Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σιάμισιης: Μακράς διαρκείας η κρίση - Λύση τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και το net metering

Σιάμισιης: Μακράς διαρκείας η κρίση - Λύση τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και το net metering
Ως εταιρία διύλισης, δεν μας βολεύει αυτή η κατάσταση γιατί κι εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο σε υψηλές τιμές
Σχετικά Άρθρα

Η ενεργειακή κρίση θα είναι μακράς διάρκειας προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων και πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας χθες το βράδυ στη γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων.
Ο κ. Σιάμισιης μίλησε συγκεκριμένα για long term crisis, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας είναι δομικό και δεν θα λυθεί άμεσα. Εξήγησε δε ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας δεν έχει σχέση ούτε με τις αγορές ούτε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι, όπως είπε, αποτέλεσμα της απόφασης που ελήφθη αρκετά χρόνια πριν στην Ευρώπη να πάμε σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση».

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται τεράστια μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθεσε ότι το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί μακροπρόθεσμα αλλά αυτό δεν θα γίνει ούτε σε ένα τρίμηνο ούτε σε ένα εξάμηνο, ώστε να αλλάξει το κόστος για τη βιομηχανία.
Κάλεσε τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, όπως οι συνεννοήσεις με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων αλλά και το net metering. Όπως είπε οι επενδύσεις για ιδιοπαραγωγή, θα αποδώσουν όχι μόνο κατά την περίοδο κρίσης αλλά ακόμη και όταν εξομαλυνθούν οι τιμές.
Αναφέρθηκε στο μείγμα που καθορίζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο φθάνει στο 40% σε μια περίοδο που η τιμή του καυσίμου έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Δεν χαίρονται οι εταιρίες διύλισης με τις υψηλές τιμές

Σχετικά με την αύξηση της τιμής των καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου κίνησης που επηρεάζει το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων σημείωσε ότι το 90% της τιμής του προσδιορίζεται από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τους φόρους. «Η επίδραση του ακριβού κόστος ενέργειας στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πολύ μεγάλη είπε και κατέληξε: «Ως εταιρία διύλισης, δεν μας βολεύει αυτή η κατάσταση γιατί κι εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο σε υψηλές τιμές. Αν ήμασταν πετρελαιοπαραγωγοί θα μας συνέφεραν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης