Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Τιτάν: Επενδύσεις 250 εκατ. το 2024

Τιτάν: Επενδύσεις 250 εκατ. το 2024
Οι επιδόσεις είναι ισχυρές με τις ταμειακές ροές να οδηγούν σε μείωση του δανεισμού παρά τις υψηλές επενδύσεις
Σχετικά Άρθρα
Υψηλότερο μέρισμα, αλλά όχι έκτακτο υπόσχεται η διοίκηση της Τιτάν με βάση το εξαιρετικό τρίτο τρίμηνο που ανακοίνωσε, ενώ προχωράει και σε νέες αγορές ιδίων μετοχών, σημειώνοντας πως θεωρεί τις αγορές αυτές πως είναι προς το συμφέρον των μετόχων της.
Η χαμηλή μόχλευση που έχει ο όμιλος και τα ισχυρά EBITDA που έχει δημοσιεύσει απασχόλησαν τους αναλυτές που χθες παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη. 
Έθεσαν ερωτήσεις στη διοίκηση για το μέρισμα και αν αυτή η χαμηλή μόχλευση που έχει θα φέρει καλύτερες διανομές ή επενδύσεις. 
Η διοίκηση ανέφερε πως για το 2024 το επενδυτικό πρόγραμμα θα είναι αυξημένο φθάνοντας τα 250 εκατ. ευρώ και στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές που δραστηριοποιείται.
Παράλληλα και λόγω της αυξημένης κερδοφορίας η διανομή θα είναι σίγουρα ενισχυμένη, αλλά το τελικό ύψος της θα αποφασιστεί με τη νέα χρονιά. 
Εστιάζουμε στην ανάπτυξη, ήταν το μήνυμα του προέδρου του ομίλου Marcel Cobuz, ενώ ο Μιχάλης Κολακίδης, οικονομικός διευθυντής, ανέφερε πως το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης έχει τις τάσεις των προηγούμενων, με τον Οκτώβριο να είναι πολύ καλός και με καλά περιθώρια, ενώ το ανεκτέλεστο των έργων που έχει προδιαθέτει για ένα καλό κλείσιμο της χρονιάς. 

Για το 2024 θέλει ο όμιλος να κινηθεί πάνω από την αγορά και βλέπει αύξηση πωλήσεων σε τζίρο αλλά δεν έδωσε εκτίμηση για την πορεία των όγκων. Σημειώθηκαν οι κίνδυνοι όπως μία ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ, αλλά τονίστηκε και το πόσο καλά είναι τοποθετημένος ο όμιλος και τα μεγάλα έργα υποδομών που θα κατασκευαστούν. 
Ο όμιλος έχει δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ που λήγουν το Δεκέμβριο του 2024 και σκέφτεται από το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση, καθώς τώρα οι συνθήκες δεν είναι καλές.
Πιθανότατα θα αναχρηματοδοτήσει ένα μικρότερο ποσό και όχι το ίδιο. 
Αναφορικά με τη μόχλευση υπενθύμισε την εκτίμηση που έχει δώσει στο investor day η οποία έκανε λόγω για δείκτη net debt/EBITDA 1,5-2 φορές.  
Οι επιδόσεις είναι ισχυρές με τις ταμειακές ροές να οδηγούν σε μείωση του δανεισμού, παρά τις επενδύσεις που στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 158 εκατ. ευρώ. 
Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 765 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου μειωμένος κατά 147 εκατ. ευρώ έναντι του περσινού Σεπτέμβρη.  
Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση στις 8 Νοεμβρίου 2023, αποφάσισε την έναρξη ενός νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενης διάρκειας 9 μηνών. 
Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος αξίας 10 εκατ. ευρώ το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2023 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.
Υπενθυμίζεται πως οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν σε 1,892 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο χάρη στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων σε όλες τις αγορές και στα αυξημένα επίπεδα τιμών. 
Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 72% και διαμορφώθηκαν σε 397 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο, με τους αναλυτές να βλέπουν πως θα φτάσουν στα 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 198 εκατ. το εννεάμηνο του 2023 και τα κέρδη ανά μετοχή (9μήνου) διαμορφώθηκαν στα 2,64 ευρώ.

Πηγή: bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης