Ναυτιλία

Πράσινη Μεθανόλη: Η OCI Global με τη X-Press Feeders «γεννούν» τον πρώτο στόλο

Πράσινη Μεθανόλη: Η OCI Global με τη X-Press Feeders «γεννούν» τον πρώτο στόλο
«Η συνεργασία μεταξύ του μεγαλύτερου παραγωγού πράσινης μεθανόλης στον κόσμο και του μεγαλύτερου χειριστή κοινής τροφοδοσίας στον κόσμο θα αποτελέσει σημαντική αρωγή για τις παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες στα λιμάνια της Ευρώπης»

Η OCI Global, η οποία παράγει άζωτο, μεθανόλη και υδρογόνο, γνωστοποίησε τη συμφωνία της με την X-Press Feeders, ώστε να προμηθεύεται η εταιρεία τροφοδοσίας καύσιμο από πράσινη μεθανόλη, στο λιμάνι του Ρότερνταμ, σύμφωνα με δημοσίευμα του gCaptain.

Η OCI ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία - ορόσημο αποτελεί την πρώτη συμφωνία πράσινης μεθανόλης στον κόσμο με έναν μεταφορέα τροφοδοσίας και τη δεύτερη πώληση πράσινης μεθανόλης στον ναυτιλιακό τομέα, μετά τη συμφωνία της με τη Maersk να προμηθεύσει το καύσιμο στο πρώτο στον κόσμο εμπορευματοκιβώτιο που κινείται με μεθανόλη.

Αναλυτικά ο νέος στόλος

Η X-Press Feeders έχει παραγγείλει συνολικά 14 πλοία διπλού καυσίμου, ικανά να κινούνται με πράσινη μεθανόλη. Το κάθε πλοίο θα περιλαμβάνει 8 δοχεία μεταφοράς των 1.170 TEU και 6 των 1.250 TEU για διανομές τα προσεχή έτη 2024-2025.

«Η συνεργασία μεταξύ του μεγαλύτερου παραγωγού πράσινης μεθανόλης στον κόσμο και του μεγαλύτερου χειριστή εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο θα αποτελέσει σημαντική αρωγή για τις παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες στα λιμάνια της Ευρώπης», ανέφερε η OCI Global σε δήλωση της.

Πώς θα μεταφέρεται η πράσινη μεθανόλη

Το πράσινο καύσιμο μεθανόλης θα διανέμεται στα πλοία X-Press Feeders από τη θυγατρική OCI HyFuels της OCI χρησιμοποιώντας τη μετασκευασμένη φορτηγίδα Unibarge στο λιμάνι του Ρότερνταμ από το 2024. Η OCI και η Unibarge κατέληξαν, επίσης, σε συμφωνία ότι η ίδια η φορτηγίδα θα λειτουργεί με το εναλλακτικό καύσιμο.

Η συμφωνία αυτή σφραγίστηκε στα πλαίσια μιας αναθεωρημένης στρατηγικής μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου για τη ναυτιλία, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), ώστε να μηδενιστούν οι εκπομπές τους «έως ή περίπου το 2050».

Methanol.jpg

Απεξάρτηση από τα παραδοσιακά καύσιμα

Ο Bashir Lebada, Διευθύνων Σύμβουλος της OCI Methanol/OCI HyFuels, δήλωσε ότι η συμφωνία με την X-Press Feeders σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο, που στοχεύει στην απεξάρτηση από τα ναυτιλιακά καύσιμα με ανθρακούχες εκπομπές.

«Με την αυξανόμενη πίεση του κοινού και των ρυθμιστικών αρχών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, πρέπει να βρούμε τρόπους για να απελευθερώσουμε κάθε κρίκο στην αλυσίδα. Μέσω της νέας συνεργασίας μας με τους τροφοδότες X-Press για να τους προμηθεύσουμε με πράσινη μεθανόλη OCI Hyfuels, και την υπάρχουσα συνεργασία μας με την Unibarge για την παράδοση των καυσίμων μέσω της πράσινης φορτηγίδας καυσίμων μεθανόλης, δημιουργούμε μια λύση απεξάρτησης από άκρη σε άκρη για τη ναυτιλιακή βιομηχανία στην Ευρώπη», τόνισε ο Lebada.

Στόχοι και δεσμεύσεις

Το X-Press Feeders έχει θέσει ως στόχο μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

«Η συνεργασία των X-Press Feeders με την OCI και η προμήθεια πράσινης μεθανόλης είναι η επόμενη λογική απόφαση στο ταξίδι μας προς τον στόχο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του Net Zero 2050», δήλωσε ο Shmuel Yoskovitz, Διευθύνων Σύμβουλος της X-Press Feeders. «Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα λάβουμε το πρώτο από τα 14 πλοία μεθανόλης διπλού καυσίμου. Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για να αποδείξουμε τη δέσμευση των X-Press Feeders να συνεισφέρουμε πρακτικά σε μια πιο βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης