Χρηματιστήριο & Αγορές

Πως θα μπει το 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο - Στους Καναδούς το μάνατζμεντ

Πως θα μπει το 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο - Στους Καναδούς το μάνατζμεντ
Η αποτίμηση με την οποία θα γίνει η δημόσια εγγραφή εκτιμάται από πηγές του κλάδου μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που ρυθμίζει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο. Η πολυαναμενόμενη συναλλαγή, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, τροχοδρομεί με στόχο το ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει το ντεμπούτο του στην κύρια χρηματιστηριακή αγορά εντός του έτους.

Η τροπολογία που κατατέθηκε εχθές το βράδυ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών λύνει το κρίσιμο ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου Αθηνών. Δεδομένων των προβλέψεων της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, η διάρκεια της οποίας έχει παραταθεί ως το 2046, δεν είναι δυνατή η διαπραγμάτευση των μετοχών της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προτού μεταβληθεί το σύστημα διακυβέρνησης της εταιρείας.


Το επιπλέον 10% με premium


Στις αρχές Ιουνίου, εν μέσω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, υπογράφηκε το MoU μεταξύ των μετόχων που άνοιξε τον δρόμο για να προχωρήσει ο σχεδιασμός της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) για την πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος».  Ειδικότερα, προβλέπεται πως το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, που ελέγχει μέσω των AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, με την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο Χρηματιστήριο, θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει με σημαντικό premium ένα επιπλέον ποσοστό 10%, κλειδώνοντας το μάνατζμεντ. Αυτό ήταν και το σημείο κλειδί για την ευόδωση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

Σήμερα, το Υπερταμείο κατέχει και αυτό ένα ποσοστό 25% της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου, το οποίο και θα διατηρήσει. Όπως προβλέπεται, δε, στην τροπολογία, με την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Το υπόλοιπο 5% του ΔΑΑ ανήκει στην οικογένεια Κοπελούζου.

Το σημαντικότερο στοίχημα βεβαίως είναι η εταιρική διακυβέρνηση της σημερινής εταιρείας να πληροί τις προϋποθέσεις μιας εισηγμένης. Για αυτό και θα απαιτηθεί αλλαγή της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα πρέπει φυσικά να περάσει από τη Βουλή.


Η αποτίμηση στα 2,7 - 3,3 δισ


Η αποτίμηση με την οποία θα γίνει η δημόσια εγγραφή εκτιμάται από πηγές του κλάδου μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, όταν γίνει η IPO. Τα έσοδα από τη συναλλαγή αναμένεται να ανέλθουν από 800 εκατ. ευρώ ως 1 δισ. ευρώ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας που προ πανδημίας κατέγραφε επιδόσεις ρεκόρ, όχι μόνο αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό παρά την κατάρρευση της πανδημίας, αλλά κάνει και ολικό come back.

Τα οικονομικά του αποτελέσματα έκλεισαν το 2022 κοντά στα ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ του 2019. Τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 476,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 94,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή μίας αύξηση της τάξεως του 24,76%. Όμως, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της αποζημίωσης ύψους 110,02 εκατ. ευρώ, που έλαβε το προηγούμενο έτος η εταιρεία για τις ζημιές που υπέστη σε σχέση με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 κατά την περίοδο από 23 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020, η βελτίωση των εσόδων ανήλθε σε 204,7 εκατ. ευρώ ή 75,2%, με όλες τις ροές εσόδων να παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη.

Συγκριτικά βέβαια με τα προ πανδημίας επίπεδα, τα λειτουργικά έσοδα παρέμειναν ελαφρώς χαμηλότερα (-5,9%), δηλαδή 29,8 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2019. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 213,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις σε συνδυασμό με την επιτυχή αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού οδήγησαν σε Καθαρές Ταμειακές Εισροές ύψους 179,6 εκατ. ευρώ για το 2022 και σε ταμειακή θέση ύψους 561,2 εκατ. ευρώ κατά το κλείσιμο της χρήσης του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης