Χρηματιστήριο & Αγορές

Κατά 50 μ.β. αυξάνει τα επιτόκια της η ΕΚΤ, στη σκιά της Credit Suisse - Προτεραιότητα ο πληθωρισμός

Κατά 50 μ.β. αυξάνει τα επιτόκια της η ΕΚΤ, στη σκιά της Credit Suisse - Προτεραιότητα ο πληθωρισμός
Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, αναφέρει η ΕΚΤ
Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε, τελικά τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς όπως ανέφερε, η προτεραιότητα της εντολής της είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού.
Μάλιστα, όπως παραδέχεται η ΕΚΤ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης.
Συνεπώς, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023.

Αυξημένη η αβεβαιότητα

Το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής, οι οποίες θα καθορίζονται από την εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει η ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές και είναι έτοιμο να αντιδράσει, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.
Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη ώστε να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί, και να διατηρεί την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Περισσότερα:

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/669532/kata-50-m-v-afksanei-ta-epitokia-tis-i-ekt-sti-skia-tis-credit-suisse

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης