Χρηματιστήριο & Αγορές

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο 5% - 5,25%

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο 5% - 5,25%
Το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό, ανέφερε η Federal Reserve
Σε νέα αύξηση επιτοκίων, τη δέκατη στη σειρά, προχώρησε στις 4 Mαΐου 2023 η Federal Reserve, συνεχίζοντας, αν και με επιφύλαξη, λόγω της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ, το έργο της νομισματικής σύσφιξης...
Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισε ομοφώνως την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25%, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 5% - 5,25% - στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006.
Επίσης, όπως υπονοήθηκε, οι συνέπειες της νομισματικής πολιτικής αφήνουν το αποτύπωμα τους στην οικονομία και μια παύση θα μπορούσε να δώσει χρόνο για να διαπιστωθεί πώς η οικονομία προσαρμόζεται στο υψηλότερο κόστος δανεισμού και στις αυστηρότερες τραπεζικές συνθήκες, καθώς και αν ο πληθωρισμός θα μειωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον θα πρέπει να -ίσως- αναμείνουμε το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης, καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ μετρούν ήδη τρεις τραπεζικές πτωχεύσεις (Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic Bank).
Πάντως, η αλήθεια είναι πως η δήλωση της FOMC προσφέρεται για συμπεράσματα με αυτά τα οποία λέει, και όχι με αυτά που δεν λέει.
Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο, παραλείφθηκε μια φράση που υπήρχε στην προηγούμενη δήλωση, και το οποίο έλεγε ότι «η Επιτροπή μπορεί να κρίνει κατάλληλη κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής» ώστε η Fed να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό στο ύψος του 2%.
Επίσης, η δήλωση άλλαξε τη γλώσσα περιγραφής των συνθηκών υπό τις οποίες «μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής».
Προηγουμένως, η FOMC είχε πλαισιώσει το guidance με μια ρητορική η οποία καθόριζε «την έκταση των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου».
Η δήλωση επαναλάμβανε ότι η Fed «θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις χρονικές υστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».
Συνολικά, οι κινήσεις αποτελούν τουλάχιστον ένα αδύναμο νεύμα ότι, ενώ η αυστηρή πολιτική θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ, η πορεία προς τα εμπρός είναι λιγότερο σαφής για τις πραγματικές αυξήσεις επιτοκίων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν τα εισερχόμενα δεδομένα και τις οικονομικές συνθήκες.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης