Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρός κίνδυνος χτυπήματος στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia - Σκάβονται χαρακώματα

Σοβαρός κίνδυνος χτυπήματος στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia - Σκάβονται χαρακώματα
Νέα χαρακώματα έχουν σκαφτεί γύρω - γύρω και έχουν τοποθετηθεί περισσότερες νάρκες, μεταδίδει το Reuters
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις μέσα και γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia στη νότια Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, είπαν τέσσερις μάρτυρες, εν όψει μιας αναμενόμενης αντεπίθεσης στην περιοχή, σύμφωνα με το  Reuters.
Νέα χαρακώματα έχουν σκαφτεί γύρω από την πόλη και έχουν τοποθετηθεί περισσότερες νάρκες.
Οι κάμερες παρακολούθησης στο εργοστάσιο δείχνουν βόρεια σε μια μεγάλη δεξαμενή προς εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι έχουν στηθεί σε θέσεις βολής σε ορισμένα από τα κτίρια του εργοστασίου εδώ και αρκετούς μήνες.
Έχουν στηθεί δίχτυα για πιθανή αποτροπή των drones.
Τα μέτρα που περιγράφονται από δύο Ουκρανούς που εργάζονται στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και δύο άλλους κατοίκους στην πόλη Enerhodar υπογραμμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Οι πηγές που μίλησαν ανώνυμα λόγω των φόβων για την ασφάλειά τους σε μια πόλη υπό ρωσική κατοχή.
Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom δήλωσε ότι οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική ενέργεια από την Ουκρανία αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια και ότι ο εξοπλισμός του εργοστασίου συντηρείται σωστά.
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ορισμένοι ειδικοί της πυρηνικής βιομηχανίας  ανησυχούν και προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε βλάβη στο εργοστάσιο θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τους ανθρώπους, τη γύρω περιοχή, τον πόλεμο και την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία.
«Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν σχεδιάστηκαν για εμπόλεμες ζώνες και δεν πιστεύω ότι μπορούν να είναι ασφαλείς ή ασφαλείς σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο Nickolas Roth, διευθυντής στο think tank the Nuclear Threat Initiative.

Tραγικές οι συνέπειες ενός χτυπήματος

Ο Petro Kotin, επικεφαλής της ουκρανικής πυρηνικής υπηρεσίας Energoatom, είπε στο Reuters ότι δεν πιστεύει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πραγματοποιούσαν επίθεση απευθείας στην τοποθεσία και θα μπορούσαν αντ 'αυτού να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους Ρώσους να υποχωρήσουν αποκόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα ότι ο πυρηνικός σταθμός των έξι αντιδραστήρων, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, θα μπορούσε να παγιδευτεί σε μάχες, ιδιαίτερα καθώς στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν από την Ουκρανία να προσπαθήσει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Η υπηρεσία παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ λέει ότι η στρατιωτική παρουσία και δραστηριότητα αυξάνεται στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση.
Έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος στο εργοστάσιο και σχεδιάζει να παρουσιάσει μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα αυτόν τον μήνα για την προστασία της εγκατάστασης, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες στο Reuters.

Ο Kotin είπε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στο εργοστάσιο ήταν ότι οι μάχες θα μπορούσαν να κόψουν την τελευταία εναπομείνασα εξωτερική γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη των αντιδραστήρων του εργοστασίου και αν πέσει, μόνο οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ θα εμποδίσουν, αν εμποδίσουν, μια κατάρρευση.
"Εάν σταματήσουν όλες οι αντλίες, θα έχετε από μιάμιση ώρα έως τρεις ημέρες και θα έχετε αυτή την κατάρρευση", είπε ο Kotin.
Οι εφεδρικές γεννήτριες έχουν ήδη ηχήσει 6 φορές, όταν η τροφοδοσία έχει σταματήσει λόγω βομβαρδισμών, για τους οποίους η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη.

Ενίσχυση χαρακωμάτων ή Εκκένωση;

Ο Kotin εκτίμησε ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στο εργοστάσιο είχε αυξηθεί από περίπου 500 σε 1.500 τους τελευταίους μήνες.
Δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην εγκατάσταση, η οποία δεν λειτουργεί πλέον, αλλά έχει ένα δίκτυο επαφών ακόμα εκεί.
Οι τέσσερις πηγές είπαν ότι άκουσαν περιστασιακά εκρήξεις, οι οποίες υπέθεσαν ότι ήταν από αδέσποτα ζώα που πατούσαν σε νάρκες.
Ένας από τους εργαζόμενους είδε σφαίρες ιχνηθέτη να εκτοξεύονται στον νυχτερινό ουρανό από την οροφή ενός από τα κτίρια του εργοστασίου, πιθανότατα σε drone.

Ενώ η συσσώρευση στρατευμάτων και η πρόσθετη άμυνα δείχνουν ότι οι δυνάμεις κατοχής σκάβουν μέσα, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι Ρώσοι έχουν ένα μάτι στην έξοδο.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στις νότιες όχθες της δεξαμενής Kakhovka, η οποία χρησιμεύει ως φυσικό εμπόδιο σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία στα βόρεια.
Το εργοστάσιο και η πόλη Enerhodar συνδέονται με έναν ενιαίο κεντρικό δρόμο με τη Μελιτόπολη, τη μεγαλύτερη ρωσοκρατούμενη πόλη στη νοτιοανατολική περιοχή Zaporizhia, η οποία παρέχει στη Ρωσία έναν χερσαίο διάδρομο προς την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Kotin είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα έπρεπε να υποχωρήσουν εάν φαινόταν ότι αυτός ο δρόμος επρόκειτο να αποκοπεί.
Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη πραγματοποιήσει ασκήσεις στο εργοστάσιο για να εξασκηθούν στην απόσυρση.
«Κατά τη γνώμη μου, ετοιμάζονται για εκκένωση, οπότε φέρνουν τα πάντα σε ένα μέρος για να είναι έτοιμοι να πάρουν τα πάντα και να φύγουν από εκεί», είπε.
Δύο από τις πηγές στο Enerhodar είπαν ότι είδαν ρωσικές δυνάμεις αυτόν τον μήνα να απομακρύνουν ακτίνες Χ, εργαστήριο και άλλο εξοπλισμό σε κουτιά από ένα νοσοκομείο καθώς και εξοπλισμό από κλειστές ουκρανικές τράπεζες στην πόλη Enerhodar.

Πεδίο αμφισβήτησης

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος παρείχε το ένα πέμπτο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον πόλεμο, ανήκει πλέον στη Ρωσία αφού ο ηγέτης του Κρεμλίνου Vladimir Putin κήρυξε τη μερικώς κατεχόμενη Zaporizhia ως ρωσική γη μαζί με τρεις άλλες ουκρανικές περιοχές τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία ανακοίνωσαν εκκένωση από περιοχές πρώτης γραμμής στην περιοχή Zaporizhia, συμπεριλαμβανομένου του Enerhodar.
Λένε ότι έχουν ήδη απομακρύνει περισσότερους από 1.500 ανθρώπους από εκεί.

Οι αντιδραστήρες του εργοστασίου έκλεισαν όλοι τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε από περίπου 11.000 Ουκρανούς υπαλλήλους πριν από τον πόλεμο σε περίπου 6.000, λέει η Energoatom.
Περίπου 2.700 έχουν υπογράψει συμβόλαια με μια ρωσική θυγατρική της Rosatom που η Μόσχα λέει τώρα ότι λειτουργεί το εργοστάσιο.
Η Energoatom δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εκκενώσει περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους από τις εγκαταστάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης