Χρηματιστήριο & Αγορές

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος 4,5% - 4,75%, σε υψηλά 15ετίας

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος 4,5% - 4,75%, σε υψηλά 15ετίας
Συνεχίζεται η σύσφιξη από τη Fed...
Σε νέα αύξηση επιτοκίων προχώρησε την 1η Ιανουαρίου 2023 η Federal Reserve, συνεχίζοντας το έργο της νομισματικής σύσφιξης...
Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25%, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 4,5% και 4,75%.
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση ήλθε έπειτα τέσσερις αυξήσεις κατά 0,75% και μια κάτα 0,5% - που σηματοδοτούν τις πιο επιθετικές κινήσεις πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC, οι πρόδρομοι δείκτες της αμερικανικής οικονομίας δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής.
 
Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και το ποσοστό ανεργίας χαμηλό…
Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάπως, αλλά παραμένει απαράδεκτα αυξημένος.
Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες και συμβάλλει στην αύξηση της έντασης της αβεβαιότητας παγκοσμίως.

Στόχος το 2%

Ως γνωστόν, στόχοι της FOMC είναι ο πληθωρισμός να κατέλθει στο 2%, παράλληλα με την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης.
Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, «η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 4-1/2 σε 4-3/4 τοις εκατό».
Εκτιμά δε πως πρέπει να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική.
Κατά τον καθορισμό της έκτασης των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής σωρευτικά, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.
Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε ομόλογα του αμερικανικού και σε άλλους τίτλους χρέους, που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια (ποσοτική σύσφιξη).
Σε ό,τι αφορά το πολυπόθητο από τις αγορές pivot, εν καιρώ… καθώς πρώτα η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ούσα έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της, όπως αρμόζει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης