Χρηματιστήριο & Αγορές

BETA: Πληθωρισμός και FED θα δώσουν τον τόνο στα χρηματιστήρια - Οι αποτιμήσεις των ενεργειακών μετοχών

BETA: Πληθωρισμός και FED θα δώσουν τον τόνο στα χρηματιστήρια - Οι αποτιμήσεις των ενεργειακών μετοχών
Kεντρικές τράπεζες φτιάχνουν κλίμα και διαθέσεις
Άλλη μια εβδομάδα ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις στο ΧΑ η οποία χαρακτηρίστηκε από ανακύκλωση του ενδιαφέροντος σε κλάδους πρώτης γραμμής. Οι τράπεζες και η ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για διαφορετικούς λόγους. Οι τράπεζες φαίνεται να κλείνουν το θέμα των καταθέσεων και των χρεώσεων των προμήθειων χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις -σε ότι αφορά τουλάχιστον την επίπτωση των επιβαρύνσεων στα μελλοντικά τους κέρδη- ενώ οι επιδόσεις του κλάδου ενέργειας και η κινητικότητα σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών έχουν οδηγήσει κάποιες από τις εταιρίες του κλάδου στην κορυφή των αποδόσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2022.

Η αγορά έχει πλέον αυξημένο δείκτη προσδοκιών στους δύο κλάδους, γεγονός που αποτυπώθηκε σε αρκετές εκθέσεις με ιδιαίτερα ενθουσιώδη γραφή. Την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται εστιάζοντας στις δύο συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, θα είναι τα γεγονότα τα όποια οι αγορές θα ακολουθήσουν με ένταση εφόσον υπάρξει απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πριν από τις τράπεζες προηγείται την Τρίτη η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η αγορά αναμένει υποχώρηση του δείκτη στο 7,3% από 7,7% και παράλληλη μείωση του δομικού πυρήνα (τρόφιμα, ενέργεια) στο 6,1% από 6,3% τον Οκτώβριο. Την επόμενη ημέρα η FED αναμένεται να αυξήσει επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης φθάνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο 4,25-4,50% ενώ παράλληλα αναμένεται να δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις για το τι σκοπεύει να κάνει στην συνέχεια έχοντας στα χέρια της την επικαιροποιημένη μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.


Οτιδήποτε καλύτερο από 0,50% καθώς και μια ανακοίνωση μετριοπαθούς ανάπτυξης για την συνέχεια θα δημιουργήσει θετικό κλίμα στις αγορές και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα Χριστουγεννιάτικο ράλι. Εννοείται ότι σε αντίθετη περίπτωση η μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψουν δεδομένης της ανόδου και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί μετά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην τελευταία μέτρηση του ΔΤΚ Οκτωβρίου. Την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να πάρει την σκυτάλη στην αύξηση των επιτοκίων ανεβαίνοντας 50 μονάδες βάσης στο 2,5%. Η βασική εστίαση εδώ θα αφορά τις προθέσεις πιστωτικής συρρίκνωσης μέσω της αγοράς ομολόγων οι οποίες ενδεχομένως να τεθούν υπό αναθεώρηση.


Στις 920 μονάδες η βραχυπρόθεσμη αντίσταση

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απέκτησε εκ νέου απόσταση ασφαλείας από το κομβικό σημείο των 900 μονάδων το οποίο φαίνεται να λειτουργεί ως μια ικανοποιητική στήριξη στις διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών. Η γρήγορη υποχώρηση ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες την περασμένη Δευτέρα αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι δικαιολογούν μια υπέρβαση πάνω από τις 920 μονάδες επίπεδο το οποίο είναι η βασική βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αν και υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνται ικανοποιητικές για τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς και μπορούν να δώσουν την έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο Γενικός Δείκτης για να βγει στο επόμενο ξέφωτο που θα τον οδηγήσει στις 950 μονάδες. Αν και το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο λόγω και του κλεισίματος των κερδισμένων θέσεων που σταδιακά θα αυξάνουν την προσφορά όσο η αγορά θα ανεβαίνει, το σενάριο αυτό κρατάει την πρώτη θέση στις πιθανότητες κίνησης της εγχώριας αγοράς όσο διατηρούνται ανέπαφες οι 890 - 900 μονάδες.

Γεμάτο το καλεντάρι των προγραμματισμένων νέων την εβδομάδα που ξεκινά. Εκτός από τις κεντρικές τράπεζες το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εστιαστεί και στην ολοκλήρωση των περιληπτικών δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου από τις εισηγμένες εταιρίες καθώς η σχετική προθεσμία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λήγει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Σημείο αναφοράς μέσα στην εβδομάδα είναι η παρουσίαση της νέας οργανωτικής δομής του Ομίλου της Μυτιληναίος την επόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ημέρα έχει προγραμματισμένη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών το Κρι – Κρι ενώ λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Lavipharm. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα επί μετοχών και δεικτών του Δεκεμβρίου ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με κυριότερες αλλαγές την αντικατάσταση του ΑΔΜΗΕ από την Autohellas στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε άλλα νέα οικονομικού ενδιαφέροντος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την Παρασκευή θα ψηφιστεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023.


Οι αποτιμήσεις των κεφαλαιοποιήσεων

BETA_2_1.JPG




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης