Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μόλις στο 5% η εισαγωγή ρωσικού αερίου τον Ιούνιο - Ποιές ποσότητες έφεραν οι μεγάλες ενεργειακές

Μόλις στο 5% η εισαγωγή ρωσικού αερίου τον Ιούνιο - Ποιές ποσότητες έφεραν οι μεγάλες ενεργειακές
Οι συνολικές εισαγωγές τον Ιούνιο ανήλθαν σε 5,3 TWh, αυξημένες κατά 15% σε μηνιαία βάση, αλλά μειωμένες κατά 11% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Dmitri Medvedev, δεξί χέρι του Vladimir Putin είχε απειλήσει του Ευρωπαίους για την επικείμενη εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου γράφοντας στο twitter: «Καλωσήλθατε στον θαυμαστό, νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν πολύ σύντομα 2.000 δολ. για 1.000 κυβικά φυσικού αερίου».

Η απειλή Μεντβέντεφ, αποτελεί πλέον ζοφερή πραγματικότητα για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αφού το συμβόλαιο Αυγούστου στο ολλανδικό hub TTF, έκλεισε χθες τα 184,5 ευρώ/MWh προσεγγίζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 200,9 ευρώ/MWh που έκανε στις 7 Μαρτίου του 2022. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα 1000 κ.μ. αερίου αντιστοιχούν σε 10,55 MWh και η χθεσινή τιμή επιβεβαιώνει την πρόβλεψη-απειλή σκορπίζοντας τον τρόμο στις οικονομίες και της κοινωνίες της Ευρώπης, ειδικά εν όψει του κινδύνου πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο.

 Μόλις στο 5% η εισαγωγή ρωσικού αερίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ η συμμετοχή του ρωσικού αερίου στο ελληνικό μίγμα φυσικού αερίου τον Ιούνιο, ήταν στο 5% με το LNG να κατέχει τα σκήπτρα και να καλύπτει το 73% του μίγματος.
Μάλιστα ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας με τόσο χαμηλή συμμετοχή του ρωσικού αερίου στο ελληνικό μίγμα, ενώ η συνεισφορά του LNG κατά 73% θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πάντως σε επίπεδο τιμών τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα αφού η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Ιούνιο ανήλθε στα 103,6 ευρώ/MWh, μετά από μία πτώση στα 90,2 ευρώ/MWh τον Μάιο.
Την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου ακολουθεί πάντα και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγορές ηλεκτρισμού χθες έκλεισαν με νέα άνοδο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στην Ιταλία 422,06 ευρώ/MWh (+2,2%).
Στη Γαλλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 410,95 ευρώ/MWh (+7,6%), στη Γερμανία στα 295,92 ευρώ/MWh (+38,2%).

Τι εισήχθη από το κάθε σημείο

Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 342,98 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 0,8% σε σχέση με χθες, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία που ως γνωστόν ακολουθούν τον δικό τους μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς παραμένουν οι φθηνότερες της Ευρώπης με 146,73 ευρώ/MWh.
Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνολικές εισαγωγές τον Ιούνιο ανήλθαν σε 5,3 TWh, αυξημένες κατά 15% σε μηνιαία βάση, αλλά μειωμένες κατά 11% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.

Από το σύνολο των εισαγωγών οι 3,9 TWh ή 73% εισήχθησαν της Αγίας Τριάδας το σημείο εισόδου απέναντι από τη Ρεβυθούσα και ήταν αεριοποιημένο LNG, οι 0,2 TWh ή 4% εισήχθησαν από το Σιδηρόκαστρο, ήταν δηλαδή ρωσικό αέριο της Gazprom, οι 0,3 TWh ή 5% εισήχθησαν μέσω των Κήπων αέριο από το τουρκικό basket, ενώ 1 TWh ή 18% εισήχθησαν μέσω της Νέας Μεσημβρίας δηλαδή το σημείο σύνδεσης με τον αγωγό TAP, που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο.

Ποιοί έφεραν και ποιές ποσότητες

• 458.901 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
• 446.121 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και
• 419.554 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΙΙ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας
• 314.775 MWh από τη μονάδα της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας,
• 359.098 MWh από τη μονάδα Ήρων ΙΙ
• 332.492 MWh από τη μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή
• 378.391 MWh από τη μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι

Σημειώνεται τέλος ότι στο βάθρο εμπορίας φυσικού αερίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 98,09 ευρώ/MWh, ενώ οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 129.937 MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης