Χρηματιστήριο & Αγορές

Μπαράζ roadshow ενεργειακών: Την Morgan Stanley ακολουθεί η N.Yόρκη αρχές Δεκεμβρίου από την Capital Link

Μπαράζ roadshow ενεργειακών: Την Morgan Stanley ακολουθεί η N.Yόρκη αρχές Δεκεμβρίου από την Capital Link
Διαδοχικές παρουσιάσεις των ενεργειακών ομίλων στους διεθνείς επενδυτές και των εταιριών που προάγουν την βιωσιμότητα
Οι ενεργειακές μετοχές κλείνουν πλην ΔΕΗ στα υψηλά έτους αποδεικνύοντας την ισχύ των επενδυτικών προοπτικών τους και αναμένεται να ευνοηθούν εφόσον οι αγορές διατηρήσουν την ανδική τάση στο επόμενο δίμηνο. Τεχνικά όπως θα δούμε πιο κάτω αν η αγορά κάνει νέα προσπάθεια διαφυγής υψηλότερα από τις 900 μονάδες θα τις ευνοήσει.

Mytilineos με στενή διακύμανση γύρω από τα 17 ευρώ στο τελευταίο διάστημα , Motor Oil που κόβει μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή και ΔΕΗ όπου επίσης έχει γίνει πακέτο της Morgan Stanley θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για το roadshow της Morgan Stanley στις 28 - 29 του μήνα. Παράλληλα στο επικεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει σταδιακά και η Helleniq Energy ( πρώην ΕΛΠΕ) μετά το rebranding και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ με τις θυγατρικές του ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και CENERGY. Στο roadshow θα συμμετάσχει και ο υποτιμημένος ΑΔΜΗΕ που διαθέτει ένα επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ στις διασυνδέσεις.

Θα ακολουθήσουν οι συμμετοχές και παρουσιάσεις την Παρσκευή 9 Δεκεμβρίου από τους Γ.Στάσση για την ΔΕΗ και Α.Σιάμισιη για την H.E. στο Metropolitan Club στη Ν.Υόρκη στα πλαίσια του Annual Greek Investor Forum της Capital Link . Στην ενότητα The new energy landscape in Greece, όπου την εισαγωγή θα κάνει ο ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκας, θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της Goldman Sachs και της Nomura.

Σε άλλο πάνελ θα συμμετάσχουν ο Κ. Παπαμαντέλλος CEO της RWE Renewables και ο Αλ. Φωτακίδης της CVC.

Παρόντες θα είναι επίσης ο Χ. Σαχίνης εκπροσοπώντας την ΕΥΔΑΠ, με πρωταγωνιστκό ρόλο στον κλάδο του ESG και ο Γιώργος Μυλωνογιάννης του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ καθώς και εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου.
 
Η οργάνωση ανήκει στους Νικόλαο και Όλγα Μπορνόζη.

Μετά τα αποτελέσματα του 2022 στα τέλη Ιανουαρίου του 2023 η Mytilineos μετέθεσε το roadshow της Morgan Stanley που αφορά αποκλειστικά τον όμιλο και επρόκειτο να γίνει το Νοέμβριο.

Είναι αξιοσημείωτη η απουσία της Goldman και ειδικά του Χάρη Ηλιάδη από το επενδυτικό προσκήνιο, που έχει χρεωθεί την χρηματιστηριακή πορεία της αύξησης της ΔΕΗ.


Η τεχνική εικόνα της αγοράς σύμφωνα με την BETA

Περισσότερο διεκπεραιωτική
ήταν η εβδομάδα που πέρασε αποφορτίζοντας το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων. Οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου είχαν την τιμητική τους με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την εταιρική κερδοφορία. Επιπλέον, διαπιστώνεται μια αργή αλλά σταδιακή αύξηση της μέση ημερήσιας δραστηριότητας της αγοράς με αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές που συνδέονται και με το κλείσιμο των βιβλίων της θεσμικής διαχείρισης αλλά και των ανακατατάξεων σε δείκτες στο κοντινό μέλλον.

Παράλληλα φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ο καιρός για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων που στο κοντινό μέλλον ενδεχομένως να μην έχουν τις προϋποθέσεις ενός ομαλού κλεισίματος λόγω των αβεβαιοτήτων του πολιτικού περιβάλλοντος. Έτσι την εβδομάδα που πέρασε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έκλεισαν μετά την Ε
urobank και την Alpha Bank τις θεωρητικές υποχρεώσεις τους για τον δείκτη MREL έως και το α’ εξάμηνο του 2023 πηγαίνοντας πλέον με άνεση στα τεστ αντοχής του καλοκαιριού.

Στο εξωτερικό το διάστημα που μεσολαβεί
μέχρι την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι προσφέρεται για την βελτίωση κάποιων αποτιμήσεων όπου τουλάχιστον δικαιολογείται. Η ερχόμενη εβδομάδα είναι παραδοσιακά ήρεμη από πλευράς νέων καθώς οι αργίες της Αμερικανικής Αγοράς αναμένεται να περιορίσουν κάπως το ενδιαφέρον.

Τεχνικά, η αντίσταση των 900 μονάδων με μικρή καθυστέρηση επιβεβαίωσε το βαθμό δυσκολίας που έχει η υπέρβαση της. Η διόρθωση πάντως από τα υψηλά δεν θεωρείται ακόμα ότι έχει αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα τηρούμενων των αναλογιών της ανόδου που έχει προηγηθεί. Οι 900 μονάδες παραμένουν ένα σκληρό τεχνικό όριο που θα χρειαστεί περισσότερες συναλλακτικές δυνάμεις και ίσως μια μικρή αποφόρτιση της ανοδικής εικόνας η οποία θα έβγαζε εκτός προσφοράς τους κερδισμένους από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι
ταλαντωτές υποχώρησαν προς τις ουδέτερες ζώνες ενώ ο
MACD βρίσκεται στο όριο ενεργοποίησης πτωτικού σήματος το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με μια υποχώρηση κάτω από τις 860 μονάδες για να έχει τεχνικές προδιαγραφές ετυμηγορίας για μια ευρύτερη πτωτική κίνηση. Επί του παρόντος η ελληνική αγορά δεν έχει χάσει την επαφή της από τα πρόσφατα υψηλά και ότι έχει καταγραφεί ως υποχώρηση βρίσκεται εντός των φυσιολογικών -και μάλλον αναμενόμενων- ορίων. Για την ερχόμενη εβδομάδα η πλάγια κίνηση της αγοράς μπορεί να επιχειρήσει μια δεύτερη απόπειρα διαφυγής από τα επίπεδα των 900 μονάδων υπό την προϋπόθεση καλύτερων συναλλακτικών συνθηκών.

Ανεβάζουν εκ νέου στροφές οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 9μήνού την ερχόμενη εβδομάδα. Στις κυριότερες ανακοινώσεις ξεχωρίζουν: ΕΧΑΕ 21/11, ΟΠΑΠ, Φουρλής, ΔΕΗ, Ε-Net 22/11, Quest, Motor Oil, Lamda Development 23/11 και Ελβαλχαλκόρ 24/11. Κατά τα λοιπά χωρίς το προμέρισμα των 40 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Motor Oil την Δευτέρα. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των παραστατικών τίτλων της Τράπεζας Αττικής. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου οι αγορές της Αμερικής θα παραμείνουν κλειστές λόγω της επίσημης αργίας των Ευχαριστιών

Οι αποτιμήσεις


7_45.jpg



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης