Τελευταία Νέα

Στεφάτος: Στα 6 δισ. ευρώ θα μπορούσε να φθάσει η αγορά CCS στην Ελλάδα

Στεφάτος: Στα 6 δισ. ευρώ θα μπορούσε να φθάσει η αγορά CCS στην Ελλάδα

Σδούκου : Στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας και σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050

Δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους, αρχής γενομένης από τις βιομηχανίες παραγωγής μετάλλων, τσιμέντου ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τα διυλιστήρια που είναι και οι μεγαλύτεροι «παραγωγοί» εκπομπών CO2, για συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ, προκειμένου να αναπτυχθούν στην Ελλάδα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αριστοφάνης Στεφάτος.


«Eίναι η ώρα για να δράσουμε» δήλωσε ο κ. Στεφάτος μιλώντας κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), για την παρουσίαση μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της από την KPMG. Πρόσθεσε δε ότι η τεχνολογία του Carbon Capture Storage αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στη Βόρεια Ευρώπη και είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει τέτοιου είδους έργα τα οποία θα συμβάλλουν στη διαχείριση του CO2 από τις βιομηχανίες οι οποίες με τον τρόπο αυτό θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους αφού δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα η συγκεκριμένη αγορά θα μπορούσε να ανέλθει στα 6 δις ευρώ αφού το σύνολο των εκπομπών στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 60 εκατ. τόνους ετησίας και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής κινείται μεταξύ 90-100 ευρώ/τόνο. Όπως δήλωσε ο κ. Στεφάτος ήδη μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων μετάλλου, τσιμέντου, παραγωγής ενέργειας όπως η ΔΕΗ αλλά και τα διυλιστήρια έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ενώ το σύνολο των εκπομπών CO2 από την ελληνική βιομηχανία ανέρχονται σε 30-35 εκατ τόνους ετησίως.


Ενσωμάτωση οδηγίας

Σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο η οδηγία της ΕΕ για το CCS έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο από το 2011 ενώ προσφάτως θεσμοθετήθηκε από το ΥΠΕΝ η αρμοδιότητα της ΕΔΕΥΕΠ στην αδειοδότηση τέτοιων έργων.
Μάλιστα η Energean σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ προωθούν τη δημιουργία ενός τέτοιου project στο υπό εξάντληση κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο μάλιστα έχει ενταχθεί στο RRF με προβλεπόμενη χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα Energean και ο ΔΕΣΦΑ έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή του στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCIs) και στο Ταμείο Καινοτομίας ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες τεχνικές μελέτες από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Halliburton και η Wood plc.

Σημειώνεται ότι το project της μετατροπής του Πρίνου σε χώρο αποθήκευσης CO2 αφορά σε πρώτη φάση αποθήκευση 0,5-1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως ενώ σε τελικό στάδιο η επένδυση στον Πρίνο μπορεί να φθάσει το 1 δις. ευρώ.
Παράλληλα είναι πιθανό να εντοπιστούν και άλλες περιοχές κατάλληλες για υπόγεια αποθήκευση όπως στη Λεκάνη των Γρεβενών στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στη Βασάλτη του Βόλου.


Στρατηγική προτεραιότητα

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου εξέφρασε την υποστήριξη του υπουργείου στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης, σημειώνοντας ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας και σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

Ο Στεφάτος σημείωσε ότι ήδη στις ΗΠΑ και τη Β. Ευρώπη αναπτύσσονται δεκάδες έργα με σημαντική κρατική υποστήριξη ενώ πρόσθεσε ότι και στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα καθώς έχουμε ήδη θεσμικό πλαίσιο και την πρώτη εγκεκριμένη αίτηση για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ακόμη 4 συγκεκριμένα οφέλη από την ανάπτυξη της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη χώρα μας και συγκεκριμένα τη συμβολή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης