούν επιλεκτικά αξιολογώντας τα αποτελέσματα τριμήνου κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή πολύ κοντά στο υψηλό της εβδομαδιαίας διακύμανσης.
Η υπερπουλημένη εικόνα των αμερικανικών δεικτών (επτά πτωτικές εβδομάδες) έβγαλε αντίδραση η οποία αξιοποιήθηκε με ανάλογο τρόπο από την εγχώρια επενδυτική κοινότητα εστιάζοντας στις εταιρίες που είτε λόγω μεγεθών είτε λόγω επιχειρηματικών νέων δικαιολογούσαν καλύτερες αποτιμήσεις. Αν και είναι νωρίς για να υποστηριχθεί ότι τα χειρότερα είναι στο παρελθόν το ενδιαφέρον ενισχύεται προοδευτικά αν και σχετικά επικεντρωμένο σε λίγες εταιρίες. Ζητούμενο παραμένει η ροή νέων να μην διακοπεί καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα περιορίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και ενδεχομένως αν δεν υπάρξουν επιχειρηματικές εξελίξεις που συνδέονται με εξαγορές, επενδύσεις κλπ η αγορά να μπει σε νέο κύκλο αναμονής.  Βασικός μοχλός της ανόδου τον Μάιο ήταν ο τραπεζικός κλάδος.

Μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν φανεί απόλυτα συνεπείς στις υποσχέσεις που έδωσαν κατά την περυσινή χρονιά: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σε μονοψήφια ποσοστά, το χτίσιμο νέων επισφαλείων είναι εντός προβλέψεων και αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο της χρήσης, η οργανική κερδοφορία βελτιώνεται και τα έκτακτα αποτελέσματα ενισχύουν την τελική γραμμή. Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει το εισόδημα από τόκους ενώ το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την αύξηση του τουρισμού και των έργων από το ταμείο ανάκαμψης.

Η εικόνα των ισολογισμών στο κομμάτι των νέων δανείων και των NPEs ήταν σαφώς πολύ πιο σημαντική από την εικόνα των αποτελεσμάτων καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκπόνηση επιχειρηματικών πλάνων με ισχυρότερο αποτύπωμα ανάπτυξης και στο όχι πολύ μακρινό μέλλον αρχίζει να αποκτά βάσιμη πιθανότητα η ανταμοιβή των μετοχών με μέρισμα.
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες χρηματιστηριακά έχει ένα μεγάλο βαθμό δικαιοσύνης καθώς αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάθε λειτουργικό τομέα καθώς και την εγγύτητα που υπάρχει στην δυνατότητα τους να παράξουν μια αξιόλογη κερδοφορία.

Τι δείχνει η ανάλυση για τον δείκτη

Βαθιά ανάσα πήραν οι αγοραστές καθώς η τεχνική εικόνα έδειξε σημάδια ουσιαστικής αντιστροφής της τάσης σε μια προσπάθεια ολικής επαναφοράς σε ανοδική αγορά. Οι 890 μονάδες δεν είναι απλώς το σημείο αναφοράς για την διέλευση του κινητού μέσου των 200 ημερών αλλά εκεί που συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Από την Πέμπτη ο MACD ενεργοποίησε σήματα αγορών το οποίο πιστοποιήθηκε και στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Το νέο επίπεδο αντίστασης έχει μετακινηθεί στις 910 μονάδες όπου συμπληρώνονται αναλογίες διόρθωσης 61,8% από τα πρόσφατα χαμηλά. Οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό ανοδικό περιθώριο αφού κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και η εικόνα των συναλλαγών παρουσιάζει προοδευτική βελτίωση υποστηρίζοντας την άνοδο της αγοράς. Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με θετικούς οιωνούς από τεχνικής άποψης καθώς η τάση έρχεται από συσσώρευση τριών εβδομάδων με δυναμική ανοδικής διαφυγής.

Οι αποτιμήσεις και οι κεφαλαιοποιήσεις

ΒΕΤΑ2_10.JPG


Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια παίρνουν την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνοντας το απόγευμα της Δευτέρας ενώ την Τρίτη ανακοινώνουν οι ΟΠΑΠ και Κρι- Κρι. Ακόμα χωρίς το μέρισμα χρήσης 2021 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης (€0,11) και Elvalhalkor (€0,03), την Τρίτη οι μετοχές της Intercontinental (€0,29), την Τετάρτη της Jumbo (€0,39) και την Πέμπτη οι μετοχές των Σαράντη (€0,15) και της Βιοχάλκο (€0,09). Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα στοιχεία πληθωρισμού Μαΐου στην Ευρώπη (31/5) και η απασχόληση στις ΗΠΑ (03/06)

Η ανάλυση δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση μετοχών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης