Ενέργεια

Aνοίγει ο δρόμος για νέα προϊόντα μετά το ξεκαθάρισμα της ΡΑΑΕΥ τόσα σταθερά όσο και μεικτά

Aνοίγει ο δρόμος για νέα προϊόντα μετά το ξεκαθάρισμα της ΡΑΑΕΥ τόσα σταθερά όσο και μεικτά
Αναμένεται να φουντώσει ο ανταγωνισμός
Σχετικά Άρθρα

Οριστικό τέλος στη διελκυστίνδα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα μικτά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και το εάν επιτρέπεται ή όχι η επιβολή ρήτρας αποχώρησης σε αυτά, επιχειρεί να δώσει η ΡΑΑΕΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 5/2, μετά από ανταλλαγή σειράς επιστολών μεταξύ της Αρχής και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εκτιμάται ότι εντός των επομένων ημερών θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά νέα προϊόντα σταθερά όπου οι προμηθευτές θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους όχι μόνο στην τιμή αλλά και στη διάρκεια της σύμβασης.  Κάποιες πληροφορίες μιλάνε για δωδεκάμηνα προϊόντα με τιμή κάτω των 12,3 λεπτών/KWh.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας αφού η τελευταία επιστολή του ΥΠΕΝ προς τη ΡΑΑΕΥ ζητεί από την Αρχή να υποβάλει το ταχύτερο δυνατό τις προτάσεις για την συνολική τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης (Κώδικας Προμήθειας). Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη αποστείλει στο ΥΠΕΝ εδώ και έξι εβδομάδες την πρόταση της για την τροποποίηση του Άρθρου 42 του Κώδικα που αφορά τον ενεργειακό τουρισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει πράσινο φως για να θέσει την πρόταση της σε δημόσια διαβούλευση.

Ανώτατα στελέχη της ΡΑΑΕΥ εκτιμούν, ότι η ανακοίνωση της που απαντά στα ερωτήματα τα οποία ετέθησαν από τους προμηθευτές, θα επαναφέρει την ηρεμία στην αγορά και θα ανοίξει το δρόμο ώστε εντός των επομένων ημερών να παρουσιαστούν πολλά νέα προϊόντα τόσο σταθερά όσο και μικτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν σταθερά μπλε προϊόντα διάρκειας από 6-12 μηνών στα οποία θα εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης αφού τόσο ο καταναλωτής όσο και ο προμηθευτής δεσμεύονται σε μια σταθερή τιμή για συγκεκριμένη διάρκεια ανεξαρτήτως της εξέλιξης της χονδρικής αγοράς.

Σε ότι αφορά τα μεικτά προϊόντα τα οποία επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα σε αυτά σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης ανεξαρτήτως του εάν προβλέπεται κάποια περίοδος σταθερής τιμής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης χρειάστηκαν δυο ημέρες συνεδρίασης της Ολομέλειας της Αρχής και ανταλλαγή σειράς επιστολών μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και του ΥΠΕΝ. Μάλιστα η τελευταία επιστολή του ΥΠΕΝ, το οποίο και εξέδωσε την αρχική υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι τα σταθερά τιμολόγια μπορεί να έχουν διάρκεια μικρότερη του έτους και κατ΄ελάχιστο έξι μήνες, θεωρείται από τη ΡΑΑΕΥ ότι ενέχει ρόλο ερμηνευτικής εγκυκλίου επί της προαναφερόμενης απόφασης.

Η ΡΑΑΕΥ ελπίζει πλέον ότι η διευκρινήσεις που έδωσε θα επαναφέρουν την ηρεμία στην αγορά. Μάλιστα εκτιμάται ότι εντός των επομένων ημερών θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά νέα προϊόντα σταθερά όπου οι προμηθευτές θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους όχι μόνο στην τιμή αλλά και στη διάρκεια της σύμβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης