Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

FED: Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκιών κατά 0,75%, στο εύρος 3,75% - 4%

FED: Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκιών κατά 0,75%, στο εύρος 3,75% - 4%
Σύμφωνα με τη FOMC, «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις, προϊόντος του χρόνου, θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%
Σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, στο εύρος 3,75% με 4%, προχώρησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα FED
Eιδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ενέκρινε την τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει τη νομισματική πολιτική στο άμεσο μέλλον για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Έτσι, σε μια καλά κίνηση που ανέμεναν οι αγορές εδώ και εβδομάδες, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της κατά 0,75% στο εύρος στόχου 3,75%-4%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.
 
 Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 0,75% σήμερα).
Πάντως, πέρα από την ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων, οι αγορές αναζητούν σημάδια που θα δείχνουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία κίνηση 0,75 μονάδων ή 75 μονάδων βάσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα δήλωση άφησε να εννοηθεί πως αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί να υπάρξει, αναφέροντας ότι η Fed «θα λάβει υπόψη τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σωρευτικά, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».
Οι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι αυτή η φράση έχει να κάνει με το πολυσυζητημένο «pivot», που θα μπορούσε να φέρει μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων, ίσως κατά μισή μονάδα, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και ακόμα μικρότερες αυξήσεις το 2023.
Σύμφωνα με τη FOMC, «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις, προϊόντος του χρόνου, θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%.
Επιπλέον, θα συνεχιστεί η ποσοτική συρρίκνωση, με τη μείωση των ομολόγων που έχουν εγγραφεί στον ισολογισμό της Federal Reserve, όπως περιγράφεται στη δήλωση του Μαΐου».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης