Διεθνή

Στην αντεπίθεση περνά το Ισραήλ - Oι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις - Wall Street: Το Ιράν συμμετείχε στην επιχείρηση

Στην αντεπίθεση περνά το Ισραήλ - Oι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις - Wall Street: Το Ιράν συμμετείχε στην επιχείρηση
Εάν η Χεζμπολάχ διακινδυνεύσει πραγματικά έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές - Ανάλυση DW
Σχετικά Άρθρα

Upd 14: 02  Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει «εκτεταμένη» επίθεση στα κέντρα της Χαμάς στη Γάζα.
Τόσο η ισραηλινή αμυντική δύναμη όσο και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσαν την επιχείρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την πλήρη πολιορκία της Γάζας διέταξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant με τον ίδιο να αναφέρει ότι θα υπάρξει αποκλεισμός σε «ηλεκτρισμό, τρόφιμα, καύσιμα».

Tο Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της και περιορίζει την είσοδο και την έξοδο μέσω των συνόρων του, ακόμα και των τροφίμων.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας την Κυριακή, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους ως αντίποινα για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία του, όταν η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σκότωσε 700 Ισραηλινούς και απήγαγε δεκάδες άλλους σύμφωνα με το Reuters.
Η επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις ισραηλινές πόλεις το Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα εισβολή από τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια και απείλησε να πυροδοτήσει άλλη μια μακροχρόνια σύγκρουση.

Σε απάντηση, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολυκατοικίες, σήραγγες, τζαμί και σπίτια αξιωματούχων της Χαμάς στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, σύμφωνα με τον όρκο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu για «ισχυρή εκδίκηση».

«Το τίμημα που θα πληρώσει η Λωρίδα της Γάζας θα είναι πολύ βαρύ που θα αλλάξει την πραγματικότητα για γενιές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant στην πόλη Ofakim, η οποία υπέστη απώλειες και είχε συλλάβει ομήρους.
Πέρα από την αποκλεισμένη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις και η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού και ρουκετών, ενώ στην Αίγυπτο, δύο Ισραηλινοί τουρίστες πυροβολήθηκαν μαζί με έναν οδηγό.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ήρθαν από όλο τον κόσμο, αν και τα δυτικά έθνη στάθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ το Ιράν, η Χεζμπολάχ και οι διαδηλωτές σε διάφορα έθνη της Μέσης Ανατολής επαίνεσαν τη Χαμάς.

Στο νότιο Ισραήλ την Κυριακή, ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούσαν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας περισσότερες από 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική, πολύπλευρη επίθεση τους με ρουκέτες και ομάδες ενόπλων που κατέλαβαν βάσεις του στρατού και εισέβαλαν σε παραμεθόριες πόλεις.


Nωρίτερα:

Οι HΠΑ θα στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις στο Ισραήλ που περιλαμβάνει πλοία, αεροσκάφη και πάσης φύσεως αμυντικές υποδομές, όπως ανέφερε τόσο ο πρόεδρος Biden όσο και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Lloyd Austin. Σύμφωνα με το Reuters oι ΗΠΑ ανησυχούν, ότι η εξέλιξη στόχο έχει από την πλευρά της ΧΑΜΑΣ την διακοπή της προόδου των Αραβο-ισραηλινών σχέσεων. Σύμφωνα με το France 24 οι ΗΠΑ θα στέλνουν F-35, F-15 και F-16, όπως και πολεμικά πλοία.

O Lloyd Austin πρόσθεσε ότι μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μετακινείται στη θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, που διαθέτει 4.000 ναύτες και πλοία που το υποστηρίζουν.

Παράλληλα σύμφωνα με την Wall Street to Ιράν συμμετείχε στην προετοιμασία της επίθεσης της Χαμάς, την οποία και βοήθησε και έδωσε το πράσινο φως την περασμένη Δευτέρα.

Η πρόσθετη αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ ισοδυναμεί με επίθεση κατά των Παλαιστινίων, δηλώνει η Χαμάς

«Αυτές οι ενέργειες δεν φοβίζουν τον λαό μας ούτε την αντίσταση που θα συνεχίσει να τον υπερασπίζεται», προσθέτει η ανακοίνωση της Χαμάς

Η ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον για να βοηθήσει το εβραϊκό κράτος να αντιμετωπίσει την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς ισοδυναμεί με «συμμετοχή σε επίθεση εναντίον του λαού μας», ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Γάζα.

«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ (για πρόσθετη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ) είναι πραγματική συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του λαού μας», ανέφερε μια ανακοίνωση της Χαμάς. «Αυτές οι ενέργειες δεν φοβίζουν τον λαό μας ούτε την αντίσταση που θα συνεχίσει να τον υπερασπίζεται», προσθέτει η ανακοίνωση της Χαμάς.

Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες Σάββατο πρωί η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή επικράτεια, μεταδίδουν σήμερα αργά το απόγευμα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σε νεότερους προσωρινούς απολογισμούς.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 2.243 άνθρωποι στο Ισραήλ τραυματίστηκαν επίσης από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε λόγο για πάνω από 600 Ισραηλινούς νεκρούς.

Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα το βράδυ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Επίσης, σχεδόν 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Περισσότερα: https://www.skai.gr/news/world/mesanatoliko-pano-apo-700-israilinoi-nekroi-perissoteroi-apo-1000-synolika


DW:Εάν η Χεζμπολάχ διακινδυνεύσει πραγματικά έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές

Σύμφωνα με την DW και την Ειρήνη Αναστασοπούλου, πρόκειται για τη χειρότερη αιματοχυσία Ισραηλινών μέσα σε μία ημέρα από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1948. Η χώρα βρίσκεται σε βαθύ σοκ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς,η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν Παλαιστίνιοι μαχητές μπήκαν σε ισραηλινές πόλεις κατά την εβραϊκή γιορτή της Σιμτσάτ Τορά (Χαρά της Τορά), πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι κι αναζητώντας θύματα. Περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απήχθηκαν με τρόπο βάναυσο στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλά από τα θύματα ήταν νεαροί που συμμετείχαν σε φεστιβάλ στην έρημο Νεγκέβ. Η φρίκη είναι απερίγραπτη και καταγράφεται σε πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ από το Σάββατο το πρωί.

Πολλοί περιγράφουν το τραύμα και την κατάσταση παράλυσης μετά τη σφαγή στη μεθοριακή περιοχή κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας ως "την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ". Κάνουν σύγκριση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Θεωρείται ιδιαίτερα συμβολικό το γεγονός ότι η μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χαμάς, η οποία κατατάσσεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, συνέπεσε με τα 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Και τότε, η υπηρεσία πληροφοριών και η πολιτική ηγεσία απέτυχαν, γιατί αιφνιδιάστηκαν εντελώς από την επίθεση των αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία. Οι επιθέσεις της Χαμάς και οι απαγωγές Ισραηλινών πολιτών προκάλεσαν πόνο σε εκατοντάδες οικογένειες.

Τα ερωτήματα

Αλλά πώς είναι δυνατόν να συμβούν όλα αυτά παρά τους αυστηρούς μεθοριακούς ελέγχους; Πώς ήταν δυνατόν να περάσουν δεκάδες μαχητές της Χαμάς; Πώς ήταν δυνατόν να μπουν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα και να σφαγιάζουν επί ώρες εκατοντάδες αμάχους; Έντρομοι οι κάτοικοι των συνοριακών χωριών έλεγαν ότι περίμεναν μάταια επί ώρες βοήθεια από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ακόμη και ένα ισραηλινό τανκς είχε πάνω του την παλαιστιναική σημαία. Ένας δημοσιογράφος έκανε λόγο για τη "μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία του ισραηλινού στρατού". Είκοσι έξι στρατιωτικοί είναι επίσης μεταξύ των νεκρών. Ποιος θα πληρώσει το τίμημα αυτής της αποτυχίας; "Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν μεγάλες συζητήσεις αργότερα", δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. "Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στην ανάκτηση του ελέγχου και στη διάσωση ζωών. Θα μιλήσουμε γι' αυτό όταν τελειώσουμε τον πόλεμο".
Ανησυχίες για κλιμάκωση

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολέμου. Αυτό επιτρέπει "την λήψη εκτεταμένων στρατιωτικών μέτρων", ανακοίνωσε το γραφείο του Νετανιάχου. Χιλιάδες έφεδροι έχουν ήδη πάρει ειδοποίηση να παρουσιαστούν και ο στρατός έχει ξεκινήσει εκκενώσεις ισραηλινών συνοριακών πόλεων. Θα ακολουθήσει χερσαία επίθεση στη Γάζα; Τυχόν προέλαση του στρατού στην ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας εγκυμονεί νέους μεγάλους κινδύνους. Οι απόπειρες διάσωσης των Ισραηλινών ομήρων, που πιθανώς είναι κρυμμένοι σε υπόγειες σήραγγες, θα ήταν ένα επικίνδυνο εγχείρημα με αβέβαιη έκβαση. Η Χαμάς προφανώς θέλει να προσπαθήσει να απελευθερώσει δικούς της κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από το παρελθόν. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης "Σιδερένια Ξίφη" είναι να καταστραφούν πλήρως οι δυνατότητες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ για πολλά χρόνια.

Διακόπηκαν οι γραμμές ηλεκτροδότησης

Οι γραμμές ηλεκτροδότησης προς τη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν επίσης και οι εξαγωγές καυσίμων και αγαθών σταμάτησαν. Ως αντίποινα για την θανατηφόρα και ταπεινωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε ανά κύματα στόχους της Χαμάς στη Γάζα. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο. Άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ. Υπάρχει ανησυχία ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις περνώντας στον Λίβανοστα βόρεια. Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στόχων στην ισραηλινή μεθόριο. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού. Οι εκφράσεις αλληλεγγύης της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ προς τη Χαμάς ακούγονται τουλάχιστον σαν να μην αποκλείουν τη συμμετοχή της στις μάχες.

"Οι καρδιές, οι ψυχές, οι πύραυλοι και τα όπλα μας είναι μαζί σας", δήλωσε την Κυριακή ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιντίν σε προάστιο της Βηρυτού. Εάν η Χεζμπολάχ διακινδυνεύσει πραγματικά έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές. Δυνατόητες διαθέτει. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, η φιλοϊρανική οργάνωση διαθέτει οπλοστάσιο με πάνω από 100.000 ρουκέτες. Η Χεζμπολάχ θεωρείται πολύ πιο ισχυρή από τη Χαμάς. Από τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 έχει επεκτείνει μαζικά τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. Όμως ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε επίσης να έχει μοιραίες συνέπειες για τον ήδη ταλαιπωρημένο Λίβανο.


Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα βόρεια σύνορα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάν προειδοποίησε ότι νέος πόλεμος με την πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ θα έστελνε την εχθρική γειτονική χώρα "πίσω στη λίθινη εποχή". Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Γκάζι Χαμάντ δήλωσε στο BBC ότι η ομάδα του έλαβε άμεση υποστήριξη για επίθεση ευρείας κλίμακας από τον προαιώνιο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, που δεσμεύτηκε ότι "θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστίνιων μαχητών μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ". Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επίσης επανειλημμένα το Ιράν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να τροφοδοτήσει τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει τον εκτροχιασμό μιας διαφαινόμενης προσέγγισης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Αλλά εάν θα έφτανε τόσο μακριά, ώστε να διακινδυνεύσει έναν περιφερειακό πόλεμο, είναι υπό εξέταση.

Το Ισραήλ ενεργοποίησε το Άρθρο 40 Aleph


Tο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενεργοποίησε το Άρθρο 40 Aleph, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Πλέον, το IDF έχει πλήρη ελευθερία δράσης για να απαντήσει στον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς. Την ίδια ώρα ο νέος απολογισμός από το μέτωπο του πολέμου στο Ισραήλ με τη Χαμάς χθες το πρωί, κάνει λόγο για τουλάχιστον 500- 600 νεκρούς Iσραηλινούς και 313 Παλαιστίνιους.

Πριν από λίγο σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενεργοποίησε το Άρθρο 40 Aleph, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Πλέον, το IDF έχει πλήρη ελευθερία δράσης.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών, από πλευράς του, ανέρχεται σε τουλάχιστον 313 Παλαιστίνιους ενώ σε 1.990 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι τραυματίες στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.lifo.gr/now/world/israil-kiryxe-episima-ton-polemo-energopoiise-arthro-40-aleph-meta-apo-50-hronia

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης