Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Bloomberg: Αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις σε ορυκτά καύσιμα το 2021 των G 20 - Παγώνει η δράση για το κλίμα

Bloomberg: Αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις σε ορυκτά καύσιμα το 2021 των G 20 - Παγώνει η δράση για το κλίμα

 Οι G20 παρείχαν 693 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα το 2021, αυξημένες κατά 16%

 

Οι G20 παρείχαν 693 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα το 2021, αυξημένες κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF και το Bloomberg Philanthropies


Αν και το 2020 διατέθηκαν περίπου 598 δισεκατομμύρια δολάρια, πιθανώς λιγότερα λόγω της μειωμένης χρήσης ενέργειας κατά την πανδημία του Covid, η έκθεση ισχυρίστηκε ότι η αύξηση του 2021 δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική ανάκαμψη, επειδή τα επίπεδα ήταν 5% υψηλότερα από εκείνα του 2016, κατά την οποία η ζήτηση ενέργειας ήταν παρόμοια.

«Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα – υπονομεύοντας τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει, βλάπτοντας τη δημόσια υγεία και συρρικνώνοντας τις πιθανότητές να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις φιλοδοξίες και τις λύσεις για το κλίμα και ιδρυτής των Bloomberg και Bloomberg Philanthropies.

«Πρέπει να επιταχύνουμε δραματικά τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια και μακριά από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, και αυτή η έκθεση υπογραμμίζει μερικά από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις».

Μερίδια

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι χώρες της G20 έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση του μεριδίου του άνθρακα στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα - από 4,1% το 2016 σε 2,9% το 2021 - αλλά ότι ακόμη και ο άνθρακας εξακολουθούσε να έχει κρατική επιδότηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο πέρυσι.

«Οι κυβερνήσεις της G20 και της G7 έχουν ανακοινώσει μια σειρά από φαινομενικά πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Victoria Cuming, επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής στο BloombergNEF και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

«Αλλά φαίνεται να περιλαμβάνουν πάντα ανακριβή γλώσσα και επιφυλάξεις, δίνοντας στις κυβερνήσεις περιθώριο να ερμηνεύσουν αυτές τις δεσμεύσεις όπως θέλουν. Η ανάλυση της BNEF δείχνει ότι φαίνεται να υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι χώρες εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους».

Η BNEF χρησιμοποίησε την έκθεση για να ζητήσει ταχύτερη πρόοδο στους τομείς της τιμολόγησης του άνθρακα, επισημαίνοντας στην έκθεση ότι μόνο 12 χώρες μέλη της G20 διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό, καθώς και για την αποκάλυψη του κινδύνου για το κλίμα, όπου μόνο δύο - η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο - έχουν ψηφίσει νόμους ή κανονισμούς που να επιβάλει γνωστοποίηση στους επενδυτές.

Η Γερμανία, η Ιταλία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ σημείωσαν «πρόοδο» στη σταδιακή κατάργηση της υποστήριξης για τα ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με την Αυστραλία, την Ινδονησία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν πρόοδο στα σχέδια τιμολόγησης του άνθρακα, ενώ η Βραζιλία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία υστερούν σε αυτόν τον τομέα.

Όσον αφορά τη γνωστοποίηση του κινδύνου για το κλίμα, περισσότερες χώρες σημείωσαν ανεπαρκή πρόοδο το 2021, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν πρόοδο, ενώ η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία απέτυχαν, σύμφωνα με την έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης