Περιβάλλον

Σκυλακάκης στο CNN: Ακραίες συνθήκες για τις πυρκαγιές - Απαιτείται ενεργητική πολιτική πρόληψης

Σκυλακάκης στο CNN: Ακραίες συνθήκες για τις πυρκαγιές - Απαιτείται ενεργητική πολιτική πρόληψης
Το γεγονός ότι αποτρέπαμε τις φωτιές για χρόνια και δεν τις διαχειριζόμαστε ενεργητικά κράτησε εντός των δασών πολλά υλικά που αλλάζουν την ισχύ των πυρκαγιών, τις κάνουν δυνατότερες,
Στις ακραίες καιρικές συνθήκες, στους ισχυρούς ανέμους και στους 2 διαδοχικούς καύσωνες που περνά η χώρα απέδωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης την ένταση και την έκταση των πυρκαγιών που κατακαίουν την Αττική την Λακωνία και άλλες περιοχές της χώρας σε συνέντευξή του στο CNN.

Hot Spot της κλιματικής αλλαγής η Μεσόγειος

Πρόκειται για έναν πολύ καυτό Ιούλιο όπως είπε, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο. 
Όπως τόνισε η Μεσόγειος είναι hot spot σημείο για την κλιματική αλλαγή και αγωνιζόμαστε ενάντια στις φωτιές.

Σε ερώτηση για την έκταση των καμένων δασών δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό, «ακόμη μετράμε» όπως είπε, διευκρινίζοντας, πως δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όπως το 2021 ή και παλαιότερα το 2007, όμως όπως σημείωσε, πως είμαστε σχεδόν στο κέντρο του καλοκαιριού.

Προγραμματισμός και αιτίες πυρκαγιών

Ερωτώμενος τι βήματα ή προγραμματισμό έχει η χώρα για να προλαβαίνει ή αντιμετωπίζει τις όλο και ισχυρότερες πυρκαγιές, δεδομένου ότι τα καλοκαίρια είναι ζεστότερα, ξηρότερα και με περισσότερο αέρα για την αντιμετώπιση τους, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η χώρα είναι περισσότερο προετοιμασμένη, έχει περισσότερα από όσα είχε ποτέ, ελικόπτερα και αεροπλάνα, πυροσβέστες, καλύτερη οργάνωση, πρόληψη, ξόδεψε πολλά εκατομμύρια προς αυτή την κατεύθυνση. 

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι όπως στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, την Μεσόγειο και τις ΗΠΑ, το γεγονός ότι αποτρέπαμε τις φωτιές για χρόνια και δεν τις διαχειριζόμαστε ενεργητικά κράτησε εντός των δασών πολλά υλικά που αλλάζουν την ισχύ των πυρκαγιών, τις κάνουν δυνατότερες και πολύ δύσκολες στον χειρισμό τους, 

Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, τα δάση είναι γεμάτα... μάζες εύφλεκτων υλικά, γιατί δεν έγινε διαχείρισή τους επί δεκαετίες.
Aυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρούμε τρόπους διαχείρισης οι δασικές πυρκαγιές να μην γίνονται υπερπυρκαγιές. 

Συμμετοχή ιδωτικού τομέα

Αναφορικά με το τι είδους πρόληψη πρέπει να λαμβάνεται και πόσο νωρίς, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως πρέπει να είναι μαζική πρόληψη, να βρεθούν νέοι τρόποι, πρέπει να βρούμε τρόπους να προλάβουμε και να σταματήσουμε τις φωτιές να γίνονται μεγα-πυρκαγιές, να παίρνουν τέτοια έκταση, να προετοιμάσουμε στρατηγικές ζώνες να προσπαθήσουμε να τις συγκρατούμε ώστε να μην έχουμε φωτιές που καταστρέφουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρήματα και την ικανότητα να εμπλέξεις τον ιδιωτικό τομέα  και να χρησιμοποιήσεις τις αγορές ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μάζες των υλικών από τα δάση, και να αναδημιουργείς χρήμα για να τροφοδοτήσεις στην πρόληψη. 

Όσον αφορά το γεγονός αν ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει στην παραπάνω προσπάθεια, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως πρέπει να συμμετάσχει δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια μόνο από το κράτος

Έχουμε αλλάξει εντελώς την πολιτική των δημοσίων δαπανών, όπως είπε., έχουμε πενταπλασιάσει τα χρήματα που πηγαίνουν στην πρόληψη από πριν, ωστόσο ακόμη χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας, και επίσης χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τα υλικά από τα δάση για πρακτικούς σκοπούς να τα μετατρέψουμε σε βιοκαύσιμα, ενεργεια ή υλικά ξυλείας έτσι ώστε τα δάση να συμμετέχουν περισσότερο στην οικονομία μας έτσι ώστε να τα προστατεύσουμε κιόλας. 

Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν, θα χάσουμε τα δάση μας αν δεν τα διαχειριστούμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο, συγκριτικά με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούσαμε παλαιότερα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης