Ενέργεια

Ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης φέρνει η επιμονή των Γερμανών έναντι Ζελένσκι για τον αεροστρόβιλο

Ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης φέρνει η επιμονή των Γερμανών έναντι Ζελένσκι για τον αεροστρόβιλο
H διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του αεροστροβίλου της Gazprom που βρίσκεται στον Καναδά είναι εμφανής
Σχετικά Άρθρα
Η επιμονή των Γερμανών για την επιστροφή του επισκευασθέντος αεροστροβίλου στην Ρωσία από τον Καναδά, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες μη επαναλειτουργίας του Nord Stream 2 δείχνουν και την σαφή διάσταση που διαπιστώνεται σε σχέση με την θέση Ζελένσκι για μπλόκο της σχετικής κίνησης.
Είναι προφανές ότι για πρώτη φορά διπιστώνεται  διαφορετική προσέγγιση, καθώς η γερμανική πλευρά εκφράζει και την αγωνία της για την ενεργειακή τροφοδοσία, ευρισκόμενη υπό πίεση. Η θέση των Ουκρανών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Σύμφωνα με το bloomberg tv οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η επανατοποθέτηση του αερστροβίλου στον αγωγό θα απελευθερώσει τις ροές από την Ρωσία προς την Γερμανία και θα εξομαλυνθεί το μπλόκο της τροφοδοσίας.

Από την πλευρά ο Πούτιν περιμένει τα κενά στο μέτωπο των Συμμάχων.

Η Ουκρανία είναι αντίθετη στην παράδοση μιας τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έρθει σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Reuters μία πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Το πραγματικό τεστ για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας πλησιάζει καθώς στις 11 Ιουλίου ξεκινά η συντήρηση του Nord Stream.
Παράλληλα πολιτικά δυσκολεύει μετά την παραίτηση Τζόνσον το μέλλον των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού και την απειλή ύφεσης.

Ενόψει μάλιστα της επαπειλούμενης «αποφράδας ημέρας» για ένα οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας του αγωγού Nord Stream 1 στις 22 Ιουλίου (ημερομηνία ολοκλήρωσης των ρωσικών εργασιών συντήρησης που ξεκινούν στις 11 Ιουλίου) Γερμανός καγκελάριος Σόλτζ ανέφερε ότι «κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μόνο για τεχνικούς λόγους», σύμφωνα με την DW.

Ο άνθρακας επιστρέφει

Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για το σενάριο που όλοι απεύχονται, κι έτσι εσπευσμένα περνούν σήμερα από το γερμανικό κοινοβούλιο κρίσιμα νομοσχέδια και επικαιροποιήσεις της τελευταία στιγμής προκειμένου η χώρα να είναι νομοθετικά έτοιμη για το «worst case scenario». Η Ολομέλεια μέσα στο βράδυ αναμένεται να επικυρώσει το νομοσχέδιο περί εφεδρικής επαναλειτουργίας μονάδων καύσης άνθρακα ως αντιστάθμισμα στις απώλειες φυσικού αερίων και με στόχο την άμεση δημιουργία ενεργειακών αποθεμάτων. Πρόκειται ωστόσο για ένα μέτρο με «ημερομηνία λήξης», με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαίου 2024, δεδομένου η χώρα έχει ήδη δεσμευθεί για την σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα.
Ρύγκεν

Μαζί με το νομοσχέδιο αυτό περνούν όμως επίσης σήμερα το βράδυ και οι -κρισιμότερες ίσως όλων- επικαιροποιήσεις του Νόμου Ενεργειακής Ασφάλειας, oι οποίες προβλέπουν άμεση κρατικές διασώσεις εταιρειών ενέργειας, δυνατότητα μετακύλισης του αυξημένου κόστους ενέργειας στους πολίτες και αναγκαστικούς περιορισμούς κατά σειρά προτεραιότητας στην κατανάλωση ενέργειας.

Το γερμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε επίσης το πρωί της Πέμπτης και το μεγάλο πακέτο για την μετάβαση κατά 80% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠΕ) μέχρι το 2035, με ειδική πρόβλεψη για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στο 2% της επιφάνειας κάθε γερμανικού κρατιδίου. Απώτερος στόχος είναι μέχρι το 2035 η Γερμανία να έχει μεταβεί κατά 100% στις ΑΠΕ. Mάλιστα ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Χάμπεκ που βρίσκεται πίσω από την επίσπευση του νόμου για τις ΑΠΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν η Γερμανία είχε κάνει αυτό το βήμα πριν από δέκα χρόνια δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση».

Τη σκυτάλη πάντως για την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά λαμβάνει ήδη αύριο το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, δηλαδή τα γερμανικά κρατίδια.

ww.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης