Ένας σιδηροδρομικός σταθμός φάντασμα μετατρέπεται σε «πράσινο» tech campus

Ένας σιδηροδρομικός σταθμός φάντασμα μετατρέπεται σε «πράσινο» tech campus
«Έξυπνο» Πάρκο Πόλης στους Αγίους Αναργύρους

 

Μία διπλή αστική ανάπλαση μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, που «αποστρατεύθηκε» το 2007 μετά από 123 χρόνια δράσης, θα μετατραπεί σε ένα Tech Campus με διαδρομές περιπάτου και άθλησης, ποδηλατόδρομο, υπαίθριο σινεμά και αμφιθέατρο. Σε αρμονική συνέχεια με το λίφτινκ που θα γίνει στο εμπορικό κέντρο των Αγίων Αναργύρων θα αλλάξει την εικόνα της πόλης.

Ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, έκτασης 56.000 τ.μ., με προϋπολογισμό 6,95 εκατ. ευρώ, έχει ξεκινήσει από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού. Η ανάπλαση κινείται σε δύο συνεχόμενες χωρικά ζώνες. Η μία περιλαμβάνει τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1887, και η δεύτερη αφορά στο εμπορικό κέντρο της πόλης.


Ένα «έξυπνο» Πάρκο Πόλης

Η ανάπλαση στην τεράστια έκταση, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, την οποία εξασφάλισε ο Δήμος θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με την προκήρυξη, ένα Πάρκο Πόλης. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα υπερτοπικό κέντρο με επίκεντρο την καινοτομία και προσανατολισμό τις σύγχρονες μορφές εργασίας και εκπαίδευσης και την επαφή με τη φύση. Ο σχεδιασμός του χώρου θα είναι ενιαίος και θα φιλοξενεί χρήσεις αναψυχής, άθλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικοποιημένης εργασίας στο φυσικό περιβάλλον, πρωτευόντως ατόμων παραγωγικής ηλικίας, παιδιών και εφήβων.

Βάσει του σχεδιασμού, εντός του Tech Campus, όπως χαρακτηρίζεται το Πάρκο Πόλης, θα υπάρχουν γήπεδα τέννις και πάντελ, πίστες scate, αναρριχητικά πεδία, όργανα υπαίθριας γυμναστικής για ενήλικες, υπαίθριους χώρους άθλησης και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μοντελισμού. Ακόμη, θα κατασκευαστούν ένα υπαίθριο αμφιθέατρο 400 θέσεων και υπαίθριος κινηματογράφος.

Το παλιό κτήριο του ΟΣΕ που βρίσκεται εντός της εγκαταλελειμμένης σήμερα έκτασης θα διαμορφωθεί κοινωνικός δημοτικός χώρος, στο εξωτερικό θα αναπτυχθεί βιοκλιματικό στέγαστρο σκιασμού. Εντωμεταξύ, θα δημιουργηθούν διαδρομές περιπάτου και άθλησης, καθώς και ποδηλατόδρομος, ενώ θα τοποθετηθούν «έξυπνα» παγκάκια και για δροσιά θα αξιοποιηθεί το υδάτινο στοιχείο. Δεν θα λείψουν και οι υπαίθριες αγορές.

Για λόγος ασφάλειας, το Πάρκο θα έχει περίφραξη, στο μεγαλύτερο μήκος της ενσωματωμένη στην περιμετρική φύτευση. Προβλέπονται δύο κεντρικές φυλασσόμενες είσοδοι (νότια και βόρια) και τέσσερις περιμετρικές πύλες. Περιμετρικά προβλέπεται και η διαμόρφωση τεσσάρων οργανωμένων χώρων στάθμευσης, με άσφαλτο βαμμένη με την τεχνολογία των «ψυχρών υλικών» και φύτευση σκιασμού στις νησίδες. Και στους τέσσερις χώρους θα υπάρχουν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.


Αναβάθμιση για την κεντρική αγορά

Τον νέο χαρακτήρα της περιοχής θα συμπληρώνει η ζώνη της κεντρικής πλατείας, η οποία θα ανακατασκευαστεί. Στο έργο εντάσσεται και η ανάπλαση μίας σειράς πεζόδρομων γύρω από την κεντρική πλατεία, που συνθέτουν την αγορά της πόλης. Για να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο υψηλής αισθητικής με το Tech Campus, στο τμήμα από τη λεωφόρο Φυλής ως τα όρια του Πάρκου, θα αναπλαστούν πλήρως οι πεζόδρομοι Τριπόλεως, Δραγατσανίου, Καφαντάρη και Αφροδίτης. Με την ίδια φιλοσοφία, θα μεταμορφωθούν οι πεζόδρομοι που αποτελούν προέκταση της Τριπόλεως μετά την οδό Αγίων Αναργύρων, από την πλευρά της κεντρικής πλατείας, και ο κάθετος πεζόδρομος Πεισιστράτου.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 26/09/2023 και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 27/09/2023.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 18 μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης