Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,5%, στο εύρος 4,25% - 4,5% - Ανάπτυξη 0,5% το 2023

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,5%, στο εύρος 4,25% - 4,5% - Ανάπτυξη 0,5% το 2023
Συνεχίζεται η σύσφιξη από τη Fed...
Σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% προχώρησε στις 14 Δεκεμβρίου 2022 η Federal Reserve.
Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%.
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση έσπασε μια σειρά από τέσσερις αυξήσεις κατά 0,75% - τις πιο επιθετικές κινήσεις πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Επίσης, οι Αμερικανοί policy makers θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος, μέχρι το 2024.
 
Σύμφωνα με το «dot plot» του FOMC, το αναμενόμενο «μέγιστο επιτόκιο», ή το σημείο όπου οι αξιωματούχοι αναμένουν να τερματίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, τέθηκε στο 5,1%.
Η πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για άνοδο των επιτοκίων ώς το 5,1% το 2023 είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές.
Μόλις 2 από τους 19 αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν κάτω από το 5% ώς το τέλος της επόμενης χρονιάς.
«Η Επιτροπή (FOMC) είναι σε εγρήγορση για τα ρίσκα του πληθωρισμού.
Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι κατάλληλες για την επίτευξη μιας νομισματικής πολιτικής η οποία θα είναι αρκούντως περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. 

Yψηλά 15ετίας

Το νέο μέγιστο επιτοκιακό επίπεδο είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2007, ακριβώς πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τότε η Fed χαλάρωσε επιθετικά την πολιτική για να καταπολεμήσει αυτό που θα εξελισσόταν στη χειρότερη οικονομική ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση.
Και αυτή τη φορά, η Fed αυξάνει τα επιτόκια σε μια οικονομία που θα είναι… ετοιμοθάνατη το 2023.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προειπώθηκε, τα μέλη της FED θα συνεχίσουν να ψηφίζουν «αύξηση» μέχρι το μέγιστο επιτόκιο να φτάσει στο 5,1% το επόμενο έτος, κάτι που ισοδυναμεί με ένα εύρος στόχου 5%-5,25.
Σε εκείνο το σημείο, οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να σταματήσουν για να επιτρέψουν στον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής να περάσει στην οικονομία.
Στη συνέχεια, η συναίνεση έδειξε «ψαλίδι» περίπου 1% το 2024, στο ύψος του 4,1%, μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
Θα ακολουθήσει μείωση άλλης μιας ποσοστιαίας μονάδας το 2025, στο 3,1%, προτού ο δείκτης αναφοράς «εγκατασταθεί» στο μακροπρόθεσμο ουδέτερο επίπεδο του 2,5%.
Η δήλωση πολιτικής της FOMC, που εγκρίθηκε ομόφωνα, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης