Απόψεις

Andreas Kluth (Bloomberg): Τι σημαίνει το ταξίδι του Μπάιντεν στη Μ. Ανατολή

Andreas Kluth (Bloomberg): Τι σημαίνει το ταξίδι του Μπάιντεν στη Μ. Ανατολή

Απόδοση άρθρου του Bloomberg.com, του αρθρογράφου Andreas Kluth

Άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάνει το έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Θεωρεί ότι η επίσκεψη του «Πλανητάρχη» μόνο ακίνδυνη δεν θα είναι για τον ίδιο, τους Ισραηλινούς οικοδεσπότες του και την αναδυόμενη στρατηγική των ΗΠΑ για τη διαχείριση των παγκόσμιων επιπτώσεων του πολέμου κατά της Χαμάς.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε επισκέψεις πρώην Αμερικάνων προέδρων σε περιοχές με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον. Επί προσθέτως τονίζεται ότι ο νυν κάτοικος του Λευκού Οίκου είναι ο πρώτος που μεταβαίνει σε εμπόλεμη ζώνη στην οποία δεν πολεμούν αμερικανικά στρατεύματα.

 

Οι 4 ενέργειες του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του προσπαθούν να κάνουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 4 πράγματα.

Πρώτον, θέλουν να βοηθήσουν το Ισραήλ στην ώρα της ανάγκης του. Δεύτερον, προσπαθούν να βγάλουν ζωντανούς τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και όχι μόνο τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ανάμεσά τους.

Τρίτον, εργάζονται για να προστατεύσουν τις ζωές αθώων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέταρτον, εργάζονται επίσης για να εμποδίσουν αυτόν τον πόλεμο να τραβάει σε άλλες χώρες και να συγχέεται με παρακείμενες συγκρούσεις, προκαλώντας πιθανώς ακόμη και μια παγκόσμια πυρκαγιά.

Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν στέλνει όλα τα σωστά μηνύματα. Έχει χτυπήσει… ευαίσθητες χορδές… τόσο στα συλλυπητήρια του για τα εβραϊκά θύματα όσο και στην απόρριψή του με αρχές και συμπόνια κάθε μίσους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που απευθύνεται στους Μουσουλμάνους στη Γάζα.

Για να αποτρέψει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού από το να συσσωρεύονται στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν έστειλε επίσης μια τρομερή αρμάδα στα νερά του Λεβάντε. Έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του, Άντονι Μπλίνκεν, να πηδήξει ανάμεσα στις περιφερειακές πρωτεύουσες τόσο μανιωδώς, που αναρωτιέται κανείς πώς ο Μπλίνκεν βρίσκει χρόνο για να κοιμηθεί.

 

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τον Μπαίντεν

Η δεύτερη και η τρίτη σειρά πολιτικών των ΗΠΑ αφορούν μια δικομματική αντιπροσωπεία της Γερουσίας η οποία μόλις επισκέφτηκε το Τελ Αβίβ, χρειάστηκε κάποια στιγμή να καταφύγει έναντι των εισερχόμενων πυραύλων της Χαμάς.

Αυτό το είδος εχθρικού βομβαρδισμού είναι μόνο ένας κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν όταν εμφανιστεί. Πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί τα αμερικανικά στρατεύματα σε καιρό πολέμου, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την Κορέα, το Βιετνάμ και το Ιράκ. Αλλά μόνο ένας (ο Αβραάμ Λίνκολν το 1864) είναι γνωστό ότι δέχθηκε πυρά.... («Κατέβα, βλάκας!», φέρεται να του φώναξε ένας καλοπροαίρετος ενωτικός).


Μπάιντεν: Ο πρώτος Αμερικάνος πρόεδρος σε εμπόλεμη ζώνη όπου δε μετέχουν οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν έγραψε ήδη ιστορία νωρίτερα φέτος, πηγαίνοντας στην Ουκρανία, την πρώτη φορά που ένας πρόεδρος επισκέφθηκε μια εμπόλεμη ζώνη στην οποία δεν πολεμούν αμερικανικά στρατεύματα.

Ο σχεδιασμός ήταν ανυπόφορος. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία την τελευταία στιγμή να χαλαρώσει και οι Ουκρανοί μετέφεραν στη συνέχεια τον Μπάιντεν στο Κίεβο με ένα διακριτικό τρένο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε λόγους να μην βομβαρδίσει τον ηγέτη της μοναδικής δύναμης με πυρηνικό οπλοστάσιο για να ανταγωνιστεί το δικό του. Η Χαμάς, από την πλευρά της, μάλλον δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να πυροβολήσει τον Μεγάλο Σατανά.

Τούτου λεχθέντος, οι Ισραηλινοί έχουν ανακτήσει αρκετό έλεγχο στον αέρα και στο έδαφός τους για να κρατήσουν τον Μπάιντεν αρκετά ασφαλή. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διαχειριστούμε τη χορογραφία της επίσκεψης και να διασφαλίσουμε ότι ούτε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ούτε κανένας άλλος θα τη χαλάσει.


Στα χνάρια Κένεντι και Ρίγκαν ο Μπάιντεν

Το όλο νόημα μιας φυσικής εμφάνισης από έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι να ευθυγραμμιστούν τα οπτικά και το μήνυμα για αποτέλεσμα.

Το 1963, το επτάωρο ταξίδι του John F. Kennedy στο Δυτικό Βερολίνο, ένα νησί του ελεύθερου κόσμου που οι Σοβιετικοί είχαν αποκλείσει τότε, οχύρωσε τους πολίτες του και άλλους αλλού για να αντιμετωπίσουν γενναία την κομμουνιστική απειλή.

24 χρόνια αργότερα, ο Ronald Reagan ακολούθησε τα βήματα του JFK και είπε στο Κρεμλίνο να «γκρεμίσει αυτό το τείχος», όπερ και εγένετο.

Δυστυχώς, το τείχος που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα σκηνικό που είναι τόσο συναρπαστικό γεωπολιτικά και φωτογενετικά.

Χτίστηκε από το Ισραήλ για να κρατήσει τη Χαμάς μέσα και στη συνέχεια παραβιάστηκε από τους τρομοκράτες καθώς ξεκίνησαν τη δολοφονική τους έξαψη. Τώρα διασχίζεται ξανά προς την άλλη κατεύθυνση από τον ισραηλινό στρατό καθώς εισέρχεται στη Γάζα για να ξεριζώσει τη Χαμάς.


Τα ακροατήρια στα οποία θα απευθυνθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν, επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον συμβολισμό της παρουσίας του για να απευθυνθεί σε πολλά ακροατήρια, το καθένα με ένα διακριτικά διαφορετικό μήνυμα.

Οι Ισραηλινοί πρέπει να αισθανθούν ενδόμυχα την υποστήριξή του.
Οι Παλαιστίνιοι και οι συμπαθούντες τους σε όλο τον κόσμο πρέπει να κατανοήσουν ότι ο Μπάιντεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ζωές των αθώων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι μουλάδες στο Ιράν και οι μαχητές της Χεζμπολάχ πρέπει να αισθανθούν την αποφασιστικότητά του να τους εμποδίσει να κλιμακωθούν.

ΠΗΓΗ: Bloomberg.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης