Ενέργεια

Οι προοπτικές του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι προοπτικές του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ
Τι αναφέρει το ανανεωμένο ρεπορτάζ του Philnews

Ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Σύμφωνα με το Philnews, θεωρηθεί δεδομένο το εύρος της δυναμικότητας των τεσσάρων κοιτασμάτων για τα οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία, με την ανακάλυψη στον Zeus 1 η Κύπρος αυξάνει το δυνητικό απόθεμα φυσικού αερίου (στον βυθό της ΑΟΖ) στα 13,7 tcf έως και 17,7 tcf (4,2 το Αφροδίτη, 5-8 ο Γλαύκος, 2,5 ο Κρόνος, 2-3 ο Zeus 1). Δεν υπολογίζεται η όποια ποσότητα επιβεβαιωθεί τελικά στο κοίτασμα Καλυψώ, επίσης στο 6, καθώς η ΕΝΙ ανακοίνωσε μεν το 2018 ότι εντόπισε κοίτασμα αλλά δεν προέβη ακόμα σε επίσημη εκτίμηση για την ποσότητα.

Το μόνο από τα πιο πάνω κοιτάσματα που έχει επιβεβαιωθεί με ειδική γεώτρηση είναι το Αφροδίτη, ωστόσο εκκρεμεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, που εκτιμάται πως θα γίνει μέσα στο 2023. Δεν διαπιστώνεται, όμως, ουσιαστική πρόοδος στις πολυετείς διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοπραξία, υπό την αμερικανική Chevron, που διαχειρίζεται το κοίτασμα, για προώθηση των σχεδιασμών άντλησης του φυσικού αερίου και εμπορίας του.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης