Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

JP Morgan: Εγγύηση για την Ελλάδα η επανεκλογή ΝΔ

JP Morgan: Εγγύηση για την Ελλάδα η επανεκλογή ΝΔ
H JP Morgan βλέπει υψηλές πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch

Μια δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία, μετά τις επαναληπτικές εκλογές,  είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της, σύμφωνα με την JP Morgan. «Ως αποτέλεσμα, εξακολουθούμε να περιμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, εκτιμώντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει την αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου.

Επίσης, στο σενάριο της δεύτερης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο οίκος βλέπει υψηλές πιθανότητες επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, DBRS, Fitch και S&P τοποθετούν αυτή τη στιγμή την αξιολόγηση της Ελλάδας μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s εξακολουθεί να την αξιολογεί τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από το investment grade. 

Το πρώτο review μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα γίνει την Παρασκευή από την Fitch, η οποία είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου του 2023 από το BB στο BB+. Η JP Morgan βλέπει μικρές πιθανότητες μιας νέας αναβάθμισης από τη Fitch στο BBB- ήδη από τις 9 Ιουνίου, καθώς θεωρεί ότι ο οίκος αξιολόγησης θα θελήσει να περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και την ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης, πριν να κάνει την εκτίμησή του.

Επομένως, η JP Morgan βλέπει υψηλές πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Με την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας και με βάση τα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη όπως και το σταθερό πολιτικό σκηνικό, ο οίκος δηλώνει εποικοδομητικός απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, όμως θεωρεί ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης έχει ήδη προεξοφληθεί. Αλλωστε, όπως εξηγεί, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πλέον αισθητά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ιταλικές και κοντά στις κυπριακές. Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan δηλώνει ουδέτερη απέναντι στα ελληνικά ομόλογα. 

JP Morgan: Εγγύηση για την Ελλάδα η επανεκλογή ΝΔ – 3 ratings επενδυτικής βαθμίδας φέτος-1

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά ο οίκος θα αύξανε τις θέσεις του σε οποιαδήποτε διεύρυνση των spreads. Για τους επενδυτές που θέλουν να ανοίξουν overweight θέσεις στην Ελλάδα, θεωρεί ελκυστικούς τους 8-10ετείς τίτλους.

Πηγή:moneyreview
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης