Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Mytilineos προς 3 δισ κεφαλαιοποίηση και ΒΙΟΧΑΛΚΟ οι επενδυτικές επιλογές με βάση τις αποτιμήσεις

Mytilineos προς 3 δισ κεφαλαιοποίηση και ΒΙΟΧΑΛΚΟ οι επενδυτικές επιλογές με βάση τις αποτιμήσεις
Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση της BETA
Η προσέγγιση των 4.000 μονάδων του S&P έχει αρχίσει να ζεσταίνει και πάλι το ενδιαφέρον για τις διεθνείς αγορές, καθώς δύο παράμετροι έχουν διαφοροποιηθεί: Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί στις ΗΠΑ και ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει περάσει σε φάση άτυπης διαπραγμάτευσης.

Το λεγόμενο year end rally που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με ένα January Effect, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και ενδιάμεσες διορθώσεις.

Αν πάντως κάποιος υιοθετήσει μια στάση επενδυτικών επιλογών με ορίζοντα 12 μηνών από τις ενεργειακές/ βιμηχανικές μετοχές και τον ευρύτερο κλάδο δύο είναι επιλογές που έχουν αυτή την στιγμή ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις και δείχνουν ότι δεν εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις των commodities.

H μια είναι η Mytilineos και η άλλη ειναι η ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Η Mytilineos

H Mytilineos με κεφαλαιοποίηση 2,437 δισ δείχνει ότι με βάση την εξέλιξη της κερδοφορίας της την τρέχουσα χρονιά, ο στόχος των 3 δισ στην κεφαλαιοποίηση είναι εφικτός.
Και αυτό γιατί ήδη έχεουν αναθεωρηθεί τα κέρδη της σε καθαρό επίπεδο για το 2022 στα 400 εκατ σε πρώτη φάση από την Peiraios ενώ η Edison προχώρησε σε

αναβάθμιση της τιμής - στόχου στα 28 ευρώ/μετοχή, βασιζόμενη στην υψηλή προβλεψιμότητα της διοίκησης, την αποτελεσματικότητα και την χρηματοοικονομική ευελιξία.

Σημαίνει καθαρή αποτίμηση να προσδιορίζεται στα 3,816 δις. Η Edison προβλέπει κερδοφορία 392 εκατ για το 2022 και 441 εκατ για το 2023 με πολύ υψηλές μερισματικές αποδόσεις της τάξης του 6% και 6,8% για την διετία.

Η μετοχή κυμαίνεται κοντά στα υψηλά έτους και ιστορικά υψηλά με την διακύμανση να "σφίγγει" και υψηλό έτους πάνω από τα 18 ευρώ.
Ο ορίζοντας των επενδυτών για την Mytilineos με βάση την κλειδωμένη κερδοφορία και τις αντσταθμίσεις δημιουργεί μια διατηρίσιμη άνοδο, καθώς οι αμφιβολίες των διεθνών κεφαλαίων για τον ενεργειακό κλάδο και το σύνολο της αγοράς βαίνουν μειούμενες.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ μετά από τα κέρδη ρεκόρ 6μήνου στα 200 εκατ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στο β΄εξάμηνο δείχνει ανθεκτικότητα. Με κεφαλαιοποίηση 1 δισ καταλαβαίνει κανείς ότι το P/E της είναι κάτω από 5. Με δεδομένο ότι οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες που προεξοφλούν την πορεία οικονομιών όπου η ΒΙΟΧΑΛΚΟ εξάγει σημαντικό τμήμα της παραγωγής της κινούνται ανοδικά, οι επιφυλάξεις για την πορεία της εταιρίας, στον βαθμό που κράτησαν τόσο υποτιμημένη την μετοχή θα πρέπει να υποχωρήσουν σχετικά και να επιτρέψουν στην κεφαλαιοποίηση να βρει υψηλότερα επίπεδα έστω αυτά των τελευταίων ετών. Παράλληλα και το ενεργειακό της είναι ένα ζήτημα που η διαχείρισή του βρίσκεται σε μια θετική πορεία.

Τα τεχνικά στοιχεία τςη αγοράς σύμφωνα με την BETA

Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες
συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος
δοκίμασε να περάσει σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος της αγοράς βρήκε πάτημα στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της
FED.

Ειδικότερα στο εξωτερικό, η υποδοχή των στοιχείων ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους επενδυτές
καθώς η αγορά ήταν αρνητικά φορτισμένη από τις συνεχείς και σημαντικές αυξήσεις αλλά και από τα στοιχεία επιβράδυνσης της οικονομίας. Το ζητούμενο πλέον είναι η αρχή που έγινε στην αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού να αποκτήσει τάση στην επόμενη ανακοίνωση των στοιχείων του Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένη στις 13 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για το 2022 της FED. Στο ενεργητικό της εβδομάδας που πέρασε καταγράφεται και η προσθήκη της Τερνα Ενεργειακή στην σύνθεση του MSCI Global Standard ανεβάζοντας το αποτύπωμα του ΧΑ σε δείκτες ευρείας παρακολούθησης από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Πέρα όμως από τα διεθνή μάκρο η κίνηση του Γενικού Δείκτη υποστηρίχθηκε από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Οι τράπεζες έδειξαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο από τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών με το οργανικό επαναλαμβανόμενο εισόδημα να «σκαρφαλώνει» στα 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με το β τρίμηνο του 2022 ενώ όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες εμφανίζοντας συνολική τελική γραμμή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ με μονοψήφιες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις. Παράλληλα η «αναγκαστική» ανοδική αναθεώρηση των στόχων λόγω της υπέρβασης τους από το 9μηνο- έδωσε λόγους υποστήριξης των αποτιμήσεων βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τραπεζικό κλάδο.

Παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η
Aegean ανακοίνωσαν μεγέθη τα οποία ήδη αποτελούν ρεκόρ χρήσης όλων των εποχών τα οποία ήρθαν να προστεθούν στις ήδη ανακοινώσεις ρεκόρ των Autohellas και Μυτιληναίου αλλά και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των Τιταν, ΟΤΕ και Coca Cola. Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις δημιουργώντας επιμέρους ενδιαφέρον καθώς οι εισηγμένες δείχνουν όχι μόνο ανθεκτικές στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και ικανές να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους κρατώντας ισχυρό το στοιχείο της έκπληξης στα μεγέθη που ανακοινώνουν.

Δεν αποκλείεται διόρθωση

Τεχνικά
, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικού του σερί έως τα επίπεδα των 900- 910 μονάδων τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης. Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών
.

Με χαμηλότερο ρυθμό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ τριμήνου την προσεχή  εβδομάδα Premia 16/11 και Cenergy 17/11, ωστόσο το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανακοίνωση των βασικών μεγεθών κερδοφορίας από όλες τις εισηγμένες έως τις 15 Δεκεμβρίου ενδεχομένως να πυκνώσει το ρυθμό των ανακοινώσεων από τις εταιρίες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

7_44.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης