Πριν τα Χριστούγεννα «κληρώνει» για τα οδικά Ιωάννινα-Κακαβιά και Μακρακώμη-Τυμφρηστός

Πριν τα Χριστούγεννα «κληρώνει» για τα οδικά Ιωάννινα-Κακαβιά και Μακρακώμη-Τυμφρηστός
Τα δύο οδικά έργα είναι μεσαίου μεγέθους σε όρους προϋπολογισμού

Παράταση ως τις 21 Δεκεμβρίου έλαβαν δύο διαγωνισμοί συνολικού ύψους 510 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να βάλουν και μικρότερους παίκτες στο κάδρο. Πρόκειται για την επέκταση της Ιόνιας Οδού, στο τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, και για τη σύνδεση της Μακρακώμης με τη σήραγγα Τυμφρηστού.

Τα δύο οδικά έργα είναι μεσαίου μεγέθους σε όρους προϋπολογισμού, αν και με σύνθετες τεχνικές απαιτήσεις. Για αυτό και αναμένεται, μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν στους όρους των δύο διαγωνισμών, να προσελκύσουν ενδιαφέρον και μικρότερων τεχνικών εταιρειών.

Η πορεία τους μέχρι σήμερα δεν ήταν ανέφελη παρότι αποτελούν διαχρονικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, τόσο για τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων, όσο και της οδικής ασφάλειας. Ειδικότερα, ο διαγωνισμός για το Ιωάννινα – Κακαβιά έχει ακυρωθεί ήδη δύο φορές και τώρα έλαβε τη δεύτερη παράταση, ενώ για το Μακρακώμη – Τυμφρηστός αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα προκήρυξης.

Αναβάθμιση διασυνοριακής σύνδεσης

Συνολικά, έξι αιτήματα παράτασης έλαβε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού, από το σημείο όπου συναντά την Εγνατία Οδό, με την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς ζήτησαν παράταση, προκειμένου να γίνει ορθή αξιολόγηση του τεχνικού αντικειμένου και των συνθήκων εκτέλεσης του έργου και να εξετασθούν επαρκώς τα στοιχεία του διαγωνισμού, ώστε να κατατεθεί άρτια και πλήρης ανταγωνιστική προσφορά.

Στο αντικείμενο του έργου, που αφορά μελέτη και κατασκευή, περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας, η κατασκευή του οδικού τμήματος 46,4 χλμ. ως το Καλπάκι, με έξι ανισόπεδους κόμβους και η αποκατάσταση του εγκάρσιου και παράπλευρου τοπικού δικτύου. Στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, που ανέρχεται σε 310 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται και η προαίρεση αναβάθμισης του τμήματος Καλπάκι – Κακαβιά, μήκους 23,11 χλμ. Η διάρκεια του έργου έχει ορισθεί σε 54 μήνες.

Τέλος στην οδική απομόνωση

Το έργο μελέτης-κατασκευής της σύνδεσης της παράκαμψης Μακρακώμης με το ανατολικό μέτωπο της σήραγγας Τυμφρηστού, μήκους περίπου 30 χλμ., είναι ιδιαίτερα σύνθετο από τεχνικής άποψης. Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή μεγάλων τεχνικών γεφύρωσης, οπλισμένων επιχωμάτων, τοίχων οπλισμένης γης, τοίχων ορύγματος, οπλισμένων βάσεων επιχωμάτων, ισόπεδων κόμβων, τεχνικών άνω και κάτω διαβάσεων, πλήθος ορθογώνιων και σωληνωτών οχετών, καθώς και διευθέτηση ρεμάτων.

Η σημασία του εν λόγω οδικού έργου είναι μεγάλη, καθώς προορίζεται να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τη διαπεριφερειακή σύνδεση Λαμίας - Αγρινίου και ως οριζόντιος άξονας τη σύνδεση ΠΑΘΕ – Ιόνιας Οδού. Ακόμη, θα συνδέσει το Καρπενήσι με το κέντρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και θα ενώσει μέσω ΠΑΘΕ τη Λαμία με τη βόρεια και τη νότια Ελλάδα. Συγχρόνως, θα αποτελέσει μια ασφαλή επιλογή μετακίνησης μεταξύ Λαμίας – Καρπενησίου, αλλά και με το Αγρίνιο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης