Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Προσγείωση» ρεαλισμού από Shell: Φαντασίωση ο σύντομος τερματισμός της ενεργειακής κρίσης

«Προσγείωση» ρεαλισμού από Shell: Φαντασίωση ο σύντομος τερματισμός της ενεργειακής κρίσης
Aισιόδοξος ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne

Η ταχεία επίλυση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης είναι μια «φαντασία» και η περιοχή μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για την κάλυψη της ζήτησης για αρκετούς επόμενους χειμώνες, δήλωσε σήμερα (29/8), ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Shell και μεταδίδει το Montel.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η κρίση θα περιοριστεί σε έναν μόνο χειμώνα», είπε ο Ben van Beurden σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της διάσκεψης ONS στο Stavanger. «Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες, όπου πρέπει να βρούμε με κάποιο τρόπο λύσεις μέσω της εξοικονόμησης απόδοσης, μέσω του δελτίου και μέσω μιας πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων» συμπλήρωσε.

Στα ύψη οι τιμές

Οι δηλώσεις αυτές, σημειώνεται, ότι γίνονται την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα ύψη και το TTF κινείται σταθερά στα 300 ευρώ/MWh. Παρόλο που η ΕΕ στοχεύει να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τα 2/3, το μπλοκ εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες στο εγγύς μέλλον.

«Αν δεν υπήρχε καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, η ζωή θα ήταν πολύ δύσκολη», είπε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα παραμείνει υπό πίεση –τόσο όσον αφορά τη βιομηχανική ανάπτυξη όσο και την πολιτική ενότητα– καθώς θα λάβει μέτρα για να σταματήσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι: «Θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι όταν μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα. Η άποψη ότι η ενεργειακή κρίση θα αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα και ανώδυνα ή ενδεχομένως να τερματίσει σύντομα, είναι μια φαντασίωση».

Οι δηλώσεις Pouyanne

Την ίδια ώρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne δήλωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τον απογαλακτισμό της ρωσικής προσφοράς στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι υπάρχει «αρκετή ενέργεια σε αυτόν τον πλανήτη για να γίνει χωρίς» ρωσικό αέριο.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, είπε ότι οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής έπρεπε να σκεφτούν και να σχεδιάσουν χωρίς να έχουν κατά νου το ρωσικό αέριο. «Αν σκέφτεσαι χωρίς αυτό, θα τα καταφέρεις. Υπάρχει αρκετή ενέργεια σε αυτόν τον πλανήτη για να γίνει χωρίς ρωσικό αέριο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης